Strategiespellen

Dogfight!: Rule The Skies in 20 Minutes!

Samenvatting

Een spel voor 1 – 2 spelers
Speelduur is ongeveer 20 minuten
Uitgever is Floodgate Games

Introductie

In Dogfight! vechten jullie als twee rivaliserende vliegeniers uit de Eerste Wereldoorlog met tweedekkers door de lucht. Om je vijand te verslaan, moet je jezelf achter hen manoeuvreren en op precies het juiste moment schieten!

In Dogfight trekken de spelers in de eerste ronde 6 tokens uit hun met als doel het vliegtuig van de andere speler neer te schieten. Je moet 7 schade toebrengen aan een andere speler om te kunnen winnen, lukt dit niet in de eerste ronde dan volgt ronde 2 en eventueel een 3e ronde. Is er aan het eind van de derde ronde niemand neergeschoten, dan wordt er gekeken wie de meeste schade heeft en die heeft verloren.


Aan het begin van het spel ontvangen beide spelers een vliegtuig, tokens en een spelerskaart in een kleur naar keuze. Daarnaast ontvangen beide spelers een spelersscherm en een zakje, de schade blokjes worden in het midden neergelegd.

Voor de eerste paar potjes wordt er aangeraden om met de rode en blauwe vliegtuigen te spelen, de andere kleuren hebben andere/ extra regels.

Hierna zet elke speler het scherm neer en plaatst het vliegtuig op een van de 2 startplekken op het spelbord. Schut hiern de tokens goed in het zakje en elke speler trekt 6 tokens en legt deze neer achter het scherm zodat de andere speler deze niet ziet.

Tijdens een beurt kiezen beide spelers een token die ze willen spelen en laten deze te gelijk zien. Plaats de tokens op het daarvoor bestemde plek op het speelbord en verplaats nu de vliegtuigen een x aantal stappen. Heeft het ene vliegtuig het andere vliegtuig inzicht, dat wil zeggen zitten er 1 tot 3 plekken tussen de 2 vliegtuigen dan kan het achterste vliegtuig schieten. Hiervoor moet je voldoen aan de volgende punten
– Is er een token gespeeld met een of meerdere sterren
– bevinden beide vliegtuigen zich op dezelfde kleur
Is dit het geval, dan heeft het voorste vliegtuig een x aantal schade ontvangen, is er op dat moment een vliegtuig welke 7 schade of meer heeft dan eindigt het spel en is de andere speler de winnaar. Is dit nog niet het geval, dan wordt er doorgepeeld.

Zodra de eerste 5 tokens gespeeld zijn en er nog niemand gewonnen heeft, worden er 5 nieuwe tokens getrokken en wordt er opnieuw gespeeld. Als er hierna ook niemand gewonnen heeft worden de laatste tokens getrokken.

Conclusie & eindscore

Moeilijkheid: 1.83/ 5
Her-speelbaarheid: 8
Mijn score: 7 van de 10 dobbelstenen

Dogfight! Rule The Skies In 20 Minutes is het 3 spel in deze reeks, de andere 2 spellen zijn Blitzkrieg! – World War Two in 20 Minutes & Caesar! – Seize Rome In 20 Minutes!. Mark vind tot nu toe Blitzkrieg en Dogfight het leukste, Ceasar viel een beetje tegen. Het concept is erg leuk bedacht en het lukt ook echt steeds om de potjes binnen 20 min af te ronden, je kunt het spel solo spelen maar met z’n 2en spelen deze toch echt een stuk leuker.

Het leuke aan dat je Dogfight op verschillende manieren kunt spelen, het is aan te raden om te beginnen met het de basisregels en de 2 standaard vliegtuigen (rood en blauw) en daarna kan je afwisselen met de andere vliegtuigen, tokens en/of de andere speelzijde van het bord. Volop afwisseling en dat maakt het wel echt heel uitdagend en blijft Dogfight ook een spel die je dus veel kunt spelen.

De spelregels zijn eenvoudig, je trekt een aantal fiches uit je zakje en legt deze achter je scherm neer zodat de andere speler deze niet ziet en 1 voor 1 komen de fiches op het bord en wordt het echt een race om de ander te kunnen raken. Soms kan het frustrerend zijn als je net niet de juiste fiches hebt om bijv. schade te kunnen toedienen. Het is ook leuk dat je op 2 plekken de rollen kunt omdraaien mocht je achtervolgt worden. Het spel duurt max 3 ronden, is er dan nog geen winnaar dan wordt er gekeken wie de meeste schade heeft opgelopen en die heeft verloren.

Naast rood en blauw zijn er nog 8 verschillende kleuren vliegtuigen met allemaal verschillende speelmogelijkheden waardoor er veel verschillende potjes gespeeld kunnen worden. Dogfight is zeker een spel die we nog wat vaker zullen gaan spelen.

Onze dank gaat uit naar Floodgate Games voor dit review exemplaar en de mogelijkheid hier een stukje over te schrijven.

Dit vind je misschien ook leuk...