Strategiespellen

It’s a Wonderful World – Corruption & Ascension


Game summary

Aantal spelers 1 – 7
Speeltijd +-45 minuten
Designer: Frédéric Guérard

Artist: Frédéric Guérard, Anthony Wolff

Publisher:  Geronimo Games  


Wat zit er in de doos?

In deze doos zitten de volgende spelonderdelen;

Spelregels
56 Corruption & Ascension
2 dubbelzijdige Imperiumkaarten
60 Extra grondstoffen

10 x3 Financierfiches
10 x3 Generaalfiches
1 scorebord + 1 uitwisbare stift


Een aantal voorbeelden van een aantal standaard Corruption & Ascension kaarten, deze verschillen niet ten opzichte van de kaarten uit het basisspel.

2 nieuwe Imperiumkaarten, ook deze hebben een A en een B kant.


Laten we beginnen met spelen!

Met deze nieuwe uitbreiding worden de bestaande kaarten vanuit het basisspel aangevuld. Met deze uitbreiding heb je alle spelonderdelen nodig van het basisspel en deze uitbreiding.

De nieuwe kaarten introduceren nieuwe speelmogelijkheden zoals het scoren van een bonus en corruptie, daarnaast kan je met deze uitbreiding ook spelen tot en met 7 spelers!

Schud de Corruption & Ascension (C&A) kaarten en maak een stapel naast de kaarten van het basisspel.

Afhankelijk van het aantal spelers ontvangt iedereen een aantal kaarten, bijv. bij;
2 spelers ontvangt elke speler 8 IaWW kaarten en 4 C&A kaarten;
3 – 4 spelers ontvangt elke speler 6 IaWW kaarten en 3 C&A kaarten;
5 – 6 spelers ontvangt elke speler 6 IaWW kaarten en 2 C&A kaarten;
7 spelers ontvangt elke speler 5 IaWW kaarten en 2 C&A kaarten;

A. Ontwerpfase
Tijdens de planningsfase is er niets verandert en speel je dit zoals gewoonlijk, je hebt de keuze om IaWW kaarten of C&A kaarten te kiezen uit de kaarten die je van je de speler links of rechts van je ontvangt.

Nadat elke speler 7 kaarten gekozen heeft, worden de overige kaarten afgelegd zonder dat je hiervoor een recycleerbonus ontvangt.

B. Planningsfase
Voor de C&A kaarten heb je dezelfde keuze als de standaard ontwikkelingskaarten, je kunt kiezen om ze te gaan bouwen of te recycleren. Elke afgebouwde kaart wordt aan je Imperium toegevoegd.

Productiefase
Sommige C&A corruptie kaarten produceren corruptie in plaats van grondstoffen. Dat betekent dat voor elke corruptie je 1 minder grondstof ontvang van de betreffende grondstof(fen). Indien je meer corruptie hebt dan grondstoffen dan betekent dat deze grondstof uiteindelijk


Hier zie je een paar voorbeelden van de nieuwe Corruption & Ascension kaarten waarmee je tijdens het spel extra punten kunt scoren als je de 2 kaarten die linksonder staan met elkaar kunt combineren. Hierdoor kan je sneller punten meer punten ontvangen.


Einde van het spel


Wat nieuw is in tegenstelling tot het basisspel, is dat er ook combinatiekaarten zijn waarmee je extra punten kunt scoren, deze combinatie vermenigvuldig je met elkaar zoals het op de kaart

aangegeven staat. Je moet bijvoorbeeld, 2 verschillende kaarten verzameld hebben en die vermenigvuldigen met het getal wat ervoor staat.

Daarna volgt de eindtelling zoals je in het basisspel, dus alle punten bij elkaar optellen, vermenigvuldigen per type kaart.

Deze noteer je nu op een mooi scorebord i.p.v. op een wat minder goed, leesbaar scoreformulier.

Dit zijn de kaarten waarmee je dus een flink aantal punten kunt ontvangen, ze kosten ook wel veel grondstoffen maar leveren je wel in 1 keer 25 punten op.

Dit zijn corruptiekaarten, deze kaarten kan je redelijk snel bouwen en kosten niet veel grondstoffen maar kosten je wel grondstoffen zodra ze volledig gebouwd zijn. Je kunt niet minder dan 0 grondstoffen ontvangen.


Conclusie & eindscore

Moeilijkheid: 2.65/ 5
Her-speelbaarheid: 8

Mijn score: 🎲 🎲 🎲 🎲 🎲 🎲 🎲 🎲 

Algemene indruk van deze uitbreiding

It’s a Wonderful World vind ik zonder deze uitbreiding al een tof spel, deze uitbreiding voegt wel iets toe aan het basisspel maar ook weer niet zoveel dat het spel toch wel gelijk blijft. Daar ben ik wel blij mee, want het had wel echt jammer geweest als het spel hierdoor enorm veranderd zou zijn.

Wat voegt deze uitbreiding dan nog toe? Nou best wel veel, je krijgt er namelijk een flinke stapel (56 C&A) nieuwe kaarten bij, deze vormen wel een extra deck welke je naast de kaarten uit het basisspel plaatst. Hierin zitten een aantal verschillende type kaarten zoals Corruptiekaarten deze zorgen er vaak voor dat je 1 grondstof moet inleveren maar de type kaart kan je aan het eind van het spel wel weer extra punten opleveren maar dit kan weer goed gemaakt worden door kaarten waarmee je extra veel kunt produceren (soort super productiekaarten). Er zijn Duo scoringskaarten, als je 2e type kaarten kunt combineren met elkaar dan levert dit aan het eind van het spel extra punten op. Ook zijn er kaarten die kosten veel qua grondstoffen maar deze leveren wel 25 punten op. Zoals je al ziet, zijn er dus nog meer mogelijkheden om punten te verzamelen of grondstoffen te verzamelen via de super productiekaarten.

Het spel is met deze uitbreiding nu ook tot 7 spelers te spelen, dit zal bij mij zelden gebeuren maar je krijgt hierdoor wel 2 nieuwe Imperiumkaarten en dat zorgt wel weer voor meer afwisseling.

De spelregels worden goed uitgelegd, maar als je al bekend bent met het basisspel dan loop je hier snel doorheen en heb je niet het hele boekje nodig. Hierin staan namelijk ook de spelregels uitgelegd voor de Solo variant en solo scenario’s.
Ik vind Corruption & Ascension een leuke toegevoegde waarde hebben voor het basisspel, zeker als je deze al regelmatig gespeeld hebt. Vooral door de afwisseling met de C&A kaarten met de kaarten uit het basisspel. Maar ook doordat je dus goed moet letten op de combinaties die je kunt maken en eventuele corruptiekaarten die er juist weer voor zorgen dat je minder grondstoffen krijgt. Maar ook de solo variant is ook nog steeds erg leuk, je maakt nu weer 8 stapels kaarten maar nu bestaand deze uit 3 IaWW kaarten en 2 C&A kaarten. Je mag nu bij het afleggen van 2 kaarten of 5 IaWW kaarten nemen en er 1 van houden of 3 C&A kaarten nemen en er 1 van houden.

Deze uitbreiding is ook te spelen met de uitbreiding War or Peace, de volgende uitbreiding van It’s a Wonderful World. Mijn review over de uitbreiding War or Peace volgt binnenkort!

Mijn dank gaat uit naar Geronimo Games voor de mogelijkheid om deze uitbreiding van It’s a Wonderful World te mogen reviewen. Mijn mening is hierdoor niet beïnvloedt.

Dit vind je misschien ook leuk...