Kaartspellen

Hens

Game summary
Een spel voor 1 tot 4 spelers

Speelduur is ongeveer 20 min.

Publisher Happy Meeple Games

Let’s get it to the table

In Hens is elke speler een kippenfokker. 


In elke ronde speel je een hen uit je hand om een harmonieuws erf met meerdere rassen tot stand te brengen. De regels zijn eenvoudig maar de uitdaging zit vooral in het vormen van grote groepen hennen van hetzelfde ras.
Aan het eind van het spel ontvang je punten voor je grootste groep hennen van hetzelfde ras, voor je haan en voor de doelkaart. 

Ben jij de kweker met het beste erf?

Voorbereiding

Afhankelijk van het aantal spelers worden of alle kaarten gebruikt of één of meerdere rassen worden uit het spel gehaald.

Bij 4 spelers worden alle kaarten gebruikt;

Bij 3 spelers wordt er 1 ras van 10 kaarten uit het spel gehaald;

Bij 2 spelers worden er 2 rassen uit het spel gehaald, 1 ras van 10 kaarten en 1 ras van 12 kaarten;

Bij een solo spel wordt er een ras van 12, een ras van 10, een ras van 8 en een ras van 6 kaarten uit het spel gehaald.

Schud hierna alle henkaarten, elke speler ontvangt 4 kaarten en de rest wordt in het midden van de tafel neergelegd.

Elke speler ontvangt 1 haan en kies willekeurig of met elkaar 1 doelkaart en leg deze open neer op tafel.

De speler die als laatste op een boerderij geweest is, mag beginnen met spelen.

Laten we gaan spelen!

Tijdens je beurt heb je 3 acties die in de volgende volgorde uitgevoerd worden.

Actie 1; Trek 2 henkaarten
Actie 2; Plaats een hen in je erf
Actie 3; Leg een hen af

Actie 1;
Trek 2 henkaarten, trek 1 kaart per keer. Je mag een kaart van de trekstapel pakken of van een aflegstapel van een tegenstander (niet van je eigen aflegstapel!). Deze laatste actie is niet mogelijk bij ronde 1! Je mag in deze actie 2 kaarten van dezelfde stapel pakken of van verschillende stapels 

Actie 2;

Een erf wordt gebouwd met 12 kaarten in een gebied van 4×3 of 3×4 kaarten. Je mag niet buiten dit raster bouwen! Je eerste kaart mag je overal plaatsen maar de andere kaarten moeten met minimaal één zijde grenzen een een andere kaart.
Tijdens het plaatsen gelden de volgende regels;
* Je mag een kaart altijd plaatsen naast een geplaatste kaart van dezelfde kleur, ongeacht het nummer op de kaart

* je mag een kaart alleen plaatsen naast een geplaatste kaart van een andere kleur maar alleen als het nummer op de kaart 1 hoger of 1 lager is dan de aangrenzende kaart(en). 

Kan of wil je geen hen plaatsen op je erf, dan moet je een kaart uit je hand omgedraaid (met de achterkant zichtbaar) in je erf plaatsen. Maar let op, elk kippenhok kost je 1 punt (1 minpunt) aan het eind van het spel. Naast een kippenhok mag elke ren van elk ras geplaatst worden.

Actie 3;
Nadat je een kaart in je erf geplaatst hebt, moet je een kaart uit je hand afleggen op je persoonlijke aflegstapel. Aan het eind van je beurt heb je dus altijd 4 kaarten in je hand.

Plaatsen van de haan
In ronde zes, nadat elke speler de 6e kaart heeft neergelegd, ga je bepalen welk ras (kleur) niet het grootste ras wordt en daar plaats je de haan op. Je moet dus nu tactisch gaan bepalen welke je grootste wordt, want daarmee ga je straks in stap 1 (bij de puntentelling) punten scoren en nu ga je bepalen welke daarna het grootste is. Lukt dit, dan krijg je bij de puntentelling zowel in stap 1 als 2 punten. Soms zal je tijdens het spelen erachter komen dat je verkeerd gekozen hebt en daardoor minder punten scoren. 

Het spel eindigt

Zodra alle spelers 12 kaarten in een 3×4 of 4×3 raster hebben geplaatst op hun erf, eindigt het spel. 
Hierna gaan we de punten tellen, de speler met de meeste punten is de beste kweker en wint het spel.

Stap 1; Kijk naar de grootste groep hennen van hetzelfde ras, zijn er meerdere groepen even groot tel dan de groep met de meeste eieren. Elk ei = 1 punt waard, een hen die niet behoort tot de groep maar wel tot hetzelfde ras levert geen punten op.

Stap 2; Scoor punten voor de groep hennen waar je haan opstaat, maar alleen als het niet de grootste groep is en dus een andere groep is dan bij stap 1. Tel ook hier het aantal eieren.

Stap 3; Tel al je medailles in je erf, het maakt niet uit in welke groep ze liggen. Per 3 medailles ontvang je 2 punten.

Stap 4; Elk kippenhok levert je 1 minpunt op

Stap 5; Kijk naar de opdrachtkaart en de bovenste opdracht, hiermee scoor je punten of verlies je punten

Stap 6; Kijk naar de opdrachtkaart en de onderste opdracht, hiermee scoor je punten of verlies je punten

Conclusie & eindscore

Moeilijkheid: 2.10/5
Her-speelbaarheid: 8

Algemene indruk van het spel

Als je Hens voor het eerst ziet, dan denk je dat is een leuk en schattig kaartspelletje. Maar schijn bedriegt, achter dit kaartspelletje zit een geniaal en uitdagend kaartspel waarin je de hennen zo goed mogelijk wilt plaatsen op je erf.


Het spel bevat duidelijke spelregels en is daardoor erg snel te spelen. Zelfs de beginnende spelers kunnen snel gaan starten. Maar de uitdaging zit vooral in welke kaart ga je pakken, kies je bijv. een kaart die zojuist is afgelegd door je tegenstander of ga je voor een kaart van de trekstapel. Daarnaast zal je steeds goed moeten letten op welke kaart je waar neerlegt om te voorkomen dat in de volgende beurt niets meer kunt en dan een kippenhok moet plaatsen. Maar niet alleen het soort ras is belangrijk welke je gaat plaatsen, sommige rassen hebben minder kaarten in het dek zitten. Dit zijn de zeldzamere rassen, welke wel meer punten opleveren door bijv. de medailles, maar als een andere speler hier ook kaarten van speelt dan wordt het wel een uitdaging. In ronde 6, of eigenlijk het einde van ronde 6, ga je de haan plaatsen op een ras waarvan jij denkt en vanaf nu moet gaan proberen te zorgen dat dit niet de grootste wordt. Anders kan het je enorm veel punten kosten.

TIjdens het spelen zal je ook nog een keer goed moeten letten op de doelkaart, deze kan je namelijk extra punten opleveren of juist ervoor zorgen dat je geen verliespunten krijgt.

Wij vinden Hens echt een geslaagd kaartspel, vooral doordat er veel uitdaging zit in het plaatsen van de hennen maar je elkaar ook een beetje dwars kunt zitten met kaarten die je wel of niet wilt afleggen. De speelduur van Hens is ook heel fijn, je kunt even snel een potje tussendoor spelen en daarna weer een wat langer spel spelen.

Het spel is solo ook erg leuk, het is zo verslavend dat je echt een paar potjes achter elkaar speelt omdat je steeds je punten wilt verbeteren. Kortom, een erg leuk, pittig kaartspel voor 1 tot 4 speler!

Mijn dank gaat uit naar Happy Meeple Games  en de mogelijkheid om Hens te reviewen en hier een stukje over te schrijven.

Dit vind je misschien ook leuk...