Strategiespellen

Earth

Samenvatting

Een spel voor 1 tot 5 spelers
Speelduur is 45 tot 90 minuten
Uitgever is Geronimo Games

Introductie

In de loop van duizenden jaren van evolutie en aanpassing zijn de flora en fauna van deze unieke planeet gegroeid en ontwikkeld tot verbazingwekkende levensvormen, die symbiotische ecosystemen en habitats hebben gecreëerd.

Het is tijd om je onder te dompelen in deze rijke habitats en een aantal verbazingwekkende natuurlijke symbioses te creëren die de verbazingwekkende veelzijdigheid en overvloed aan natuurlijke rijkdommen van de aarde nabootsen. Creëer een onafhankelijke motor van groei, uitbreiding en bevoorrading waarin je zelfs je ongebruikte flora als compost gebruikt voor latere groei.

Earth is een open wereld engine builder voor 1 tot 5 spelers met eenvoudige regels en diverse strategische mogelijkheden.

Ben je klaar om je eigen wereld te creëren in Earth?

Plaats het Faunabord in het midden van de tafel. Je kunt beide kanten gebruiken, maar één kant is voor het makkelijke spel (gemarkeerd met een bloem-icoon). Op de makkelijke kant leg je 4 Faunakaarten, kies willekeurig een kant van de kaarten, op de normale kant leg je 4 Faunakaarten en 2 Ecosysteemkaarten.

Aan het begin van het spel krijgt elke speler een eilandkaart, klimaatkaart en een ecosysteemkaart. Je kunt spelers meer uitdaging geven door ze 2 kaarten te geven en ze een kaart te laten kiezen uit alle 3 de verschillende kaarttypes. Daarna kies je een kant van deze kaarten en leg je ze op je bord. Ook krijgen de spelers een spelersbord en 5 Bladfiches.

De spelers beginnen nu met het trekken van verschillende kaarten zoals beschreven op hun Eilandkaart, inclusief het aantal Grondfiches en hoe het aantal kaarten dat van hun hand naar Compost gaat.

De eerste speler krijgt het eerste spelersfiche en het actieve spelersfiche.

Tijdens het spel ga je je eigen planeet maken en je plant kaarten in je eigen 16-kaarten tableau in een raster van 4 kaarten breed en 4 kaarten hoog. Op Florakaarten kun je Groei en Loten plaatsen; Groei is de gekleurde en de laatste is de top van een groei. Loten zijn groene blokjes die je op de onderkant van een kaart legt. Je scoort OP per Spruit en OP wanneer een Groei is voltooid. Als je kaarten ontvangt, kun je ook gebeurteniskaarten ontvangen die je tijdens je beurt kunt activeren en deze kaarten kunnen je wat extra opties geven.

Als je aan de beurt bent, kun je een van de 4 acties kiezen die boven op je bord staan afgebeeld. Markeer je actie met het bladfiche om je actie te onthouden. Belangrijke opmerking: je kunt elke actie kiezen die je wilt spelen.

De vier verschillende acties zijn:

Planten: De actieve speler mag maximaal 2 kaarten planten en 4 kaarten pakken en er 1 kiezen om te houden. De andere spelers mogen 1 kaart planten en 1 kaart pakken. Door een kaart of kaarten uit te spelen, betaal je de Grond (linksboven op de kaarten).

Activeer de kaarten met een groene actie

Composteren: De actieve speler krijgt 5 Grondfiches en neemt 2 kaarten van de trekstapel en legt deze op zijn compoststapel. De andere spelers krijgen 2 Grondfiches of composteren 2 kaarten van de trekstapel.

Activeer de kaarten met een rode en veelkleurige actie.

Water geven: De actieve speler krijgt maximaal 6 Loten uit de voorraad, je moet ze op Florakaarten met lege Lootvelden neerleggen. Je kunt ze niet in reserve nemen om ze later te gebruiken. De actieve speler krijgt ook 2 Grondfiches. De andere spelers mogen maximaal 2 Loten krijgen of 2 Grondfiches.

Activeer de kaarten met een blauwe en veelkleurige actie.

Groeien: De actieve speler trekt 4 kaarten en plaatst maximaal 2 Groei op een van je Flora’s met ruimte op het Groeiveld. De andere spelers mogen 2 kaarten trekken of maximaal 2 Groei plaatsen.

Activeer de kaarten met een groene en veelkleurige actie.

Als jij je acties uitvoert, mogen de andere speler(s) de actie onder jouw actie uitvoeren. Als iedereen klaar is, activeren alle spelers de actie van de kaarten op hun tableau. Jij activeert de actie van de kaarten die overeenkomen met de kleur van de actie die de actieve speler heeft gekozen.

Tijdens het spel kun je extra punten scoren door naar de Faunakaarten te kijken die op het Faunabord liggen. Als een speler aan het einde van een beurt een opdracht op Faunakaarten vervult, claimt hij de hoogst beschikbare plek op het Faunabord.

Aan het einde van het spel kunnen spelers ook punten scoren met ecosysteemkaarten. Er liggen 2 kaarten op het Faunabord en 1 op elke spelersbord.

Het spel eindigt

Zodra een speler een 16e en dus laatste kaart op zijn tableau heeft gelegd, plaatst die speler een van zijn Bladfiches op het Faunabord voor 7OP. Als het spel verdergaat en alle spelers evenveel beurten hebben gehad, eindigt het spel.

Alle spelers tellen de overwinningspunten die ze hebben verdiend. Je kunt punten scoren met:

OP scoren van je Eiland- en Klimaatkaarten
OP toevoegen van kaarten in je Gebeurtenis veld
OP toevoegen per kaart in je Compost
Voeg OP toe per Loot in je tableau
Voeg 1 OP toe per Stam in je tableau, tenzij een bladerdak geplaatst is. In dat geval scoor je de volledige OP in plaats van 1 OP per Stam.
OP toevoegen van elk terrein in je tableau met een bonus voor de eindwaardering
Voeg OP toe van alle Ecosysteemdoelen die je hebt voltooid, inclusief je eigen en de twee gezamenlijke Ecosysteemkaarten.
Voeg OP toe van bladfiches die je op het Faunabord hebt gelegd.

De speler met de meeste overwinningspunten is de winnaar!

Conclusie & eindscore

Moeilijkheid: 2.87/ 5
Her-speelbaarheid: 9
Mijn score: 9 van de 10 dobbelstenen

Earth is een verrassend leuk bordspel; het is geen spel waar je een hele avond mee bezig bent. Een potje Earth duurt bij ons ongeveer zo’n 5 kwartier met verschillende aantallen spelers. Het spel speelt erg soepel doordat er weinig downtime is tijdens het spelen.

Earth heeft veel herkenbare mechanieken uit andere spellen, ik heb zelfs vergelijkingen gezien met Terraforming Mars en Ark Nova waar Earth wordt genoemd als een snellere en iets makkelijkere variant. Dit vinden we inderdaad wel een beetje terecht, in ieder geval vwb de afbeeldingen op de kaarten. Verder vinden we Earth gewoon een tof spel welke we erg graag spelen.

In Earth kun je 4 standaard acties uitvoeren waarvan je er 1 in je eigen beurt uitvoert, het leuke is dat je dezelfde actie vaker kunt uitvoeren en hierin niet geblokkeerd wordt. Tijdens de beurt van andere spelers mag je een actie uitvoeren en ook kaarten activeren, dit zorgt er echt voor dat je altijd een actie uitvoert, of je nu aan de beurt bent of niet.

Bij het plaatsen van kaarten mag je ze overal neerleggen zolang ze maar verbonden zijn met een andere kaart, waardoor het mogelijk is om kaarten te plannen om te plaatsen en zo punten te scoren voor bijvoorbeeld het einde van het spel. Maar het plaatsen van groei of loot geeft ook extra punten, maar je kunt ook zelf bepalen waar je ze plaatst.

Het Faunabord is een leuke toevoeging, zo kun je extra punten scoren. Belangrijk is dat je hier goed op let en zorgt dat je hier punten kunt scoren, want anders wordt het lastig om de overwinning te claimen. De herspeelbaarheid van Earth vinden we erg hoog, er is een diversiteit aan alle type kaarten in de doos en veel van de belangrijke kaarten zijn ook nog eens dubbelzijdig.

In 2024 volgt er een Kickstarter met een uitbreiding van Earth, wij zijn erg benieuwd en kunnen niet wachten om hier meer van te zien!

Dank aan Geronimo Games voor dit review exemplaar en de mogelijkheid hier een stukje over te schrijven.

Dit vind je misschien ook leuk...