Familie spellen

Sky Team

Samenvatting

Een spel voor 2 spelers
Speelduur is ongeveer 20 minuten
Uitgever is 999 Games

Introductie

Samen nemen jullie de leiding over een vliegtuig, coördineer jullie acties en laat het vliegtuig veilig en overal ter wereld landen.

Sky Team is een cooperatief spel waarin jullie goed moeten samenwerken, communiceren met de verkeerstoren, de snelheid aanpassen, het vliegtuig in balans brengen enz. om te zorgen dat jullie veilig kunnen landen. Tijdens het plaatsen van de dobbelstenen mag er niet gecommuniceerd worden wat de uitdaging lastiger maakt.

Hebben jullie stalen zenuwen? Vlieg dan met ons mee.

Sky Team wordt gespeeld over 7 ronden, dit zijn de verschillende hoogten die je naar beneden gaat tijdens het spel.
Elke ronde bestaat uit 3 fasen;

Fase 1 Overleg en gooien van de dobbelstenen
In deze fase mogen jullie onderling communiceren voor de strategie voor de komende ronde. Het is niet toegestaan om de dobbelstenen te bespreken.

Het dobbelen vindt plaats achter jullie eigen scherm en het resultaat mag niet met de andere speler gedeeld worden.

Fase 2 Dobbelstenen plaatsen
In deze fase mogen jullie om de beurt dobbelstenen gaan plaatsen. Op de hoogte kaart staat aangegeven welke speler mag beginnen.

Tijdens je beurt plaats je één van je dobbelstenen op het speelbord. Mag je overal je dobbelstenen plaatsen? Nee, de blauwe speler mag deze alleen plaatsen op de velden in de kleur blauw en gecombineerd met oranje, dit geldt ook voor de oranje speler. Deze speler mag naast de combinatievelden, zijn dobbelstenen op de oranje velden plaatsen.

Nadat je een dobbelsteen geplaatst hebt, is de andere speler en zo plaatsen jullie om en om de dobbelstenen tot alle 8 de dobbelstenen op het speelbord liggen.

Verderop zullen we iets dieper op de verschillende acties ingaan. Maar wat belangrijk is om te weten, is dat er 4 velden verplicht zijn waar er elke ronde dobbelstenen geplaatst moeten worden. Bij de As en bij de motoren, wordt er in een ronde op één van deze 4 velden geen dobbelsteen geplaatst, dan hebben jullie direct verloren.

Fase 3 Einde van de ronde
Ongeacht welke acties jullie uitgevoerd hebben, en de 4 verplichte velden zijn gevuld met dobbelstenen, eindigt de ronde.

Het vliegtuig gaat nu in hoogte afnemen en daalt met 1.000 voet, verschuif dan nu ook het hoogte spoor een veld naar beneden.

Alle spelers nemen nu hun dobbelstenen weer terug.

Is op het linkerdisplay het vliegveld zichtbaar, dan eindigt het spel en ga verder naar einde van het spel.

Laatste ronde – landing van het vliegtuig
Zodra de afbeelding van het vliegveld op het huidige positie-display en de afbeelding van het vliegtuig op het huidige hoogte-display zichtbaar zijn dan begint de laatste ronde.

Jullie zijn nu geland en moeten remmen om te voorkomen dat jullie de landingsbaan afschieten.


In de laatste ronde vergelijken jullie de snelheid na het zetten van de tweede dobbelsteen met de remmen (dus niet meer met de aerodynamicastenen). De kracht van het remmen moet groter zijn dan de snelheid (de som van de motoren). Zodra de kracht van het remmen groter is, dan hebben jullie gewonnen.

Jullie hebben gewonnen zodra;
A. Zodra er geen vliegtuigfiches op het aanvliegspoor liggen
B. Alle klep- en landingsgestelschakelaars het groene licht tonen
C. De as van het vliegtuig volledig horizontaal ligt
D. Jullie snelheid lager is dan jullie remmen bij het zetten van de tweede motorendobbelsteen

Alle passagiers zullen nu voor jullie klappen, het vliegtuig is veilig geland en daarmee hebben jullie gewonnen.


Willen jullie een nieuwe uitdaging? Kijk dan verder in de doos en lees nu het vluchtlogboek voor nieuwe vluchten met andere en nieuwe uitdagingen. Welke? Daarvoor zul je het spel moeten spelen maar de uitdagingen zijn erg leuk en pittig!

De verschillende acties

De As en de Motoren zijn verplichte acties! De acties bij de As en de Motoren wordt pas uitgevoerd zodra beide dobbelstenen geplaatst zijn.
As; hier beheren jullie de as van het vliegtuig. Het vliegtuig kan een beetje kantelen maar pas op dat deze niet te ver draait! Zodra beide dobbelstenen hetzelfde cijfer tonen gebeurd er niets maar zodra een van de 2 dobbelstenen een ander cijfer toont, dan kantelt het vliegtuig. Verplaatst de aspijl richting de speler met de hoogte waarde en het verschil tussen de 2 dobbelstenen. Bijv. de piloot plaatst een 2 en de co-piloot plaatst een 3, dan wordt de aspijl 1 markering richting de co-piloot geplaatst.

Motoren; afhankelijk van de energie die jullie toekennen gaat het vliegtuig vooruit. Tel de waarde van beide dobbelstenen bij elkaar op en dat is jullie snelheid. Is de waarde lager dan de blauwe aerodynamicasteen dan gebeurt er niet, is de waarde hoger dan de oranje aerodynamicasteen dan wordt het aanvliegspoor 2 velden vooruit geplaatst. Ligt de warde tussen de 2 stenen, schuif dan het aanvliegspoor 1 veld vooruit.

Radio; Communiceer met de verkeerstoren om het verkeer van de aanvliegroute weg te leiden. De piloot heeft 1 veld voor een dobbelsteen en de co-piloot heeft hiervoor 2 velden. Tel het aantal velden van de waarde van de dobbelsteen en verplaats 1 vliegtuigfiche van dit veld.

Landingsgestel; Om te landen moeten alle lampjes op groen staan, plaats een dobbelsteen met de betreffende waarde op het beschikbare veld en verschuif de schakelaar. Verplaats hierna de blauwe aerodynamicasteen 1 veld vooruit. De volgorde hoe de piloot deze lampjes bedient is niet van toepassing.

Kleppen; Om te landen moeten alle lampjes op groen staan, plaats een dobbelsteen met de betreffende waarde op het beschikbare veld en verschuif de schakelaar. Verplaats hierna de oranje aerodynamicasteen 1 veld vooruit. De kleppen moeten door de co-piloot in volgorde bedient worden!

Remmen; Zodra dat je voldoende kunt remmen om het vliegtuig tot stilstand te brengen na de landing. Zodra de piloot een dobbelsteen met 2, daarna 4 en daarna met 6 plaatst mag je de remsteen eentje naar voren schuiven. Het is niet verplicht om alle remmen te bedienen maar het maakt het wel een stuk makkelijker!

Concentratie; De piloot en co-piloot kunnen hier een dobbelsteen plaatsen voor een kopje koffie. Totaal kunnen er 3 kopjes genuttigd worden tot een kopje koffie gebruikt wordt. De spelers kunnen deze gebruiken zonder te overleggen door een waarde van een dobbelsteen te verhogen of te verlagen maar je mag een 1 niet naar een 6 veranderen en andersom. Meerdere kopjes kunnen gebruikt worden om de waarde extra te verhogen of te verlagen. Is er weer plek voor een kopje koffie dan kan deze weer aangevuld worden.

Conclusie & eindscore

Moeilijkheid: 2.06/ 5
Her-speelbaarheid: 9
Onze score: 9 van de 10 dobbelstenen

Sky team is toch wel een van de spellen van 2024, tuurlijk op Spiel 2023 kwam deze als eerste uit maar wij hebben hem onlangs pas kunnen spelen. Wat een tof spel is dit, je wilt gewoon dit spel blijven spelen doordat er zoveel leuke uitbreidingen bij zitten zoals het trainen van een stagiair en het bijhouden van je benzinemeter. Maar ook de andere uitbreidingen maken het zo enorm uitdagend dat echt elk scenario een keer geprobeerd wilt hebben. 

Is Sky Team makkelijk? Nee zeker niet, het eerste scenario kan al een leuke uitdaging zijn maar pak deze dan ook echt aan want hierna wordt het alleen maar leuker. Besluit samen waar jullie heen willen vliegen en kijk dan welke uitdaging daarbij hoort. Communiceer van tevoren goed want na het dobbelen is dit niet meer toegestaan. Dit maakt voor ons Sky Team uniek, coöperatief, niet veel communicatie en toch ook snel een potje kunnen spelen. Wat we super tof vinden is dat beide spelers 4 dobbelstenen hebben, er altijd 2 verplicht zijn om neer te leggen maar je die andere 2 dus voor al je andere acties moet gebruiken om veilig door te kunnen vliegen. We kennen geen ander dat hier spel zo op inspeelt.

Elk vliegveld heeft zijn eigen uitdaging of uitdagingen, probeer ze dan ook echt allemaal want dat maakt het leuk. Vliegen en tijdens je vlucht een stagiair trainen of juist goed letten op de wind en zorgen dat jullie niet botsen of wat te denken van ijs op de baan?? Zoveel verschillende keuzes waardoor echt geen enkel spel hetzelfde zal aanvoelen. 

Ben je na alle vluchten opzoek naar nog meer uitdaging? Kijk dan online want daar staan alweer voldoende nieuwe vliegvelden om naar toe te vliegen. 

De basisregels zijn duidelijk, alle stappen worden hierin super goed met je doorgenomen   Het spelmateriaal is prima, erg leuk dat die vliegtuigen en koffiekopjes van hout zijn gemaakt. Je krijgt erg veel speel materiaal, vooral de vliegvelden zijn er meer dan voldoende en daarnaast nog een flink aantal uitdagingen. Zoals gezegd speel je een potje Sky Team snel weg, denk aan zo’n 20a 25 minuten. 

Mocht je nog fan zijn van solo games, dan is er een onofficiële uitbreiding op YouTube. Deze heeft Mark al een aantal keren geprobeerd en ook die bevalt erg goed. 

Ben je na onze review enthousiast geworden? Schaf hem dan snel aan via 999 games of je favoriete spellenwinkel. 

Dank aan 999 Games voor dit review exemplaar en de mogelijkheid hier een stukje over te schrijven.

Dit vind je misschien ook leuk...