Kinderspellen

Sock Monsters

Game summary

Aantal spelers 2 – 4 

Speeltijd: 15 tot 25minuten

Publisher: Happy Meeple Games

Wat zit er in de doos?

In de doos zitten de volgende spelonderdelen;

Spelregels 

Spelregels waarin het spel verandert

1 plastic spelbord

36 tegels
16 ronde spelersfiches (4 per speler)

4 elfenkaarten

40 sokken (in 5 verschillende kleuren)

1 zak

4 pionnen

4 monsters

4 monsterdobbelstenen

1 kleurendobbelsteen

1 stickervel

1 plattegrond met 4 kamers die op slot zitten

En nog veel andere leuke toevoegingen, maar die mag jezelf ontdekken!

Laten we gaan spelen

Sock Monsters, mis je sokken dan zijn hebben zij je sokken vast gestolen. Maar gelukkig zijn er ook elfen, deze gaan opzoek naar de missende sokken. Elke elf kan drie paar sokken dragen, heb jij de elfen mee om de missende sokken te vinden?

We gaan eerst het spel opzetten

Plaats het speelbord in de doos en schud alle tegels goed en plaats deze met de afbeelding naar beneden over het speelbord. Laat de 4 hoeken leeg, daar plaats je de monster-hol tegels.

Als het goed is, is elk veld nu bedekt met een tegel.

Plaats nu op elk monsterhol een monsterdobbelsteen en zet het monster van die kleur op de dobbelsteen.

Schud de sokken goed door elkaar heen en plaats de zak aan de rand van het speelbord.

Elke speler ontvangt een elfenkaart, 4 fiches en een pion (elf) in dezelfde kleur. Elke speler trekt ook nog een sok uit de zak en legt deze neer naast de elfenkaart. Plaats nu de pion in het midden van het spelersbord, kies een startspeler en deze mag nu beginnen met spelen.

Zo, nu zijn we klaar om te beginnen met spelen;

De speler die als eerste aan de beurt is mag nu alleen zijn pion verplaatsen. De speler hierna verplaatst eerst het monster en daarna zijn pion enz. tot het spel eindigt.

Verplaatsen van het monster

Tijdens je beurt gooi je met de gekleurde dobbelsteen, hiermee verplaats je het monster 1 tot 3 velden. Monsters mogen niet diagonaal verplaatsen en geen velden passeren waar al een monster of een pion staat. Na het verplaatsen til je als eerste het monster op en kijk je of zijn ogen open of gesloten zijn, zijn de ogen gesloten dan eindigt hiermee direct de beurt van het monster. Zijn de ogen geopend, dan voer je de volgende stappen uitvoeren;


1. Bekijk een aangrenzende tegel (horizontaal of verticaal) zonder deze aan de andere spelers te laten zien, na het bekijken leg je deze terug op dezelfde plek.


2. Eindig je een beurt naast een speler, dan pak je van deze speler een sok die nog geen deel uitmaakt van een paar sokken (een sok die niet op de elfenkaart ligt) en leg deze in het hol van het monster.


3. Hierna speel je nog een beurt met hetzelfde monster, je kijkt eerst of de ogen open of gesloten zijn. Zijn de ogen wederom geopend, dan voer je stap 1 en 2 nog een keer uit. Zijn de ogen gesloten, ga dan verder met het verplaatsen van de pion.

Verplaatsen van een pion

Je pion mag je maximaal 3 stappen verplaatsen, je mag in elke richting verplaatsen en ook diagonaal. Je mag alleen niet verplaatsen over velden waar al een pion of een monster staat en ook niet eindigen. 

Na het verplaatsen heb je 2 keuzes:

1. Neem de tegel van het veld waarop je pion staat en toon deze aan alle spelers. Komt de tegel overeen met jouw spelerskleur en heb je hiervan het fiche nog niet omgedraaid, dan mag je deze tegel omdraaien en open neerleggen. Hierna mag je direct 2 sokken pakken uit de zak.

Heb je het overeenkomstige fiche al omgedraaid, dan mag je geen sokken pakken.

Komt de kleur van de tegel niet overeen met jouw spelerskleur dan leg je de tegel met de afbeelding terug naar beneden op de plek waar deze vandaan komt.

2. Neem een sok van een aangrenzend monsterhol.

Sokken verzamelen

Heb je een sok verzameld en heb je daarmee een passend paar, dan mag je die op de elfenkaart neerleggen. Je mag deze op de voeten, handen of oren neerleggen. Deze sokken kunnen hierna niet meer gestolen worden.

Twee kleuren spelerfiches met bijbehorende pionnen.

De elfkaarten met de verschillende itemtokens die je tijdens het spel moet gaan zoeken.

Een voorbeeld van een elf met 3 paar sokken (ja ook de bovenste is een rode sok 😉 )

De doos met de verschillende kamers. 

De verschillende sokken die je tijdens het spel kunt verzamelen.

Einde van het spel

Het spel eindigt zodra een speler 3 paar sokken verzameld heeft op de elfenkaart. Het spel eindigt dan direct en deze speler heeft het spel gewonnen.

Conclusie & eindscore

Moeilijkheid: 1,20/ 5
Her-speelbaarheid: 8

Mijn score: 8,5 van de 10 dobbelstenen

Algemene indruk van het spel

Na het spelen van een paar potjes was het eerste dat mijn zoontje zei, dit is mijn favoriete spel. Daarmee zegt het denk ik al genoeg 😉 hoe leuk dit spel is voor kinderen. 

Het systeem waarbij de dobbelstenen omdraaien terwijl je de monsters verplaatsen is erg leuk bedacht en ook het gedeelte dat de monster wakker is of gaat slapen. De actie die je hierbij kunt doen is vooral voor kinderen natuurlijk wel heel leuk, door het met het monster een sok weg te halen bij een andere speler. In het spel zit ook wel een stukje memory, je draait tegels om maar niet in alle gevallen zijn dit tegels die voor jou zijn maar voor een andere speler. Die speler wil natuurlijk onthouden waar zijn of haar tegel ligt om weer sokken te kunnen pakken. De spelregels zijn erg makkelijk en de acties volgen elkaar snel op wat voor kinderen erg goed is, te veel downtijd zorgt er soms voor dat ze snel afhaken.

Het artwork is goed uitgewerkt, de elfenkaartjes zijn heel tof gedaan en ook de monsters zijn top! De pionnen moeten elfen voorstellen, dat had wel iets creatiever gemogen maar verder heb ik er niets op aan te merken. De kwaliteit van de spelonderdelen is uitstekend, de monsters en pionnen zijn van plastic en de tegels en sokken zijn van goede kwaliteit. 

Je kunt het spel op 2 manieren spelen, het standaard spel of als legacy spel. Sock Monsters is een uitstekend spel om kinderen te laten kennismaken met het mechanisme Legacy. Mocht je niet helemaal weten wat dit is, dan zal ik het even kort uitleggen. Een legacy spel is een spel waarbij je het spel verandert door stickers te plakken, ergens iets op te schrijven of zelfs te verscheuren. Ik zal niets verklappen wat je tegen kunt komen maar ik kan wel zeggen dat je het spel er leuk door gaat veranderen. Maar wil je terug naar alleen het basisspel dan is het geen probleem en kan je ook spelen zonder de wijzigingen. Het spel is en blijft dus altijd bespeelbaar.

Sock Monsters is bij ons al veelvuldig op tafel gekomen en dat zal zeker nog vaker gaan gebeuren. Het is een spel welke niet alleen leuk is voor kinderen maar ook voor volwassenen!

Mijn dank gaat uit naar Happy Meeple Games en de mogelijkheid om Sock Monsters te mogen reviewen. 

Dit vind je misschien ook leuk...