Familie spellen

Boonanza

Game summary

Aantal spelers 2 – 7 

Speeltijd: +- 40 minuten

Publisher: 999 Games

Wat zit er in de doos?

In de doos zitten de volgende spelonderdelen;

Spelregels 

7 bonenveldtableaus

1 jubileummunt

1 startspelerkaart

104 

 62

6 Eksterbonen

7 overzichtskaarten

3 variantkaarten (voor met 3 spelers, 4/5 en met 6/7 spelers)

Laten we gaan spelen

In Boonanza gaan we bonen verbouwen, handelen en oogsten. Verbouwen doen je op de velden en je handelt met de andere spelers. Hoe meer bonen een speler van een bonensoort op een veld heeft, hoe meer munten dit oplevert bij de verkoop. De speler die aan het eind de meeste munten heeft, is de meest succesvolle bonenboer.

We gaan eerst het spel opzetten

Het spel kan gespeeld worden met verschillende aantallen spelers, ik zal in mijn review zowel de 3 tot 5 spelersvariant uitleggen als de 2 spelersvariant. De andere varianten komen bij ons niet op tafel.

Het basisspel met 3 tot 5 spelers

Elke speler krijgt 1 bonentableau, in een spel met 3 spelers wordt de kant met 3 velden naar boven neergelegd. In een spel met 4 of 5 spelers, dan kies je voor de kant met 2 velden.

Alle spelers ontvangen ook nog een overzichtskaart en nadat de stapel met kaarten goed geschud is, ontvangen alle spelers 5 handkaarten. Belangrijk is dat de kaarten niet van volgorde worden verplaatst! Tijdens het spelen, speel je altijd de voorste kaart vanuit je hand.

De overige kaarten worden op een stapel geplaatst met de muntkant naar boven.

Kies willekeurig de startspeler, deze krijgt de startspelerskaart.

Zo, nu zijn we klaar om te beginnen met spelen;

Tijdens het spel heeft elke speler de volgende 4 fasen;

Fase 1: Bonenkaarten uit de hand verbouwen

Fase 2: Bonenkaarten omdraaien en verhandelen

Fase 3: Ontvangen en omgedraaide bonenkaarten verbouwen

Fase 4: Bonenkaarten trekken

Fase 1: Bonenkaarten uit de hand verbouwen;

De speler moet de voorste kaart uit zijn hand spelen, is er plek op 1 van de velden dan mag je deze daar neerleggen. Het kan ook zijn dat je een kaart op een bestaande stapel plaatst.

Hierna mag je nog 1 kaart uit je hand neerleggen op een bonenveld

Het kan zijn dat je tijdens deze fase geen veld beschikbaar hebt, op dat moment moet je een van je stapels gaan oogsten. Op elke bonenkaart staat aangegeven hoeveel munten je ontvangt voor het aantal kaarten van de betreffende boon, zodra je gaat oogsten ontvang je dit aantal munten (omgedraaide kaarten). Het kan voorkomen dat je moet oogsten maar geen munten ontvangt.

Oogsten mag je op elk willekeurig moment doen, ook tijdens de beurt van de andere speler(s).

Fase 2: Bonenkaarten omdraaien en verhandelen

De speler trekt de bovenste 2 kaarten van de trekstapel en legt deze open neer. Deze kaarten mag de speler plaatsen op zijn velden of aan een andere speler gaan verhandelen. 

Je kunt op dat moment een kaart verhandelen aan een andere speler en er zelf een kaart of kaarten voor ontvangen zodat je verder kunt spelen. Ook mag je er extra kaarten uit je voor weggeven, in dit geval maakt het niet uit waar deze kaart zich bevindt in je hand.

Lukt het je niet om kaarten te verhandelen of zelfs weg te geven, dan zal je ze zelf moeten houden en in het ergste geval ook moeten gaan oogsten om deze kaarten op je velden neer te kunnen leggen. (Fase 3)

Fase 3: Ontvangen en omgedraaide bonenkaarten verbouwen

In deze fase ga je de zojuist omgedraaide en/of ontvangen bonenkaarten plaatsen op je bonenvelden. 

Fase 4: Bonenkaarten trekken

Tijdens deze fase ga je 3 kaarten trekken, maar dit doe je één voor één en je plaatst elke kaart achter de laatste kaart.

Een bonenveldtableau waarbij 3 velden gevuld zijn met bonen en er ook al een aantal bonen verkocht zijn en omgezet zijn naar munten.

De variant met 2 spelers, oftewel het Duel

In deze variant worden de tuinbonen uit het spel verwijderd en de brandewijn- en koffiebonen toegevoegd.

Speel in deze variant met het 3 veldentableau.

Het spel is niet veel anders dan het basisspel, ik zal de uitzonderingen hieronder even kort benoemen.

Je hebt nu 5 fasen, namelijk;

Fase 0; aangeboden bonenkaarten afhandelen

Tijdens deze fase moet de actieve speler kiezen of hij bonenkaarten (indien aanwezig) verbouwen op 1 van zijn velden of op de aflegstapel neerleggen. Doe dit voor alle openliggende kaarten

Fase 1: Bonenkaarten uit de hand verbouwen

Leg de voorste kaart uit je hand op een van je velden. Indien nodig zal je nu ook weer moeten oogsten als er geen veld beschikbaar is. De 2e kaart uit je hand mag je nu of verbouwen of plaatsen op de aflegstapel.

Aanvullend je mag tijdens deze fase op elk moment een kaart op de aflegstapel plaatsen!

Fase 2; Bonenkaarten omdraaien en verhandelen

De actieve speler legt nu 3 kaarten van de trekstapel open neer op tafel. Leg dezelfde bonen bij elkaar neer

Fase 3; Ontvangen en omgedraaide bonenkaarten verbouwen

Kies nu welke van deze bonen je wilt verbouwen of welke je wilt achterlaten voor de andere speler (fase 0). Als er dezelfde bonen liggen, zal je elke boon moeten kiezen en plaatsen op je veld.

Fase 4; Bonenkaarten trekken

Trek nu 2 kaarten van de trekstapel en plaats deze één voor één in je hand en de kaarten worden altijd achter de laatste kaart geplaatst.

Nog 1 belangrijke toevoeging, in deze 2 spelersvariant mag je alleen oogsten als je aan de beurt bent.

Het spel in actie, hier heeft de speler nog 3 kaarten in zijn hand. De speler moet nu gaan bepalen wat er met de 2 bonenkaarten die op tafel open liggen. 

de bonen voor de diverse varianten die ook in deze jubileumeditie zitten.

Einde van het spel

Het spel eindigt zodra de trekstapel voor de 3e keer leeg is, de keren hiervoor schud je de aflegstapel en creëer je een nieuwe trekstapel.

Alle spelers oogsten nu nog 1 keer alle velden en ontvangen daar eventueel munten voor. 

Tel nu alle munten die je hebt verzameld en de speler met de meeste punten is de winnaar.


Het duel
De variant met 2 spelers, oftewel het Duel eindigt zodra de trekstapel voor de eerste keer is leeg gespeeld.

Conclusie & eindscore

Moeilijkheid: 1,44/ 5
Her-speelbaarheid: 8

Mijn score: 8 van de 10 dobbelstenen

Algemene indruk van het spel

Boonanza is een heerlijk kaartspelletje, het spel bestaat al een aantal jaar maar is opnieuw uitgebracht in deze 25-jarige jubileumeditie. Je krijgt in deze editie zowel het basisspel, enkele varianten, een speciale 2-speler variant en een jubileummunt. De jubileummunt hoort bij een andere variant waarbij men gaat strijden om deze munt.

Deze 25-jarige jubileumeditie is niet enorm vernieuwend, ben je al in het bezit van het basisspel dan is er echte geen reden om deze aan te schaffen. Maar wil je Boonanza eindelijk aanschaffen dan zou ik zeker voor deze variant gaan! Het zit allemaal in een mooi klein doosje met veel speelplezier en verschillende varianten waardoor je zelfs met 7 spelers kunt spelen.

De 2 spelersvariant is een leuke variant maar dit spel is toch wel echt leuker als je met meerdere spelers bent. Wij vinden dat deze met 3 en 4 spelers toch wel het leukste. Boonanza is een heerlijk kaartspel waarbij je goed moet kijken welke kaarten je wanneer gaat oogsten, erg leuk om kaarten met spelers te kunnen ruilen en zo je hand steeds tactisch steeds een beetje leger te spelen. De artwork op de bonen vinden we erg leuk gedaan, hierin is met name voor de oude variant wel het een en ander geupdate. Je krijgt nu ook alles in een keurige doos met elastic eromheen waardoor je deze ook makkelijk kunt meenemen. Het spel is geschikt vanaf 10 jaar maar ook voor 7-jarigen is dit een erg leuk spel zonder al te veel (moeilijke) regels.

Mijn dank gaat uit naar 999 Games en de mogelijkheid om Boonanza mogen reviewen. Mijn mening is hierdoor niet beïnvloedt

Dit vind je misschien ook leuk...