Familie spellen

Kwakzalvers van Kakelenburg Junior

Game summary
Een spel voor 2 tot 4 spelers

Speelduur ongeveer 25 minuten

Publisher: 999 Games

Let’s get it to the table
 

In Kakelenburg wordt er jaarlijks voor de beroemde markt begint een wedstrijd gehouden voor kinderen uit de hele stad. Met de ezel Eddy en zijn vrienden staan jullie aan de start van deze wedstrijd. Tijdens de wedstrijd worden de dieren vooruit gelokt door ze het juiste voer te geven. Zorg dat je de juiste combinatie vindt om zo snel mogelijk te zijn maar pas op! Geef je per ongeluk droomkruid, dan neemt het dier een korte pauze. Onderweg ga je robijnen verzamelen om beter voer te kunnen kopen en daarmee nog sneller bij de finish te komen. 

Zodra alle spelers klaar zitten en de dieren bij de start zijn neergezet, begint de wedstrijd. De speler die het laatst een ezel gezien heeft, mag beginnen.

Als een speler aan de beurt is, mag deze een fiche trekken uit de voederzak. Is dit een voerfiche, dan leg je deze op het dierentableau. Hierna mag de speler met zijn dier een aantal stappen lopen, het aantal stappen staat aangegeven op het fiche.

Hierna mag de speler nog een actie uitvoeren, gekoppeld aan het voer en een van de actietableaus. Deze kunnen per spel afgewisseld worden, speel je met beginnende spelers en/ of wat jongere spelers dan wordt er aangeraden om te beginnen met de rupsen. Hebben jullie wat vaker gespeeld en opzoek naar iets meer uitdaging, dan kan je kiezen voor de vlinderzijde. Uiteraard mag en kan je dit ook afwisselen en combineren met elkaar. 

Maar trek je een droomkruidfiche, dan is je beurt voorbij. Je dier gaat nu even aan dagdromen.

Hierna is de volgende speler aan de beurt.

Zodra een speler zijn derde droomkruidfiche gepakt heeft, mag deze speler direct nieuwe voerfiches kopen. Deze nieuwe fiches worden betaald met de robijnen die in de tussentijd verzameld zijn. 

Na het kopen gaan de betaalde robijnen terug in de algemene voorraad en de gekochte fiches gaan samen met alle andere getrokken fiches terug in het voederzakje. 

Einde van het spel

Het spel eindigt zodra een speler als eerste het marktplein van Kakelenburg bereikt. 

Conclusie & eindscore

Moeilijkheid: 2.27/5
Her-speelbaarheid: 8

Mijn score: 8,5 van de 10 dobbelstenen
 

Algemene indruk

De junior versie van Kwakzalvers van Kakelenburg is een erg leuk spel om samen met de kinderen te gaan spelen. De spelregels zijn simpel en duidelijk, de afbeeldingen op zowel de actietableaus als op de fiches zijn duidelijk weergegeven. Het leuke is dat je kunt afwisselen, het speelbord is dubbelzijdig en ook de actietableaus zijn dubbelzijdig. Hierdoor heb je veel speelmateriaal en je kunt ook afwisselen.

Het speelbord is dubbelzijdig, het verschil hierin is de lengte van de route, de route aan de ene kant is een stuk langer dan aan de andere kant. Eerder schreef ik al dat je met de actietableaus kunt afwisselen, de rupszijde is de makkelijke variant en de vlinderzijde voor meer uitdaging. Maar ook kan je spelen met 2 extra rupstableaus waardoor deze variant al gelijk wat extra uitdaging biedt.

De dieren zijn erg leuk vormgegeven en de gekleurde voederzakjes maakt het helemaal af. Wat erg goed gedaan is, is de insert van de doos. Hierin kan je namelijk alle fiches al op de juiste plek (waarde) neerleggen en daardoor kan je het spel snel opzetten. Alle fiches blijven namelijk in de speeldoos liggen.

Mijn dank gaat uit naar 999 Games en de mogelijkheid om Kwakzalvers van Kakelenburg Junior te mogen reviewen.

Dit vind je misschien ook leuk...