Kaartspellen

Furnace – Interbellum

Samenvatting

Een spel voor 1 – 5 spelers
Speelduur is 30 tot 60 minuten
Uitgever is Hobby World & Arcane Wonders

Introductie

Furnace gaat met de uitbreiding Interbellum naar de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw oftewel het interbellum. In deze uitbreiding krijg je nieuwe bedrijf- en kapitalistenkaarten, nieuwe vaardigheden, managerfiches, variabele biedingsschijven, nieuwe agenten voor met 1 en 2 spelers en alles voor een vijfde speler.

Nog even in het kort de uitleg hoe je Furnace speelt. Wil je een iets uitgebreidere uitleg, kijk dan bij de uitleg over Furnace.

Furnace wordt gespeeld over 4 ronden, elke ronde zijn er 2 fases, de biedingsfase en de productiefase.

In de biedingsfase mag elke speler om de beurt bieden op een kaart naar keuze, tijdens het bieden gelden de regels dat er geen 2 schijven van dezelfde kleur/ speler op een kaart liggen & dat er geen 2 schijven van dezelfde waarde op een kaart liggen.

Zodra het bieden voorbij is gaan we naar de productiefase.

In de Productiefase gaan spelers op hetzelfde moment de acties die op de kaarten staan, hiermee krijgen spelers grondstoffen, kunnen spelers acties uitvoeren of punten ontvangen.

Wat is er nieuw in deze uitbreiding?

In deze uitbreiding gaan we alleen in op wat deze toevoegt. Wil je weten hoe het basisspel werkt en wat wat ervan vinden? Klik dan hier om naar de speluitleg van Furnace te gaan

Interbellum is een uitbreiding waarbij je de beste spelervaring krijgt als je alle elementen toevoegt maar wil je rustig aan beginnen dan kan modules ook los toevoegen.

Als eerste krijg je spelonderdelen voor een 5e speler maar ook agent cards voor een 2 speler spel. Ja, de regels voor 2 spelers verandert enorm!

Je krijgt ook nieuwe start-up kaarten en capitalist kaarten waaruit gekozen kan worden om mee te gaan spelen.

Elke speler krijgt een variabele capital disc, deze kan je inzetten voor een waarde naar keuze maar de waarde bepaal je door een X aantal kolen in te zetten.

Manager tokens worden tijden de actiepagina’s verdeeld zoals de bedrijfskaarten. Tijdens de productiefase wijzen de spelers hun managers toe aan hun bedrijven om ze efficiënter te maken. De kaarten van de Business school worden aan het einde van de veilingrij gelegd en de manager tokens worden in elke ronde op deze kaarten geplaatst.

Conclusie & eindscore

Moeilijkheid: 2.67/ 5
Her-speelbaarheid: 8
Score: 7 van de 10 dobbelstenen

Deze uitbreiding bevat in de basis echt super goede toevoegingen waarmee Furnace nog beter wordt. De manger tokens maar ook de nieuwe kaarten zijn echt goede toevoegingen, kaarten bevatten nu soms een direct effect welk je krijgt zodra je de kaart ontvangt uit de auction rij. Sommige kaarten hebben ook een direct effect, deze krijg je steeds zodra je voldoet aan de voorwaarde die erop vermeld staat. Uiteraard wel pas zodra jij de kaart in je bezit hebt.

In de spelregels wordt alles goed uitgelegd en worden de 2 fases ook goed doorgenomen.

De nieuwe 2 spelers variant vonden wij daarentegen totaal niet leuk. De solo speler doet echt actief mee en kost aanzienlijk wat tijd om deze steeds mee te nemen. De solo speler is ook best een sterke speler en wij hebben steeds hiervan verloren maar vooral de tijd/ acties die erin ging zitten vonden wij iets teveel. We spelen echt liever de spelregels van het bassispel waarbij er dmv een dobbelsteen gekozen wordt op welke kaart deze speler een disc plaatst.

Daardoor geven wij deze uitbreiding een iets minder hoog cijfer maar speel je steeds met 3 spelers of meer dan is dit zeker een topper!

Dank aan Arcane Wonder voor dit review exemplaar en de mogelijkheid hier een stukje over te schrijven.

Dit vind je misschien ook leuk...