Familie spellen

Saboteur – De Jubileumeditie

Samenvatting

Een spel voor 2 – 12 players
Speelduur is ongeveer 30 minuten
Uitgever is 999 Games

Introductie

Saboteur is een populair kaartspel ontworpen door Fréderic Moyersoen en uitgebracht door Amigo Spiele, in Nederland door 999 Games. Het spel heeft sinds zijn release in 2004 een stevige plek veroverd in de harten van bordspellenliefhebbers wereldwijd. In 2024 bestaat dit spel 20 jaar en dat is reden voor een feestje en om een jubileumeditie uit te brengen.

In Saboteur nemen spelers de rol aan van dwergen die een ondergrondse mijn verkennen op zoek naar goud. Het spel heeft een unieke twist: sommige spelers zijn saboteurs die in het geheim proberen de missie te doen mislukken, het aantal saboteurs is afhankelijk van het aantal spelers. De uitdaging ligt in het ontdekken wie de saboteurs zijn terwijl jullie samenwerken om de schat te bereiken.

In het kaartspel Saboteur speel je als een groep dwergen die tunnels graven op zoek naar goud. De spelers krijgen geheime rollen toebedeeld: de meeste zijn goudzoekers, maar enkele zijn saboteurs die proberen de zoektocht te dwarsbomen.

Het spel begint met een startkaart en drie eindkaarten die goud of steenkool kunnen bevatten. De spelers bouwen om beurten een pad van de startkaart naar een van de eindkaarten door het spelen van tunnelkaarten. Goudzoekers willen een ononderbroken pad naar het goud creëren, terwijl saboteurs proberen dit te verhinderen door blokkades op te werpen of paden te laten doodlopen.

Naast tunnelkaarten kunnen spelers actiekaarten spelen om andere spelers te helpen of te hinderen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld gereedschap breken om een speler tijdelijk uit te schakelen, of gereedschap repareren om zichzelf of anderen te helpen verder te graven.

Een ronde eindigt wanneer het goud wordt bereikt of wanneer de kaarten op zijn. Als de goudzoekers het goud bereiken, delen ze punten in de vorm van goudklompjes uit. Als de saboteurs succesvol zijn in hun sabotage, winnen zij de punten.

Het spel wordt doorgaans in drie rondes gespeeld, en de speler met de meeste goudklompjes aan het einde van het spel wint.

In Saboteur is het belangrijk om je rol geheim te houden, strategisch kaarten te spelen en goed samen te werken of juist te saboteren om je doel te bereiken.

Conclusie & eindscore

Moeilijkheid: 1.83/ 5
Her-speelbaarheid: 8
Onze score: 8 van de 10 dobbelstenen

Saboteur blinkt uit door eenvoudige regels en korte speeltijd, wat het toegankelijk maakt voor zowel nieuwe als ervaren spelers. De spelregels zijn eenvoudig: spelers leggen kaarten om tunnels te bouwen die naar de goudschat leiden, of om de voortgang van anderen te saboteren.

De verborgen rol van de saboteurs zorgt voor een spannende dynamiek. Vertrouwen en wantrouwen wisselen elkaar voortdurend af, wat leidt tot interessante interacties en strategische beslissingen want wie is nu de saboteur of zit er überhaupt wel een saboteur tussen de spelers. Dit interessante element, waarbij je probeert te achterhalen wie je bondgenoten maar ook wie je vijanden zijn, voegt een extra laag van diepgang toe aan het spel. De illustraties zijn eenvoudig maar thematisch erg leuk en duidelijk, waardoor de sfeer goed wordt weergegeven. De spelregels zijn duidelijk geschreven en bevatten voorbeelden die helpen bij het begrijpen van de spelmechanismen.

Een van de sterke punten van Saboteur is de hoge herspeelbaarheid. De verborgen rollen en de variabele startposities zorgen ervoor dat elk spel anders verloopt. De spanning van het ontdekken van de saboteurs en de steeds veranderende dynamiek binnen de groep houden het spel fris en interessant, zelfs na meerdere speelsessies. Wat een van de mindere punten van Saboteurs kan zijn is dat in sommige situaties spelers uitgesloten kunnen raken van het spel door sabotage-acties die hen verhinderen om deel te nemen aan het bouwen van tunnels. Dit kan frustrerend zijn voor de betrokken spelers en hun betrokkenheid bij het spel verminderen.

De jubileumeditie van Saboteur bevat ook uitbreidingen, zoals Saboteur 2, die extra rollen, nieuwe acties en extra strategieën introduceren. Deze uitbreidingen voegen extra complexiteit en variatie toe, waardoor het spel nog boeiender wordt voor spelers die op zoek zijn naar meer uitdaging.

Speel je vaker met grotere groepen, dan is Saboteur een uitstekende keuze, je kunt met Saboteurs tot 12 spelers spelen en het is een van de spelen die erg goed geschikt zijn doordat het spel niet veranderd.

Dank aan 999 Games voor dit review exemplaar en de mogelijkheid hier een stukje over te schrijven.

Dit vind je misschien ook leuk...