Familie spellen

New York City – Essential Edition

Samenvatting

👥 Een spel voor 1 – 4 spelers
⏳ Speelduur is ongeveer 45 tot 60 minuten
🏢 Uitgever is White Goblin Games

Introductie

Wist je dat de skyline van New York zich blijft ontwikkelen, met gebouwen zoals One World Trade Center, dat na de aanslagen van 9/11 als symbool van herstel werd gebouwd? De stad heeft ook het beroemde ‘Flatiron Building’, een van de eerste wolkenkrabbers die ooit werd gebouwd, in 1902. En de stad staat bekend om zijn iconische Central Park, een groene oase van 341 hectare te midden van de stad. Het is een plek waar mensen uit alle hoeken van de wereld samenkomen.

Dit is wat je als speler dient te verwezenlijken: de skyline van New York, en het is aan jou om deze skyline vorm te geven en zoveel mogelijk prestige te verwerven. In de rol van architect ben je op verschillende terreinen actief: je verzamelt geld om je medewerkers te betalen, je maakt bouwtekeningen om zoveel mogelijk wolkenkrabbers te realiseren, en je probeert de pers te beïnvloeden, wat je een voordeel oplevert bij een gelijke stand.

Let’s get it on the table

Leg het speelbord in het midden van de tafel.

Sorteer de personages aan de hand van de achterkant en daarna de personages met de donkere achterkant op hun waarde van 1 tot 5. Schud elke stapel gedekt en plaats ze met de donkere achterkant naar boven op volgorde van 1 tot 5 onder elkaar. Dit is de lift. Draai de 4 bovenste personages van elke stapel open en leg ze rechts naast hun stapel.

De personages met de lichte achterkant zijn de startpersonages. Vorm willekeurig 5 gedekte stapels, elk met een waarde van ‘1’ tot ‘5’. Draai daarna een aantal stapels open, gelijk aan het aantal spelers + 1.

Schud de volgordefiches gedekt en leg ze willekeurig in de stadsdelen en draai deze daarna open. Doe hetzelfde met de basiswaardefiches.

Schud de 10 prestigefiches en leg deze als een gedekte stapel op het aangegeven veld.

Leg het Vrijheidsbeeld-bonusfiche op het aangegeven veld met de ‘4’ naar boven.

Plaats de voertuigen op de verbindingen tussen de stadsdelen van de overeenkomende kleur.

Leg de dollars naast het speelbord.

Schud de kaarten en leg deze als een gedekte trekstapel op tafel.

Plaats 2 zwarte wolkenkrabbers in elke wijk.

Leg het zwarte persfiche op het juiste persspoor, gekoppeld aan het aantal spelers.

Plaats de burgemeester naast het speelbord.

Elke speler kiest een kleur en neemt in deze kleur:

A. 1 wolkenkrabber en plaatst deze in het stadsdeel met het volgordefiche “X”. Alle andere wolkenkrabbers vormen een algemene voorraad.

B. 4 wolkenkrabbers uit de voorraad en legt deze voor je neer.

C. 1 dollar en legt deze voor je neer.

D. 1 scoresteen en legt deze op veld 0 van het puntenspoor.

E. Alle spelers leggen hun persfiche in willekeurige volgorde op het startveld van het persspoor.


Elke speler neemt 2 kaarten van de aflegstapel en legt deze onder zijn wolkenkrabbers. Deze kaarten vormen de reserve.

In omgekeerde volgorde van het persspoor kiezen de spelers een set van 2 startpersonages en leggen deze open neer boven hun wolkenkrabbers.

Nu is iedereen gereed om New York City te voorzien van een nieuwe skyline!

Laten we gaan spelen

New York City wordt gespeeld in 5 rondes, die allemaal de volgende fases hebben:

Fase 0: deze fase is de voorbereiding voor de volgende ronde. Dit houdt in dat alle dollars die tijdens de ronde zijn gebruikt, terug worden gelegd in de algemene voorraad. De burgemeester, die start in het stadsdeel voorzien van het “A” fiche, wordt verplaatst naar het volgende stadsdeel, voorzien van de opvolgende letter.

De prestige-fiches worden ververst.

Tevens zal elke speler 3 nieuwe kaarten pakken van de trekstapel, en afhankelijk van het spelersaantal, aangevuld met kaartparen. Deze kaartparen zijn setjes van twee kaarten die vanaf de trekstapel zichtbaar voor iedereen op tafel komen.

Fase I: Afhankelijk van de positie op het persspoor kiezen spelers een set kaarten, totdat ieder 7 kaarten op hand heeft.

Fase II: Biedronde; De in totaal 6 biedrondes staan op het speelbord afgebeeld. Het doel van een biedronde is om te bepalen hoeveel acties een speler kan uitvoeren, met als bonus dat de speler die het meeste heeft geboden in de betreffende ronde een extra voordeel krijgt.

De biedrondes zijn in de volgende volgorde opgesteld:

Biedronde 1: Pers; waar de stappen op het persspoor worden gerealiseerd. De speler met het hoogste bod mag een extra bonusstap zetten.

Biedronde 2: Dollars; het verkrijgen van geld. De speler met het hoogste bod mag een extra bonusdollar pakken.

Biedronde 3: Lift; het verkrijgen van nieuwe personages. De speler met het hoogste bod, kan één extra waarde toevoegen aan zijn bod, voor het uitkiezen van een personage Elk personage dat kan worden gekoppeld aan een fase in het spel, activeert extra acties. Dit activeer je door één dollar op het personage te plaatsen, wat de kosten zijn, en de personageactie kan worden uitgevoerd. Daarnaast geeft een personage ook VP, wat onderdeel zal zijn van de eindtelling.

Biedronde 4: Bouwtekeningen; Het vervaardigen van je eigen stack aan wolkenkrabbers vanuit de algemene voorraad. De speler met het hoogste bod mag een extra wolkenkrabber aan zijn stack toevoegen.

Biedronde 5: Prestige; Het pakken van één prestige fiche en deze plaatsen in een stadsdeel dat is gekoppeld aan het voertuig dat is weergegeven op dat prestige fiche. Deze fiches zijn voorzien van een waarde, waardoor het stadsdeel waar dit fiche wordt geplaatst, met deze waarde wordt verhoogd. De speler met het hoogste bod mag als bonus een extra wolkenkrabber plaatsen uit zijn eigen stack in dit stadsdeel.

Biedronde 6, Wolkenkrabbers; het plaatsen van wolkenkrabbers vanuit jouw eigen stack in het stadsdeel waar de burgemeester zich deze ronde bevindt. Als bonus voor degene met het hoogste bod, plaats je een extra wolkenkrabber.

Kom je in de situatie dat je geen wolkenkrabbers meer in je eigen stack hebt, dan kun je wolkenkrabbers van jouw kleur altijd verplaatsen vanuit andere stadsdelen naar het stadsdeel waar je deze dient te plaatsen.

De speler die als eerste aan het einde van een biedronde in alle 6 stadsdelen minimaal één wolkenkrabber heeft gebouwd, kan het Vrijheidsfiche omdraaien en zich 4 VP toebedelen. Bij de eindtelling zullen alle spelers die deze doelstelling hebben behaald 3 VP ontvangen.

Fase III: activeren van fase-III-personages en einde van de ronde.

Nu reist de vraag: hoe kan je nou bieden? Met de kaarten die elke speler op hand neemt elke ronde.

Deze kaarten zijn voorzien van de symbolen die gekoppeld zijn aan een van de biedfases. Hoe meer kaarten een speler inzet in de desbetreffende biedronde, hoe groter de kans dat deze speler de biedronde zal winnen.

Daarnaast is het persspoor van groot belang, want degene die hier het verst op staat, zal bij gelijkstand de doorslaggevende factor zijn en met de winst er vandoor gaan.

Wanneer je wilt bieden in een ronde, maar niet de juiste en/of genoeg kaarten bezit, kun je jokers toepassen en/of een set van twee gelijke andere symbolenkaarten om alsnog mee te kunnen bieden.

Daarnaast heeft iedere speler standaard twee reservekaarten in zijn of haar bezit. Deze kan een speler omruilen om toch een betreffende biedronde te kunnen winnen. Sommige personages kunnen ervoor zorgen dat een speler meer reservekaarten kan bezitten, wat soms een voordeel kan zijn.

Het spel eindigt

Na de vijfde ronde eindigt het spel en zal de eindtelling plaatsvinden.

Je krijgt punten voor het prestige spoor en punten van je personages.

Hierna ga je kijken wie in welk gebied de meerderheid heeft en krijgt daar een aantal punten voor. Heb je ook nog een stadsdeelbonus en persbonus dan krijg je per bonus 3 punten.

De speler die de meeste VP heeft weten te behalen, is de winnaar van New York City.

Conclusie & eindscore

Moeilijkheid: 2.72/ 5
Her-speelbaarheid: 7
Onze score: 7 van de 10 dobbelstenen

We hebben spellen van Stefan Feld, zoals New York City, al een tijd in ons vizier, en eerlijk daar hebben we zeker te lang mee gewacht.

De spelelementen die zijn verwerkt, maken het spel elke keer weer anders. Een strategie bedenken en willen volgen, valt al in het water bij het kiezen van de beginlifttegels. Daar borduur je dan op verder in de hoop dat je die gameplay zo lang mogelijk kunt volgen.

De biedrondes zijn waar het om gaat en ik moet zeggen dat het met een spelersaantal van 2 redelijk goed te doen is. Erg goed hierin is dat je elke ronde weer opnieuw begint met een verse hand kaarten. Tuurlijk heb je deze voor een deel mogen uitkiezen, maar dat is dan ook alles. Hiermee maak je het spel speels en leuk voor een kleiner gezelschap, maar merk je wel dat dit andere elementen in het spel minder spannend maakt.

Dat merk je met name bij het realiseren van de meerderheid op de stadsdelen met de wolkenkrabbers. Deze strijd wordt leuker bij een spelersaantal van minimaal 3, waardoor de interactie ook op dit vlak krijgt het zijn beste vorm. Dit is ook te zien aan het persspoor, dat voor het mooie te veel invloed heeft wanneer je dit met twee spelers speelt. Maar het hebben van dit persspoor bij meerdere spelers zorgt voor de extra spanning en gezonde frustratie die nodig is om die wolkenkrabbers op het speelbord te krijgen.

Waar we echt minder tevreden over zijn, mogelijk zegt de aanvulling in de titel “Essential Edition” dit al, is de kwaliteit van de speelonderdelen erg matig. Om de koe bij de hoorns te pakken: er zijn echt alleen de essentiële producten gebruikt om bijvoorbeeld de belangrijkste items, de wolkenkrabbers, van karton te maken. Dit is uiteraard mogelijk, maar niet wanneer het de bedoeling is deze componenten vele malen te gebruiken, te verzetten en te plaatsen. Daar is helaas geen juist materiaal en geen goede toleranties voor gebruikt, waardoor de wolkenkrabbers niet goed blijven staan, uit elkaar vallen tijdens het plaatsen en het opbergen van deze items niet ten goede komt.

Dit geldt ook voor de voertuigen, ook al krijgen deze veel minder te verduren dan de wolkenkrabbers; ook deze zijn niet stabiel. Over de voertuigen gesproken: een leuke aanvulling in het spel is om door middel van de prestige biedronde de waarde van een stadsdeel te verhogen. New York City zelf is een erg leuk spel om je intrede te doen in de wereld van het bieden, gokken en elkaar zo af en toe lekker dwars te zitten, wat het basis-element is van dit spel.

Dank aan White Goblin Games voor dit review exemplaar en de mogelijkheid hier een stukje over te schrijven

Dit vind je misschien ook leuk...