Familie spellen

Genotype

Game summary
Een spel voor 1 – 5 spelers 

Speelduur 45 – 60 minuten

Publisher: Happy Meeple Games 

Wat zit er in de doos?


In de doos zitten de volgende spelonderdelen;

1 Speelbord

5 Spelersborden

5 Extra perceeltegels

8 Dobbelsteenvelden

34 Kenmerkfiches

1 Eerste speler token

97 kaarten (50 erwtplantkaarten, 25 gereedschapskaarten, 10 assistenten, 12 solo kaarten)

1 Rondeteller

8 Gentegels (2 per kleur)

25 Actiemarkers (scheppen; 5 per spelerskleur) 

15 Onderzoek markers (3x per spelerskleur)

4 Telraamfiches

20 Dobbelstenen (5 per kleur)

20 Munten

Let’s get it to the table
 

Genotype gaan we onderzoek verrichten in het klooster waar Gregor Mendel zijn experimenten deed.  Elke speler heeft een eigen tuin met ertwplanten met verschillende genetische kenmerkerken. In het spel zal je deze kenmerken willen gaan valideren door de juiste dobbelstenen te selecteren. Zodra dit lukt, plaats je op het kenmerk een fiche. Zodra je alle kenmerken bedekt hebt, is de plant vooledig onderzocht en ontvang je de punten op de kaart. 

Genotype wordt gespeeld over vijf ronden, elke ronde bestaat uit 3 fasen. Je hebt de werkfase, de kweekfase en de investeringsfase.

Fase 1 de Werkfase;

In deze fasen gaan spelers om de beurt de beschikbare actiemarkers (schepjes) op een leeg actieveld op het speelbord of hun eigen spelersbord neerleggen. Na het neerleggen voer je gelijk de bijbehorende actie uit, aan het begin van het spel hebben alle spelers 3 actiemarkers maar dit kan tijdens het spel wijzigen.

Fase 2 de Kweekfase;

Tijdens deze fase worden alle dobbelstenen per kleur gedobbeld en volgens het vierkant van Punnet op de overeenkomstige plek op het speelbord geplaatst. Zijn er na het dobbelen één of meerdere dobbelstenen zonder cijfer, dan worden deze opnieuw gedobbeld en daarna op de juiste plek neergelegd. Het kan zijn dat er nu wederom geen cijfer gedobbeld is, maar dan worden deze op het gebied De Novo Mutations neergelegd.

Hierna mogen de spelers die een actiemarker op het actieveld “eerste keus” hebben neergelegd een dobbelsteen kiezen van de overeenkomstige kleur

Hierna mogen de spelers met een actiemarker op het actieveld “tweede keus” een dobbelsteen kiezen, van rechts naar links.

Als laatste mogen alle spelers, te beginnen de speler met de startfiche om de beurt een dobbelsteen kiezen. Maar let op; je moet een dobbelsteen altijd kunnen plaatsen en het betreffende kenmerk kunnen valideren! Lukt dit niet, dan mag je geen dobbelsteen nemen en moet je passen. 

Na het kiezen van een dobbelsteen plaats je deze op een beschikbaar veld op je spelersbord. Hierna plaats je direct een kenmerkfiche op een erwtkaart.

Heb je een dobbelsteen uit het gebied De Novo Mutations gehaald, dan kan je deze dobbelsteen op 2 manieren gebruiken.

Optie 1; neem een munt en plaats deze dobbelsteen in een vrij dobbelsteenveld op je spelersbord

Optie 2; Muteer, neem hierna nog een andere dobbelsteen van dezelfde kleur en plaats beide in een vrij dobbelsteenveld (2 velden) en hierna mag je een willekeurig kenmerk valideren van de betreffende kleur.

Fase 3 de Investeringsfase;

Deze fase wordt in omgekeerde spelersvolgorde gespeeld. In deze fase kan je munten gaan uitgeven om 1 of meerdere permanente upgrades te kopen. Elke keer mag je 1 upgrade kopen, hierna is de volgende speler aan de beurt. Je mag net zolang kopen tot je moet passen.

Nadat je een upgrade gekocht hebt tegen de huidige prijs van de upgrade, stijgt de upgrade met 1 tot deze op de hoogste prijs ligt.

Er zijn 4 verschillende upgrades;

Nieuw perceel; neem een perceeltegel en leg deze naast je spelersbord, je kunt nu een extra erwtplantkaart hierop neerleggen in een andere ronde.

Dobbelsteenveld; neem een dobbelsteenveld en leg deze naast je spelersbord, in de kweekfase kun je nu een extra dobbelsteen nemen.

Actiemarker; Neem een extra actiemarker, je kunt tot 2 extra actiemarkers aanschaffen. Hierna is deze actie niet meer beschikbaar.

Assistent aanwerven; Kies 1 van de openliggende assistentkaarten en leg deze naast je spelersbord. Je kunt vanaf nu de eigenschap van deze assistenten gebruiken.

Na fase 3 eindigt de ronde, zet de rondeteller naar het volgende veld en geef de startspelerfiche door naar de volgende speler. Schuif elk telraamfiche één veld op naar links. Leg de resterende erwtplantkaarten, gereedschapskaarten en assistenten af en vul deze opnieuw aan met nieuwe kaarten.

Leg 1 munt naast elk vierkant van Punnet waar nog geen munt ligt.

Alle spelers nemen hun actiemarkers terug en plaats de dobbelstenen naast het speelbord. 

Einde van het spel

Het spel eindigt zodra na de kweekfase in ronde 5. Elke speler mag nog voltooide erwtplantkaarten oogsten en hierna gaan de punten geteld worden.

Je ontvangt punten voor;

– Voltooide erwtplantkaarten; je scoort punten die op de kaart afgebeeld staat.

– Onderzoeksdoelen; voor elke onderzoeksmarker ontvang je het aantal punten welke overeenkomt met de kenmerken op de voltooide erwtplantkaarten.

– Onvoltooid onderzoek, je ontvangt 1 punt per kenmerkfiche op de onvoltooide kaarten

– resterende munten, je scoort 1 punt per munt.

De speler met de meeste punten is de winnaar van Genotype.

Het bord voor fase 2

Het bord na fase 2 waarin de dobbelstenen zijn gedobbeld en op het bord zijn geplaatst.

De upgrades die je in Fase 3 kunt aanschaffen.

De Deluxe onderdelen voor Genotype. De standaard spelonderdelen bij het spel krijgt ziet er al goed uit maar hier word ik heel blij van.

Conclusie & eindscore

Moeilijkheid: 2.81/5
Her-speelbaarheid: 8

Mijn score: 8,5 van de 10 dobbelstenen
 

Algemene indruk van het spel

Genotype heeft mij erg verrast, het is echt een leuk spel met veel verschillende acties die je elke ronde kunt uitvoeren. De acties die je elke fase kunt uitvoeren zijn goed uitgewerkt, elke speler heeft in fase 1 het voordeel van kunnen beginnen maar dit geldt ook voor fase 3 omdat daar de laatste speler als eerste mag beginnen. Fase 2 is dan weer gekoppeld aan waar jij een actiemarker hebt liggen, hierin kan je zelf bepalen of en wanneer jij aan de beurt bent voor dobbelstenen en je kunt makkelijk een munt scoren 😉.

Het artwork is erg goed en mooi uitgewerkt wat het thema zeker ten goede komt, de kwaliteit en de onderdelen zijn wederom super! De schepjes zijn erg leuk bedacht om daar je actie mee te kunnen uitvoeren maar ook de marktwerking van het aanschaffen van upgrades in de Investeringsfase. De spelregels zijn erg duidelijk uitgewerkt met voldoende voorbeelden en de kaarten worden allemaal duidelijk uitgelegd, inclusief de assistenten en de gereedschapskaarten. Tijdens het spelen kan je gebruik maken van de achterkant van het boekje, daar staan beknopt alle spelregels.

Het leukste aan Genotype vind ik de verschillende acties die je uitvoert, plaatsen van je actiemarkers, maar ook het dobbelen en kiezen van de juiste dobbelsteen voor je erwtkaart(en). Je zult tijdens het spel ook echt munten moeten gaan verzamelen om tijdens de investeringsfase upgrades aan te schaffen, die heb je namelijk wel echt nodig!

Naast de 2 extra actiemarkers zal je ook echt gebruik moeten maken van de assistenten welke je permanente acties geven. Tegelijkertijd zal je ook moeten zorgen dat je voldoende erwtplantkaarten hebt liggen om dobbelstenen te kunnen kiezen

Genius Games is bekend door hun spellen welke zowel educatief maar ook erg leuk om te spelen zijn, ze nemen je in hun spellen mee in het thema wetenschappen en in het geval van Genotype word je meegenomen in biologie. Ik ben dan ook erg fan van de spellen van Genium Games & Happy Meeple Games! Het spel is in het Nederlands en Frans uitgegeven door Happy Meeple Games, deze uitgever maakt het mogelijk dat dit soort toffe spellen nu voor meerdere bordspelliefhebbers beschikbaar komt! Het spel is zowel solo als tot 5 spelers te spelen. Ben je opzoek naar een goed worker placement spel met een leuk thema, dan is dit zeker een aanrader!

Mijn dank gaat uit naar Happy Meeple Games en de mogelijkheid om Genotype te mogen reviewen. Mijn mening is hierdoor niet beïnvloedt

Een aantal voorbeelden van erwtplantkaarten. Linksboven staan de punten die je ontvangt aan het eind van het spel zodra deze voltooid is. Meer punten zijn ook meer genmarkers die je moet plaatsen op een kaart.

Een aantal voorbeelden van gereedschapskaarten die je kunt aanschaffen. Sommige moet je direct uitvoeren en sommige zal je later op een beter moment willen inzetten.

De verschillende assistenten die je tijdens het spel kunt inhuren.

Dit vind je misschien ook leuk...