
Samenvatting
👥 Een spel voor 1 – 5 spelers
⏳ Speelduur is ongeveer 45 tot 60 minuten
🏢 Uitgever is 999 Games

Introductie
Je bent een marien onderzoeker die op zoek is naar en het observeren van een verscheidenheid aan aquatisch leven in de kleurrijke Zonlichtzone, de spookachtige Schemerzone en de pikzwarte Middernachtzone van de wereldzeeën en oceanen. In Finspan zullen de vissen die je gedurende vier weken ontdekt, voordelen opleveren zodra je de duiklocatie gaat verkennen. Elke week wordt er gekeken wie en hoeveel punten elke speler gescoord heeft n.a.v. de prestaties.
Elke duiklocatie richt zich op een belangrijk aspect van het uitbreiden van je onderzoek:
- Vergroot je verzameling vissen
- Ontdek vers gelegde eieren
- Laat eieren uitkomen tot jonge vissen, heb je 3 vissen op 1 locatie dan vormt deze een een school jonge vissen
De winnaar is de speler met de meeste punten, verkregen uit vissen, eieren, jonge vissen, scholen en wekelijkse prestaties.

Let’s get it on the table
Finspan wordt gespeeld over 4 weken waarin je per week totaal 6 acties mag uitvoeren. Tijdens je beurt ga je met 1 duiker een actie uitvoeren. Na het uitvoeren van je actie wordt er met de klok verder gespeeld.
Er zijn 2 acties die je kunt uitvoeren; Het plaatsen van een vis of met een van je duikers gaan duiken in de oceaan.
Actie 1 plaatsen van een viskaart
Plaats een duiker op het grijze veld linksboven aan op je oceaan.
Betaal de kosten die links boven op de kaart zijn afgebeeld. Sommige kosten zijn het afleggen van een kaart, betalen van eieren of een jongen en soms over een andere vis heen leggen. Leg hierna de vis op een leeg of bezetveld in jouw oceaan. Let hierbij goed welke zond een vis geplaatst mag worden, zonlicht schemer of middernacht. Let ook goed op welke duiklocatie is. De vis mag nu gaan plaatsen, leg je de vis op een ei, jong of schoolfiche plaats die dan bovenop de nieuwe vis.
Een viskaart kan een van de drie vaardigheden bevatten:
Als gespeeld; deze beloning voer je direct uit na het spelen van een kaart;
Als geactiveerd; deze beloning krijg je zodra je gaat duiken;
Einde spel; deze beloning krijg je aan het eind van het spel;
Alle spelers; deze beloning is voor alle spelers, spelers mogen zelf bepalen of ze deze willen nemen of niet.

Actie 2 duiken
Zodra je gaat duiken kies je een van je 3 duiklocaties uit en dan ga je van boven naar beneden duiken. Tijdens je duiktocht krijg je de beloningen die je onderweg tegenkomt.
Laten we gaan duiken en de stappen gaan volgen; Plaats een van je duikers op een van je duiklocaties, controleer hierna of je aan de eerste bonus van deze kolom voldoet. Je moet dan minimaal 1 vis in de zonlichtzone van de betreffende kolom hebben. Je kunt dan of een kaart ontvangen, een ei plaatsen op een van je vissen of 1 ei uitbroeden.
Daal vervolgens af op de duiklocatie en je mag van de kaarten in deze kolom met “als geactiveerd” de bonus ontvangen als je dat wilt.
Hierna ga je naar de volgende 2 duiklocatiebonussen; ook hier geldt dat je weer moet voldoen aan de voorwaarden dat er minimaal 1 kaart moet liggen, je ontvangt dan ook weer de betreffende bonus.
Als laatste kom je bij de bodembonus terecht. Is dit de eerste duiker die hier terecht komt, dan ontvang je de bonus die behoort bij de betreffende duiklocatie. Is er al een duiker geweest, dan ontvang je geen extra bodembonus.
Nadat elke speler 6 keer heeft gedoken eindigt de betreffende week en worden de punten geteld. Hierna halen de spelers alle duikers weer terug, de startspelerfiche gaat door naar de volgende speler

Het spel eindigt
Bij het eind van week 4 worden de kaarten met een gele vaardigheid geactiveerd. Hierna wordt er verder gegaan met het tellen van punten voor de eindtelling.
Je ontvangt naast je eerder verzamelde punten van week 1, 2 en 3, ook nog punten voor:
- Punten die op de viskaarten vermeld staan;
- 1 punt voor elke geconsumeerde vis, eieren en jongen;
- 6 punten voor elke school.

Conclusie & eindscore
Moeilijkheid: 2.32/ 5
Her-speelbaarheid: 8
Onze score: 8 van de 10 dobbelstenen
Finspan is het derde spel in deze trilogie, het begon met het succesvolle Wingspan waar er wereldwijd meer dan 2 miljoen van zijn verkocht. Daarna volgde Wyrmspan, deze was in het begin erg populair en ook wij leggen deze graag op tafel. Qua moeilijkheid kunnen we wel zeggen dat Wyrmspan de moeilijkste is, daarna Wingspan en de makkelijkste is Finspan.
Wat maakt Finspan dan zo makkelijk? Het begint al met de regels en de acties die je kunt uitvoeren. Je hebt maar 2 acties en elke ronde heb je 6 beurten, dit worden er nooit meer of minder. De acties zijn ook erg makkelijk, je plaatst een viskaart of je gaat duiken. Het voelt wel erg fijn dat de acties zo duidelijk en makkelijk zijn maar ben je toch wat zwaardere spellen gewend dan kan het zijn dat je misschien iets mist qua acties. Finspan is echt een licht familiespel die je makkelijk op tafel neerlegt.
In Finspan is er heel weinig maar eigenlijk gezegd geen spelersinteractie, de enige interactie is dat spelers bonussen van andere spelers kunnen krijgen zodra kaarten gespeeld of geactiveerd worden. Is dit heel storend? Nee, soms is het wel lekker om alleen met je eigen spel bezig te zijn en af en toen dan een bonus te ontvangen. Bij Wingspan en ook Wyrmspan is er niet veel spelersinteractie.
Het artwork ziet er wel weer heel tof uit, de afbeeldingen en iconen op de kaarten zijn enorm duidelijk. Tijdens het spel heb je al snel het overzichtsblad niet meer nodig. Wat wel als eerste opviel is dat dit spel geen eieren bevat maar dat dit kartonnen fiches zijn. In eerste instantie was dit een teleurstelling maar tijdens het spel kwamen we er achter dat het juist slim bedacht is. Je hoeft naast een ei is uitgekomen namelijk niet het fiche te vervangen door een ander fiche maar je draait hem gewoon op. Oké de upgraded tokens zien er wel tof uit en die zullen we zeker gaan toevoegen maar nodig is het totaal niet.
Heb je trouwens de achterkant van de spelersborden al gezien? Heel tof hoe ze dat hebben uitgewerkt.
Finspan is een leuk spel en er zal echt weer een nieuwe doelgroep gaan kennismaken met bordspellen en deze trilogie.
Dank aan 999 Games voor dit review exemplaar en de mogelijkheid hier een stukje over te schrijven







