Familie spellen

Pyramido

Samenvatting

Een spel voor 2 – 4 players
Speelduur is 45 minuten
Uitgever is Jeux Synapses Games

Introductie

Farao Mino de Grote is overleden en zijn zoon, Farao Mido, is de nieuwe heerser van het oude Egypte. Farao Mido wil een laatste rustplaats die zijn pracht en praal toont. Hij roept de hulp in van 2 tot 4 architecten om schitterende piramides, ingelegd met edelstenen, te bouwen. Deze piramides moeten de grootsheid van zijne majesteit weerspiegelen en hem de meest indrukwekkende rustplaats geven. De architect die de meest indrukwekkende piramide bouwt, wordt benoemd tot vizier en krijgt alle rijkdom en macht die je maar kunt bedenken.

Pyramido is een tegellegspel waarin spelers hun strategische en creatieve vaardigheden gebruiken om de mooiste en meest puntenrijke piramide te bouwen.

Het doel van Pyramido is om de meeste punten te scoren door tegels op een slimme manier te plaatsen en een piramide te bouwen die voldoet aan bepaalde voorwaarden en patronen.

Spelvoorbereiding: Speelbord en Tegels: De tegels zijn verdeeld in verschillende stapels waaruit spelers willekeurig kunnen trekken. Elke speler ontvangt een juweel in elke kleur (totaal 6) en 3 verschillende overlaptegels

Spelverloop

Pyramido wordt in beurten gespeeld, waarbij elke beurt uit de volgende stappen bestaat:

  1. Kies en plaats een dominotegel: Spelers trekken tegels uit een centrale voorraad. Dit kunnen verschillende soorten tegels zijn met diverse symbolen en kleuren. Plaats deze tegel voor je neer. Het plaatsen van tegels vereist strategische overwegingen, we zullen verderop uitleggen welke dat kunnen zijn.

    De tegels moeten aangrenzend aan elkaar worden geplaatst, de kleuren hoeven niet op elkaar aan te sluiten maar halve connecties zijn niet toegestaan! In de eerste bouwfase moet je 10 dominotegels in een 4×5 raster plaatsen. Als je geen tegel kunt plaatsen moet je 2 overlaptegels gebruiken om op de lege velden te plaatsen, heb je dat niet en kan je geen lege velden vullen dan heb je direct verloren.

    Waar moet je op letten?
    Ondanks dat je kleuren naast elkaar mag plaatsen, wil je wel kleuren en daarbij de tegels met een juweelsymbool aan elkaar vast neerleggen om punten te kunnen scoren in de tussenliggende fase
  2. Markeer een domino: Plaats 1 houten juweel op de zojuist geplaatste dominotegel. Als je een houten juweel kunt plaatsen, is deze stap verplicht. Neem 1 houten juweel uit je persoonlijke voorraad en plaats deze op een domino met een juweelsymbool die in kleur overeenkomt. Als er geen juweelsymbool in die kleur is afgebeeld, mag je geen houten juweel plaatsen. Heb je geen houten juweel meer van deze kleur, dan sla je deze stap over
  3. Overlap een domino: Je mag 1 overlaptegel spelen. Plaats de overlaptegel met een kant naar keuze naar boven op 1 van de 2 domino’s van de nieuwe dominotegel waarop nog geen houten juweel ligt. Als het kan, moet je een houten juweel van dezelfde kleur op de overlaptegel leggen.
  4. Vul de groeve aan: Vul de lege plaats in de groeve aan met 1 van de 2 dominotegels die grenzen aan de lege plaats.

Einde van de Bouwfase
Aan het einde van elke bouwfase (fase 1 tot en met 4) ontvang je punten voor elk juweelsymbool in een gebied met een houten juweel. Een gebied is een groep verbonden domino’s in dezelfde kleur.

Je ontvangt punten voor:
• 1 punt voor elk juweelsymbool in een gebied met een houten juweel
• Juweelsymbolen in gebieden zonder houten juweel leveren geen punten op.

Je ontvangt de Bonus van Mino voor

Elk juweelsymbool in het gebied met de minste juweelsymbolen, maar met een houten juweel levert 1 punt op. Als er een gelijke stand is, kies je 1 gebied.

Conclusie & eindscore

Moeilijkheid: 1.65/ 5
Her-speelbaarheid: 8
Onze score: 7 van de 10 dobbelstenen

Eind van het Spel
Na de puntentelling van bouwfase 4 eindigt het spel. De speler met de meeste punten wint het spel en krijgt de prestigieuze titel vizier. Bij een gelijke stand wint de gelijkspelende speler die de meeste overlaptegels over heeft. Is er daarna nog steeds sprake van een gelijke stand, dan wint de gelijkspelende speler die in 1 bouwfase de meeste punten heeft verdiend. Als er dan nog steeds sprake is van een gelijke stand, delen de gelijkspelende spelers de overwinning

Eindconclusie
Pyramido is een strategisch en visueel aantrekkelijk tegellegspel waarin spelers hun creativiteit en planningsvaardigheden inzetten om de mooiste piramide te bouwen. Door het slim plaatsen van tegels en het vormen van de kleuren met de juweelsymbolen en juwelen, proberen spelers de meeste punten te scoren en als winnaar uit de bus te komen. Het spel biedt een mix van eenvoud en diepgang die zowel nieuwe als ervaren spelers zal aanspreken. Het spel is enorm kleurrijk, heeft duidelijke spelregels en door alle kleuren is dit echt een spel waar je vrolijk van wordt. Door de hoeveelheid aan tegels is dit een spel met enorm veel herspeelbaarheid.

Dank aan gaat uit naar Jeux Synapses Games voor dit review exemplaar en de mogelijkheid hier een stukje over te schrijven.

Dit vind je misschien ook leuk...