Strategiespellen

Furnace

Samenvatting

Een spel voor 2 – 4 spelers
Speelduur is 30 tot 60 minuten
Uitgever is Hobby World & Arcane Wonders

Introductie

Furnace is een spel van Arcane Wonders & Hobby World. In Furnace stap je in de rol op van een 19e eeuwse kapitalist en ga je industriele bedrijven opbouwen om zoveel mogelijk geld te verdienen, Dit doe je door bedrijven op te kopen, grondstoffen te verzamelen en de best mogelijke combinaties te produceren.

Furnace wordt gespeeld over 4 ronden, elke ronde zijn er 2 fases, de biedingsfase en de productiefase.In de Biedingsfase worden er afhankelijk van het aantal spelers een aantal kaarten open neergelegd. 


Bij 2 spelers worden er 6 kaarten open neergelegd
Bij 3 spelers worden er 7 kaarten open neergelegd
Bij 4 spelers worden er 8 kaarten open neergelegd

Hierna mag de eerste speler met een van de 4 schijven (of 5 als je een betreffende kapitalist kaart hebt) een bod doen op een kaart naar keuze. Hierna mag de volgende speler een bod doen, dit bod moet hoger of lager zijn dan de waarde van de schijf die al op de kaart ligt (tenzij je een bepaalde kapitalist kaart hebt) en je mag niet bieden op een kaart waar je al een schijf hebt liggen, het bieden gaat door tot elke speler op elke kaart geboden heeft.
 Nu ontvangt elke speler die de bieding niet gewonnen heeft, de grondstoffen die aan de bovenkant van de kaart staan of je mag de actie uitvoeren die aan de bovenkant van de kaart staat. Hierna ontvang de speler die de kaart gewonnen heeft de kaart en plaatst deze voor zich.

Nog even in het kort v.w.b. het bieden;

  • er mogen geen 2 schijven van dezelfde kleur/ speler op een kaart liggen
  • er mogen geen 2 schijven van dezelfde waarde op een kaart liggen

Zodra het bieden voorbij is gaan we naar de productiefase.

In de Productiefase gaan spelers op hetzelfde moment de acties die op de kaarten staan, hiermee krijgen spelers grondstoffen, kunnen spelers acties uitvoeren of punten ontvangen. Je mag zelf weten in welke volgorde je de kaarten uitvoert maar elke kaart mag maar 1 keer uitgevoerd worden, zodra je de kaart gespeeld heb dan draai je deze een kwartslag zodat je weet dat deze niet meer gespeeld mag worden. Tip; speel je hem voor het eerst, zorg er dan voor dat elke speler tijdens deze fase niet te gelijk deze fase uitvoert maar 1 voor 1.

Zodra elke speler klaar is, eindigt deze ronde en gaan we door naar de volgende ronde. Geef de starttoken aan de volgende speler, met de klok mee. Er worden nu weer hetzelfde aantal kaarten open neergelegd als in ronde 1 en hierna volgen de 2 fases weer. Aan het eind van ronde 4 wordt er gekeken welke speler het meeste geld verzameld heeft en die is de winnaar.

Conclusie & eindscore

Moeilijkheid: 1.83/ 5
Her-speelbaarheid: 8
Mijn score: 8 van de 10 dobbelstenen

Furnace is een erg leuk spel met erg duidelijke spelregels, je kan het spel echt binnen een paar minuten op tafel hebben en gaan spelen. De artwork vind ik echt heel tof uitgewerkt en past heel goed in het thema. Het spel zit in een compact doosje met een goede insert waardoor alles op een eigen plek wordt ligt, daardoor is deze alleen niet geschikt om neer te zetten omdat dan alles door elkaar ligt in de doos.

Met 2 en 3 spelers vond ik dit een leuker spel dan met 4 spelers omdat deze dan vooral erg rommelig werd, kan ook liggen aan de spelers met wie wij speelden ;-). Beide fases hebben iets leuks, het bieden maakt het leuk omdat je tactisch wilt en moet denken welke je wilt hebben maar ook icm het ontvangen van grondstoffen mocht je de betreffende kaart niet kunnen winnen. Bij het produceren is het heel fijn dat je zelf mag weten in welke volgorde je de kaarten wilt uitvoeren, dit kan per ronde verschillen en zo kan je toch ook weer tachtisch je kaarten neerleggen en daarmee uitvoeren om meer punten te verzamelen.

Furnace heeft ook al een uitbreiding en daar hoor ik goede verhalen over, ik ben heel benieuwd hoe die speelt maar daar zal ik jullie binnenkort over bijpraten.

Mijn dank gaat uit naar Arcane Wonder voor dit review exemplaar en de mogelijkheid hier een stukje over te schrijven.

Dit vind je misschien ook leuk...