Familie spellen

Intarsia

Samenvatting

👥 een spel voor 2 tot 4 spelers
⏳ Speelduur is 40 – 60 minuten
🏢 Uitgever is 999 Games

Introduction

In het hart van de bruisende stad bood Café de Paris jarenlang een plek van zorgeloze ontspanning. Helaas moet het café sluiten voor een dringende renovatie, zodat het ook in de toekomst vele gasten kan blijven verwelkomen.

In Intarsia strijden spelers om het felbegeerde contract voor de herinrichting van het café, waarbij ze het parket verfraaien met stijlvolle intarsia’s. Om te winnen, moeten spelers hun vaardigheden tonen door het parket te voorzien van verfijnde inlegwerkjes en hun concurrenten te overtreffen met nieuwe gereedschappen.

Elke versiering bestaat uit één tot vier houten elementen, zorgvuldig in elkaar gepuzzeld. Hoe meer onderdelen een ornament heeft, hoe meer overwinningspunten het oplevert! Tijdens de bouwfase kunnen houten elementen worden betaald met materiaalkaarten en volgens de bouwregels geplaatst. Degene die de eisen van een gereedschap vervult, ontvangt een tegel die punten oplevert. Alleen degene met de beste bouwvaardigheden kan het contract winnen en het café nieuw leven inblazen!

Lukt het jou om het felbegeerde contract binnen te slepen?

Elk vloerornament kan bestaan uit één tot vier houten elementen die van buiten naar binnen in elkaar worden gepuzzeld. Hoe meer stukjes het ornament bestaat, hoe meer overwinningspunten het oplevert! Tijdens de bouwfase kunnen houten elementen betaald worden met kaarten en gebouwd worden volgens de bouwregels. Voldoe je aan de eisen van een werktuig, dan krijg je de bijbehorende tegel, indien nog beschikbaar, en die levert punten op. De speler met de beste bouwvaardigheden kan het contract binnenhalen en het café een nieuw leven inblazen!

Intarsia wordt gespeeld over 3 ronden, elke ronde bestaat uit 3 fasen;
-De voorbereidingsfase
-De bouwfase
-De eindfase

Tijdens de voorbereidingsfase neemt iedere speler een startkaart en de kaarten die op deze kaart staan afgebeeld. Elke speler begint het spel met 10 kaarten, in de volgende 2 rondes kan dit meer zijn doordat je kaarten gespaard hebt voor de volgende ronde. Let op; je mag maar 3 kaarten meenemen naar de volgende ronde

In de bouwfase gaan we de kaarten uit je hand gebruiken om de houten elementen te betalen en daarna direct te plaatsen op je speelbord.

De houten elementen kosten je;
1 kaart voor een lijst
2 kaarten voor een middenstuk, je mag 1 andere kleur kaart terugpakken van de voorraad
3 kaarten voor een kern, je mag 1 andere kleuren kaarten terugpakken van de voorraad
4 kaarten voor een tafel of een verbinder, verplaats de beloningssteen 1 of 2 velden vooruit en ontvang de afgebeelde bonus.

Zodra je het element gekocht hebt plaats je deze direct op je speelbord. Plaats je een lijst, dan moet deze aangesloten zitten aan een verbinder. Plaats je een middenstuk, kern of tafel dan moet geplaatst worden in de lijst van de kleur waarmee je betaald hebt.

Een verbinder mag je alleen plaatsen als deze direct aan een lijst verbonden zit.

Nadat je iets geplaatst hebt, controleer je of je een gereedschapstegel verdient hebt. Voldoe je aan de voorwaarde van een van de tegels dan pak je deze tegel en plaats je deze naast je tableau. Heb je meerdere tegels van hetzelfde gereedschap dan leg je deze naast elkaar.

Hierna ontvang je de punten van deze tegel plus eventuele punten van eerdere tegels met hetzelfde gereedschap.

Hierna pak je de nieuwe kaarten en gaat de beurt naar de volgende speler.

Kan je op een gegeven moment niet meer omdat je niet voldoende kaarten hebt of wil je kaarten meenemen naar de volgende ronde dan mag je passen. Houd hierbij rekening dat je maar 3 kaarten kunt meenemen!

Zodra alles spelers zijn gepast gaan we naar de eindfase.

In de eindfase ontvangt iedere speler punten voor verbinders op zijn of haar tableau.
In ronde 1 krijg je 1 punt per tableau, in ronde 2 krijg je 2 punten en in ronde 3 krijg je 3 punten.

Hierna schuif je de ronde marker naar de volgende ronde. Lag deze al op ronde 3, dan eindigt het spel direct en gaan we de eindtelling doen.

In alle andere gevallen gaan we verder spelen en beginnen we met de voorbereidingsfase. De speler die het laatst gepast is mag nu als eerste een startkaart uitzoeken uit de rustruimte.

Het spel eindigt

Het spel eindigt na de eindfase van ronde 3. Hierna ontvangt elke speler nog punten voor:

1 punt voor elke versiering die bestaat uit 1 lijst
3 punten voor elke versiering die bestaat uit 1 lijst en 1 middenstuk
7 punten voor elke versiering die bestaat uit 1 lijst, 1 middenstuk en 1 kern
12 punten voor elke versiering die bestaat uit 1 lijst, 1 middenstuk, 1 kern en 1 tafel

De speler met de meeste punten is uiteraard de winnaar van Intarsia.

Conclusie & eindscore

Moeilijkheidsgraad: 2.00/ 5
Her-speelbaarheid: 7
Onze score: 8 uit 10 dobbelstenen

Zoals we al eerder verteld hebben, zijn wij erg enthousiast over Intarsia. Wij hebben Intarsia 1x kunnen spelen op de VIP avond bij 999 Games en we waren gelijk erg enthousiast, de speelbeurten zijn erg snel en je zult goed moeten letten op het scoren van extra punten d.m.v. de bouwregels. We hebben Intarsia binnen +-40 min gespeeld met 3 spelers. De kwaliteit van de houten onderdelen maakt het erg leuk en je ziet je speelbord steeds meer opgebouwd worden.

Nadat we dit spel ontvingen voor dit review exemplaar hebben we hem al weer vaker op tafel gehad en blijft het gewoon een heel leuk spel. Elk spel is verschillend, ook gekoppeld aan hoe je start met je kaarten en wat je als eerste gaat bouwen. Je zult ook goed moeten kijken naar je tegenstander(s) om te voorkomen dat zij voor dezelfde versieringen als jou gaan en daarmee misschien weer punten gaat mislopen door de gereedschapstegels. De puntentelling die je krijgt voor deze tegels is trouwens erg leuk gedaan, als je meerdere dezelfde tegels hebt ontvang je dus steeds meer punten daarvoor. Maar ook zal je goed willen letten op het bouwen van de verbinders, deze scoren al punten na ronde 1 en leveren dus steeds extra punten op als je vroeg gaat bouwen.

De spelregels worden erg goed uitgelegd met duidelijke voorbeelden, niet al teveel bladzijden en dat maakt het erg prettig om te lezen. Het artwork ziet er heel netjes uit maar wat er echt uitspringt is de spelonderdelen. De spelonderdelen zien er namelijk echt heel mooi uit, allemaal houten onderdelen, verschillende kleuren en dat maakt het op tafel echt heel mooi. Daarnaast zit er in deze doos een geweldige insert waardoor je het spel snel kunt opzetten, of je nu met 2, 3 of 4 speler speelt.

Wil je ook wat afwisseling? Draai dan het spelersbord om en dan heb je een ander speelbord met meer uitdaging waarbij je niet overal mag bouwen.

In deze review willen we het ook even hebben over de vergelijking met Azul, deze wordt namelijk heel vaak gemaakt. Wij begrijpen het een beetje maar toch ook weer niet, want het spel is en speelt echt totaal anders. Azul zit af en toe een gemeen stukje en kom je soms in de knel doordat je bepaalde stenen niet kwijt kunt en daarmee min punten krijgt. Naast dat het er totaal anders uitziet, wel weer met mooi speelmateriaal. Wat dan overblijft is de designer Michael Kiesling, die beide spellen ontworpen heeft maar ook nog genoeg andere toppers. Wij vinden Intarsia gewoon te verschillend, of je het met ons eens bent of niet, dat mag ;-). Hopelijk zijn we het wel eens dat Intarsia gewoon een nieuwe topper is van 999 Games en bij ons een blijvertje is in de kast.

Met dank aan 999 Games voor dit recensie-exemplaar.

Dit vind je misschien ook leuk...