Kaartspellen

Duck

Samenvatting van het spel
Een spel voor 3-5 spelers

Speelduur: ongeveer 15 minuten
Designer:
 Johannes Krenner
Publisher: White Goblin Games

Wat zit er in de doos?
spelregels
79 kaarten

De groene en rode reddingsboeien, de groene reddingsboeien tonen punten die je aan het eind bij je score optelt. De rode reddingsboeien haal je aan het eind van je score af.

Voorbeelden van de eendkaarten, zoals je ziet erg

leuk en zomers weergegeven.

Laten we gaan spelen

Het doel in het spel is om je kaarten slim uit te spelen en zoveel mogelijk punten te verzamelen. Lukt het je om als eerste al je kaarten kwijt te raken, dan kan je veel punten winnen. Maar kan je op tijd wegduiken en de overige spelers te verrassen dan verdien je extra punten.

Als eerste gaan we verschillende stapels maken van de diverse kaarten, maak stapels van de reddingsboeien, strandlakenkaarten en de eendkaarten.

Schud alle eendkaarten en maak daar 1 grote stapel van, leg deze in het midden zodat alle spelers erbij kunnen. Leg hierna de 5 reddingsboeien in oplopende volgorde van 6 naar 10 naast de stapel met eendkaarten, beginnend met 6 aan de bovenkant.

Hierna kiezen alle spelers een strandlakenkaart en leggen deze voor zichzelf neer, hierna ontvangt elke speler 7 eendkaarten. Tevens wordt er bij elke speler een kaart op tafel neergelegd.

Nu zijn we klaar om te gaan spelen!

De speler links van de deler of de speler die het laatst eendjes gevoerd heeft mag beginnen. In een beurt heb je 2 verschillende acties;
1) Kaarten uitspelen en pakken
2) Wegduiken

Het spel duurt 5 ronde, daarna worden de punten geteld en de speler met de meeste punten is de winnaar van Duck.

1) Kaarten uitspelen en pakken
Je kan kaarten op 2 manieren uitspelen;
– speel een willekeurig aantal kaarten met hetzelfde getal (kleur maakt niet uit)
– speel een oplopende of aflopende rij kaarten (minimaal 3) van dezelfde kleur (dit kan je zien als een klein straatje).

Zodra je kaarten speelt, laat je deze ook zien aan de andere spelers. Leg je kaarten open op je aflegstapel zodat alleen de laatst gespeelde kaart zichtbaar is. Elke speler heeft zijn eigen aflegstapel, kies zelf welke kleur je bovenaan legt en of je een hoog of laat cijfer bovenop neerlegt.

Heb je hierna nog minimaal 1 kaart op hand, dan moet je 1 kaart van een stapel pakken. Ik hoor je al denken, van 1 stapel? Dat klopt, je hebt 3 manieren om je hand weer aan te vullen;
– Pak de bovenste kaart van de stapel eendkaarten;
– Pak de bovenste kaart van aflegstapel van de speler links van je;
– Pak de bovenste kaart van aflegstapel van de speler rechts van je.

Heb je na het spelen van kaarten geen kaarten meer op hand, dan is de huidige ronde direct afgelopen. Pak de bovenste reddingsboei en leg de kaart met de groene zijde naar boven onder je strandlaken.

De overige spelers tellen nu de kaarten die zij nog op hand hebben, de speler met de hoogste som legt al zijn kaarten op zijn aflegstapel. Alle andere spelers leggen een eendkaart met de hoogste waarde gedekt onder het strandlaken, de rest van de kaarten worden op de persoonlijke aflegstapel neergelegd.

2) Wegduiken
Als de waarde van de eendkaarten in je hand lager is dan 10 kan je ook wegduiken. Als je besluit om weg te duiken dan ga je er vanuit dat jij denkt de laagste waarde in hand te hebben. Wanneer je wegduikt, dan zeg je hardop dat je wegduikt (oftewel Duck). Hiermee beëindig je ook gelijk de ronde voor alle spelers.

Alle spelers leggen dan de kaarten vanuit hun hand open op tafel en wordt er geteld.

Correcte Duck;
Is de speler die koos voor de actie Duck de speler met een som van 10 of minder en heeft hij de laagste som?
– Dan pakt de speler de bovenste reddingsboei en legt deze met de groene reddingsboei onder zijn strandlaken;
– Leg vervolgens de eendkaart met de hoogste waarden van de handkaarten onder je strandlaken
– De speler met de hoogste som legt al zijn kaarten op zijn aflegstapel. Alle andere spelers leggen een eendkaart met de hoogste som gedekt onder het strandlaken, de rest van de kaarten worden op de persoonlijke aflegstapel neergelegd.

Verkeerde Duck;
Is de speler die koos voor de actie Duck niet de speler met een som van 10 of minder of heeft hij niet de laagste som?
– Dan pakt de speler de bovenste reddingsboei van de stapel en legt deze met de rode reddingsboei onder zijn strandlaken;
– De speler mag geen handkaart onder zijn strandlaken leggen
– De speler met de hoogste som legt al zijn kaarten op zijn aflegstapel. Alle andere spelers leggen een eendkaart met de hoogste som gedekt onder het strandlaken, de rest van de kaarten worden op de persoonlijke aflegstapel neergelegd.

Zodra een ronde is beëindigd en de acties zoals hierboven zijn uitgevoerd, worden alle eendkaarten van de geschud. Dit zijn zowel de kaarten van de diverse aflegstapels als het grote stapel eendkaarten. De kaarten die onder de strandlakens liggen, blijven wel liggen bij de spelers!

Schud vervolgens de kaarten en geef elke speler opnieuw 7 kaarten.

Einde van het spel

Na 5 ronden en wanneer alle reddingsboeien zijn verdeeld, eindigt het spel. Vervolgens gaan alle spelers de punten onder de strandlakens tellen. De groene reddingsboeien worden meegeteld met de punten, de rode punten worden van het totaal afgehaald.

De speler met de meeste punten is de coolste Duck van het strand!

Dit zijn 2 voorbeelden van de acties welke je kunt spelen. De eerste is een oplopend ‘straatje’ de onderste 3 hebben dezelfde cijfers. Bij het afleggen van het kleine straatje, mag je wel bepalen of je de 3 of de 5 bovenaan neerlegt. Bij dezelfde cijfers mag je kiezen welke kleur je bovenop neerlegt.

Een voorbeeld van hoe een eigen aflegstapel eruitziet

en je kaarten onder je strandlaken.

Conclusie & eindscore

Moeilijkheid: 1/ 5
Her-speelbaarheid: 7

Mijn score: 7 out of 10 dices

Algemene indruk van het spel

Duck is een erg vermakelijk party spelletje waarbij je zo snel mogelijk je kaarten in je hand wilt wegspelen. Gaat dit lukken of kan je goeie combinaties maken door de juiste kaarten bij je tegenstanders weg te halen? Dan ben jij de coolste Duck van het strand.

Duck is een erg vrolijk kaartspel, de eendjes zijn erg leuk en grappig vormgegeven. Het spel zelf kan soms wat minder ‘leuk’ zijn omdat je elkaar dwars kan zitten. Ga je ervoor om te duiken (Duck) of toch om de kaarten zo snel mogelijk uit je hand weg te spelen? Leuke en moeilijke keuzes te gelijk, want met wegduiken kan je misschien wel voorkomen dat iemand zijn hand gaat wegspelen maar heb jij wel de minste som in je hand? Tijdens en na het spelen van Duck verlangden wij gelijk naar de lente en de zomer maar ook om weer op vakantie te kunnen. Helaas is dat laatste nog even afwachten maar het lekkere weer mag erg snel komen!

Duck is een erg leuk spel voor als het straks wat beter weer wordt en we weer gezellig bij elkaar kunnen zitten. Maar het is ook zeker een leuk spel voor op vakantie!

Mijn dank gaat uit naar White Goblin Games voor het sturen van een review exemplaar en de mogelijkheid om Duck te reviewen!

Dit vind je misschien ook leuk...