Strategiespellen

Heat

Game summary
Een spel voor
 1 tot 6 spelers
Speelduur is ongeveer 30 tot 60 min.
Publisher Asmodee & Days of Wonder

Laten we gaan spelen

Het aftellen is begonnen, de motoren klinken luid als de raceauto’s vertrekken. Je voelt stof en wind langs je helm zodra je de eerste bocht neemt. Zoek je de grenzen van je motor op of blijf je veilig achterin rijden?

In Heat racen de spelers door kaarten af te leggen en in welke versnelling je staat, daarmee bepaal je de snelheid van jouw auto in de betreffende ronde. Soms zal je kaarten moeten spelen met een hogere snelheid maar bij bochten zal je toch wat langzamer moeten spelen om te voorkomen dat je auto oververhit raakt en daarmee uit de bocht vliegt. Lukt het jou om de juiste balans te nemen, soms zal je risico moeten nemen om een plek op het podium te veroveren.

Ga jij voor de overwinning in een potje Heat?

 
Elke speler ontvangt een raceauto, versnellingspion, spelersbord en startkaarten in een kleur naar keuze.

Kies een van de 4 circuits om mee te gaan racen. Speel je het spel voor het eerst, kies dan het circuit van Amerika. Op het circuit staat afgebeeld hoeveel Heat en stresskaarten een speler ontvangt, over het algemeen zijn dit 6 Heatkaarten en 3 stresskaarten.

Alle spelers schudden nu hun startkaarten met de Heat- en stresskaarten. Plaats hierna de stapelkaarten links op hun spelersbord. De versnellingspion wordt op de eerste versnelling geplaatst.

Leg de overige stresskaarten naast het circuit als voorraad.

De raceauto’s worden in willekeurige volgorde geplaatst op de startpositie, in oplopende volgorde.

Hierna trekt elke speler 7 kaarten en gaat hiermee spelen voor ronde 1. Laat de race beginnen!

Op welke Circuit gaan jullie racen? USA of Frankrijk?

Of wordt het toch Italie of Groot-Brittanië? 

Heat wordt gespeeld over meerdere ronden. Tijdens een ronde voeren alle spelers altijd de volgende 4 stappen verplicht uit.
Stap 1; veranderen van versnelling

Stap 2; kaarten spelen
Stap 3; auto verplaatsen
Stap 9; tot 7 kaarten

Op het speelbord staan een aantal stappen die verplicht zijn, deze zijn herkenbaar aan het gele uitroepteken, de overige stappen (4 tot en met 8) worden af en toe uitgevoerd.

Ik zal hieronder stappen 1 tot en met 9 in het kort uitleggen;
Stap 1 (verplicht) verander van versnelling; kijk in welke versnelling je staat en of je een versnelling hoger of lager wilt gaan schakelen. Je mag ook twee versnellingen hoger of lager schakelen maar daar moet je 1 Heat voor betalen. Je zou dit bijv. kunnen doen om bij een langer stuk circuit meer risico te nemen.

Stap 2 (verplicht) speel kaarten; Kijk in welke versnelling je nu staat en dat aantal kaarten mag je nu spelen uit je hand, alleen Heat kaarten mag en kan je niet spelen. Sta je in de eerste versnelling mag je maar 1 kaart spelen, staat je in versnelling 4 dan mag je 4 kaarten spelen.

Kies deze kaarten uit je hand en leg ze gedekt neer tot alle spelers kaarten hebben gekozen.

Stap 3 (verplicht) draai open & verplaats; Draai nu de kaarten open en tel de waarde van alle kaarten bij elkaar op om je snelheid te bepalen. De waarde van upgrade- en stresskaarten worden opgeteld en dat is je totale snelheid.

Verplaats hierna je auto het aantal velden op het circuit. Je plaatst de auto zo dichtmogelijk te de circuitrand, daar waar mogelijk. Tijdens het inhalen kan je auto’s inhalen maar eindigt je auto na verplaatsing op een vakje welke al bezet is dan moet je je auto op het eerste veld achter deze auto’s plaatsen.

Bij auto’s die naast elkaar staan, ligt de auto die het dichtst tegen de circuitrand staan voor op de andere auto.

Heb je stresskaarten gespeeld, dan ben moet je deze spelen uit je hand en kunnen je snelheid beïnvloeden. Per stresskaart pak je een kaart van de trekstapel tot je een kaart pakt met een waarde 1 tot 4 (basiskaart), eventuele andere kaarten die opengedraaid worden, worden op de aflegstapel geplaatst.

Stap 4 Adrenaline; Geldt alleen als je je auto in deze ronde als laatste verplaatst hebt of als een na laatste in een race met 5 of meer auto’s. Je mag je auto 1 veld extra vooruitzetten door 1 extra snelheid of 1 afkoeling. Je mag adrenaline niet bewaren voor een latere ronde!

Stap 5 verander van versnelling; Je kunt nu beschikbare symbolen in willekeurige volgorde activeren. In het basisspel heb je de beschikking over boost en/of afkoeling en deze activeer en handel je per symbool één voor één af.

Boost; ongeacht je versnelling mag je per beurt 1 Heat betalen voor een Boost. Met een Boost mag je je je auto verplaatsen met je nieuwe snelheid, pak hiervoor een kaart van je trekstapel en verplaats 1 tot 4 stappen extra, is het geen standaardkaart dan trek je een nieuwe kaart. Alle getrokken kaarten, gaan op je aflegstapel.

Afkoeling; Dit is de stap om Heat-kaarten uit je hand terug in je motor te plaatsen (in het midden van je speelbord). Het cijfer bij je versnelling geeft aan hoeveel kaarten je maximaal terug kunt plaatsen vanuit je hand, bijv. versnelling 1 mag je 3 kaarten terugleggen en bij versnelling 2 maar 1 kaart. Dit kan ook op andere manieren bijv. door upgradekaarten.

Stap 6 Slipstream; als je tijdens je beurt naast of in een veld direct achter een andere auto eindigt, dan mag je Slipstream toepassen. Slipstream is je auto 2 velden vooruit plaatsen, indien alle velden bezet zijn, plaats je je auto in het eerst beschikbare veld achter de hinderende auto’s.

Stap 7 Bochtcontrole; Als je tijdens de race een bochtmarkering passeert, zal je moeten controleren of je totale snelheid de snelheidslimiet niet overschrijdt. Is de totale snelheid gelijk of lager dan gebeurd er niets maar is je snelheid hoger dan betaal je het verschil in Heat kaarten. Deze Heat kaarten gaan allemaal in je aflegstapel.
Mocht je de snelheid niet kunnen betalen, vlieg je uit de bocht. Zet je auto terug op het eerst beschikbare veld voor de bocht, je ontvangt 1 extra stresskaart als je in versnelling 1 of 2 rijdt, of 2 stresskaarten als je in versnelling 3 of 4 rijdt. Plaats hierna je versnellingspion op de 1e versnelling.

Stap 8 Leg kaarten af; Je mag nu kaarten uit je hand afleggen om in stap 9 extra nieuwe kaarten te ontvangen, dit kan je doen als je bijv. kaarten met lage snelheden hebt en je hierna juist veel snelheid wilt maken. Maar tijdens deze actie mag je geen upgrade, stress- of Heatkaarten afleggen! Deze kaarten houd je te allen tijde op hand, tenzij je deze speelt of kunt afleggen door een afkoeling.

Stap 9 (verplicht) vul je hand aan; Neem alle kaarten uit je speelgebied en leg deze op de aflegstapel. Pak hierna nieuwe kaarten tot je weer 7 kaarten op hand hebt. Daarna volgen de stappen 3 tot en met 9 weer. Is je trekstapel leeg, schud dan de aflegstapel en vul je hand verder aan met nieuwe kaarten.

De legendarische coureurs, deze gebruik je ook om solo te spelen of bijv bij een spel met 2 spelers waardoor er toch meer auto’s mee doen aan de race.

De kaarten voor de verschillende kampioenschappen

De verschillende spelersborden, hieronder zie je in de kleur rood de standaardkaarten die je krijgt zodra je begint. Voeg je een module toe, dan verdwijnen een aantal van deze kaarten uit je trekstapel.

De perskaarten en tokens

De weer- en wegtokens die je kunt toevoegen en plaatsen op het circuit.

Meer uitdaging!
Heb je het spel nu een aantal keren gespeeld en ben je opzoek naar meer uitdaging dan is dat ook mogelijk. In de speldoos zitten veel uitbreiding, meer hierover kom je tegen in de spelregels Expertspel en kampioenschap. Hieronder zal ik de verschillende modules nog even kort toelichten.

Module Garage; In deze module zullen spelers hun auto gaan tunen met 3 upgradekaarten. De startupgradekaarten zal je niet gebruiken en gaan terug in de doos. Je kunt kiezen tussen de gewone en/ of gevorderde kaarten.

Module Legendarische coureurs; Legendarische coureurs zijn automatische spelers waartegen spelers het tegen kunnen opnemen, bijv. in een solo spel of in een race tot 4 spelers. De racewagens worden bestuurd door één kaartendeck, de Legendarische coureurs.

Module Weer- en wegomstandigheden; De circuits kunnen aangepast worden door weer- en wegomstandigheden toe te voegen. Schud de 6 weerfiches en plaats deze op het speelbord, deze geldt voor de hele race!

Schud de wegomstandighedenfiches en plaats willekeurig het aantal fiches gelijk aan het aantal bochten. De fiches worden open neergelegd naast het circuit op de tent voor de betreffende sector. Sommige fiches hebben een permanent effect op een bocht of op bepaalde sectoren op het circuit, hier zullen de spelers rekening mee moeten houden tijdens de race.

Kampioenschap; Zodra je vertrouwd bent met de verschillende modules kan er geracet worden voor het kampioenschap. Het spel bevat 3 historische kampioenschappen, namelijk die van 1961 en 1962 beide met 3 races en 1963 met 4 races. Kies een kampioenschap en neem de bijbehorende gebeurtenis en circuitkaarten. Na afloop van een race wordt het aantal punten opgeschreven op het scoreblok. Het seizoen eindigt en de speler met de meeste punten wint het kampioenschap.

Tijdens het kampioenschap worden er sponsorkaarten gebruikt, speciale en eenmalige upgradekaarten. Maar ook de pers zal aanwezig zijn, zij vormen een extra uitdaging voor de spelers tijdens de race.

Toernooimodus; Houden jullie meer van competitie, dan kunnen jullie de toernooimodus gaan spelen

Het spel eindigt

Het spel eindigt zodra een speler als eerste na een x aantal ronden over de finish komt. Als meerdere spelers over de finish komen, dan wint de speler die het verste is gekomen. Ook hier geldt, de speler die het dichtst bij de circuitrand staat ligt voor op de andere speler.

Je kunt bij de finish geen slipstream toepassen en eventuele snelheidslimieten in bochten mogen na het bereiken van de finish genegeerd worden.

Hierna worden de raceauto’s op de eregalerij geplaatst, zijn er nog auto’s die de finish niet behaald hebben, dan mogen die nog verder spelen.

Conclusie & eindscore

Moeilijkheid: 2.10/5
Her-speelbaarheid: 9

Algemene indruk van het spel

Met Heat haal je echt een onwijs leuk spel in huis, het spel zit erg goed in elkaar. De regels zijn erg duidelijk en ook goed uitgelegd in de spelregels. Het artwork is heel tof uitgewerkt, je gaat wel weer terug in de tijd maar dat maakt het juist veel leuker! Er zit onwijs veel snelheid in het spel doordat de acties die de spelers doen op sommige momenten gelijk aan elkaar zijn en je eigenlijk alleen hoeft na te denken als je kaarten moet kiezen. 

Wat ik erg leuk vind, is dat je tijdens het spel niet altijd vooraan wilt of hoeft te staan, je kan namelijk gebruik maken van slipstream om verder te komen als je niet vooraan staat maar ook kan het zomaar zijn dat je in ronde 1 als laatste staat en in de volgende ronde vooraan ligt. Tijdens het spel zal je soms wat risico moeten nemen, bijv. in de bochten waarbij je soms iets hard wilt of moet gaan. Je krijgt dan wel een aantal Heat kaarten maar je bent wel weer een paar stappen verder. De modules zijn een erg goede toevoeging, hierdoor kan je, als je wat vaker gespeeld hebt, het spel nog leuker maken. De module garage bevat zoveel kaarten dat je per race steeds weer andere upgrades kunt inzetten voor je auto.

Doordat er in de doos 4 circuits zitten, op de dubbelzijdige speelborden, heb je al redelijk wat herspeelbaarheid maar je krijgt ook nog eens heel veel verschillende kaarten die horen bij de verschillende modules dat de herspeelbaarheid daarmee alleen maar hoger wordt. De modules kan je uiteraard ook met elkaar combineren wat het erg leuk maakt, dus maak bijv. na een aantal potjes spelen gebruik van de modules Garage en weer- en wegomstandigheden. Wil je na verloop van tijd eens racen op andere circuits zoals Zandvoort, Imola, Spa-Francorchamps of een van de vele andere circuits dan kan je daarvoor terecht op BGG. Daar staan veel fanmade circuits welke je kunt uitprinten en dan kunt gaan racen. Heat staat met recht bij mij in mijn top 10 van spellen die ik erg graag speel, zowel solo als met meerdere spelers!

Het spel is geschikt voor alle aantallen spelers, solo is deze erg leuk want je speelt dan met de Legendarische coureurs maar ook met 2 spelers, waar je met of zonder deze module kunt spelen maar ook met 5 of 6 spelers is dit spel een aanrader. 

Ben je fan van autoraces, dan is dit zeker een spel welke je een keertje moet gaan proberen. 

Mijn dank gaat uit naar Asmodee en de mogelijkheid om Heat te reviewen en hier een stukje over te schrijven.

Dit vind je misschien ook leuk...