Familie spellen

Tokaido

Game summary
Een spel voor 2 tot 5 spelers

Speelduur ongeveer 45 min.

Publisher: Funforge

Let’s get it to the table
 🔹In Tokaido van Funforge ga je op reis door het oude Japan. Tijdens deze reis heb je als doel om zo rijk mogelijk te worden. Dit ga je o.a. bereiken door te genieten van het mooie uitzicht en souveniers aan te schaffen.

🔹 Aan het begin kiest elke speler een reiziger en een bijbehorende tegel. In Tokaido mag de speler die achteraan staat als eerste gaan reizen. De spelers mogen niet op dezelfde locatie staan, maar sommige plekken wel plek voor meerdere spelers, die zijn aangegeven met meerdere bolletjes. Staat er maar 1 bolletje, dan mag daar maar 1 speler staan. De plekken voor meerdere spelers zijn alleen beschikbaar in een spel met 4 of 5 spelers.

Tijdens het spel kom je langs verschillende bezienswaardigheden, bij het bezoeken van een bezienswaardigheid ga je o.a. souvenirs, geld of kaarten verzamelen waarmee je weer punten kunt ontvangen.

Shop; hier kan een souveniers aanschaffen, om de meeste punten te verzamelen heb je allemaal verschillende souveniers nodig. Je mag meerdere sets van souveniers verzamelen, maar elke mag maar 1x voorkomen in een set/

Farm; Ontvang 3 munten

Panorama; er zijn 3 verschillende panorama’s (3,4 of 5), zodra je hier komt ontvang je die met de laagste waarde. Ontvang hierna direct het aantal punten die vermeld staan op de kaart. Het doel is om een panorama foto te kunnen maken met wat je verzameld hebt.

Hot Spring; Ontvang een Hot Spring kaart en voeg deze toe aan je collectie, deze kaarten zijn 2 of 3 punten waard.

Temple; Doneer 1,2 of 3 munten aan de tempel en plaats deze op het bord in het daarvoor bestemde kleur van de speler. Je ontvangt direct punten voor elke gedoneerde munt.

Encounters; Draai de bovenste kaart open van de Encounters stapel en voer direct het effect uit van de kaart. Hierna voeg je deze kaart toe aan je collectie. Je kunt bijv. 3 munten ontvangen, 1 munt en offer deze aan de tempel, een souvenier en voeg deze toe aan je souvenierskaarten.

Zodra je bij een Inn terecht komt, eindigt je beurt tot alle spelers bij dezelfde inn zijn beland. Op basis van aankomst zetten de spelers hun reiziger op het daarvoor bestemde spoor, de speler die als eerste aankomt wordt op de dichtsbijzijnde plek naast de route geplaatst enz.. Dan mag een speler een Meal kaart aanschappen, deze speler moet deze kaart wel betalen. Elke kaart is 6 punten waard en deze ontvang je direct na het kopen. Tijdens het spel mag je niet dezelfde maaltijden aanschaffen en je mag niet meer dan 1 kaart per Inn aanschaffen. Hierna mag de speler die het verst van de route afstaat als eerste de Inn verlaten en verder reizen.

Einde van het spel

Zodra alle reizigers Edo hebben bereikt wordt het spel beeindigd. 

Hierna kunnen de spelers nog punten krijgen  voor de verschillende doelen, zoals Panorama kaarten, Hot Spring en wie de meeste souveniers gekocht heeft.

Conclusie & eindscore

Moeilijkheid: 2.00/5
Her-speelbaarheid: 8

Mijn score: 7,5 van de 10 dobbelstenen
 

Algemene indruk van het spel

Tokaido vind ik echt een heel mooi spel, het spel heeft niet al teveel kleur en dat maakt het juist echt heel overzichtelijk. Daarnaast het thema Japan spreekt mij ook wel heel erg aan, waarin je op reis gaat langs de prachtige Tokaido-weg, op zoek naar rust, ontdekking en verrijking.

Een van de opvallende aspecten van Tokaido is het adembenemende artwork. De illustraties zijn kleurrijk, sfeervol en trekken je meteen in de wereld van het spel. Het unieke mechanisme aan Tokaido is de beurtvolgorde. De speler die achterligt, mag als eerste bewegen, waardoor er een strategisch element ontstaat. Moet je verdergaan en waardevolle ontmoetingen missen, of langzamer gaan en je mogelijkheden vergroten? 


Tijdens je reis zal je ervaringen en souveniers gaan verzamelen, wat in Tokaido een belangrijk aspect is. Je hebt de mogelijkheid om de lokale gerechten te ontdekken, warmwaterbronnen te bezoeken, tempels te bezichtigen en nog veel meer. Tokaido is een heel positief spel, er is zeker concurrentie om de beste ervaringen te bemachtigen maar er is geen vijandigheid tussen de spelers. Je gaat in dit spel echt samen op reis, maar ieder een aparte reis en dat draagt bij aan een gezellige en leuke spelervaring.

Tokaido is een prachtig en rustgevend vormgegeven bordspel dat een unieke en betoverende reiservaring biedt. In deze review behandelde ik de Deluxe versie van Tokaido en ik moet zeggen dit maakt het wel echt nog leuker, metalen munten, upgrade naar mini’s en het grote speelbord.
 

Mijn dank gaat uit naar Funforge en de mogelijkheid om Tokaido Deluxe editie te mogen reviewen.

Dit vind je misschien ook leuk...