Familie spellen

Splendor

Samenvatting

Een spel voor 2 – 4 players
Speelduur is ongeveer 30 minuten
Uitgever is Asmodee & Space Cowboys

Introductie

Splendor, uitgegeven door Space Cowboys is een strategisch bordspel dat sinds zijn release in 2014 een enorme populariteit heeft verworven. Het is een spel dat gemakkelijk te leren is, maar veel diepgang biedt, wat het aantrekkelijk maakt voor zowel beginnende spelers als doorgewinterde bordspelfanaten. Het spel draait om het verzamelen van edelstenen en het verkrijgen van prestigepunten door middel van het kopen van kaarten.

Splendor is een spel dat gaat over resource management en engine building. Spelers nemen om beurten een actie, zoals het nemen van edelsteenfiches, het reserveren van een kaart of het kopen van een kaart. In Splendor is het doel om kaarten te kopen die zowel directe prestigepunten als permanente bonussen opleveren. Deze bonussen helpen je om duurder kaarten te kopen zonder extra edelstenen te moeten inzetten, waardoor je een sterke economische motor opbouwt. Naarmate het spel vordert, wordt het een race om prestigieuze kaarten en Nobels aan te trekken die extra punten opleveren. In Splendor zal je de balans moeten vinden tussen het verzamelen van middelen en het strategisch inzetten van je middelen (edelstenen en bonussen) om nieuwe kaarten te kunnen aanschaffen. Het is een spel waarbij je steeds je tegenstanders in de gaten moet houden om te zien welke edelstenen zij verzamelen en welke kaarten zij proberen te kopen. Timing is enorm belangrijk! Te lang wachten om een kaart te kopen kan betekenen dat een tegenstander hem voor je neus wegkaapt en daarmee net de benodigde punten voor de overwinning binnensleept.

Splendor is eenvoudig te leren maar biedt veel strategische diepgang. Spelers moeten beslissen wanneer ze willen investeren in goedkopere kaarten die onmiddellijk voordeel bieden maar ook wanneer ze willen sparen voor de duurdere kaarten die meer prestigepunten opleveren. Het reserveren van kaarten kan ook een krachtige tactiek zijn, vooral als je weet dat je daarmee een tegenstander kunt blokkeren of een kaart kunt bemachtigen die je strategie compleet maakt. Sommige spelers focussen zich op het snel verzamelen van veel goedkope kaarten om hun economie op gang te brengen, terwijl anderen zich richten op het verzamelen van de meest waardevolle kaarten om sneller prestigepunten te scoren. De Nobels voegen een extra laag van strategie toe, aangezien je moet plannen om specifieke combinaties van bonussen te verzamelen om hun punten binnen te halen.

Tijdens je speelbeurt neem je om beurten één van de volgende acties:

Fiches nemen: Neem drie verschillende edelsteenfiches of twee dezelfde mits er minimaal 4 van die kleur zijn

Kaart reserveren: Reserveer een kaart (van de open kaarten of blind van de trekstapel) en ontvang daarbij een goudjoker

Kaart kopen: Koop een kaart door de vereiste edelsteenfiches in te leveren/ gebruik te maken van de betreffende bonussen op je kaarten

Een potje Splendor duurt meestal 30 tot 45 minuten, wat het ideaal maakt als een tussendoortje of om meerdere keren achter elkaar te spelen. De relatief korte speeltijd in combinatie met de strategische diepgang zorgt ervoor dat je altijd nog een keer wilt spelen om een andere strategie uit te proberen. De herspeelbaarheid is hoog, aangezien elk spel anders verloopt door de verschillende kaarten die beschikbaar zijn en de keuzes die je moet maken op basis van de strategieën van je tegenstanders.

Het spel eindigt zodra een speler 15 of meer prestigepunten verzameld heeft.

Conclusie & eindscore

Moeilijkheid: 1.78/ 5
Her-speelbaarheid: 8
Onze score: 8 van de 10 dobbelstenen

Splendor is een moderne klassieker die zijn plaats verdient in de collectie van elke bordspeler. De combinatie van eenvoudige regels, hoge kwaliteit componenten en diepe strategie maken het een aantrekkelijk spel voor een breed publiek. Of je nu een beginnende speler bent die op zoek is naar een instapspel in de wereld van strategische bordspellen, of een ervaren speler die een snel, maar uitdagend spel zoekt, Splendor stelt niet teleur. Het spel biedt een bevredigende balans tussen geluk en strategie en blijft boeien, zelfs na vele speelbeurten.

De componenten van Splendor zijn van hoge kwaliteit en dragen bij aan de algehele spelervaring. De fiches die de verschillende edelstenen (smaragd, saffier, robijn, onyx en diamant) vertegenwoordigen, zijn dikke, zware pokerchips die heerlijk in de hand liggen. De kaarten, die je gebruikt om mijnen, transportmiddelen en ambachtslieden aan te kopen, zijn stevig en prachtig geïllustreerd, wat de thematische sfeer van het spel versterkt. De edelstenen voelen luxueus aan en nodigen uit tot spelen, wat bijdraagt aan de aantrekkingskracht van het spel.

Van Splendor zijn verschillende versies uitgekomen zoals een Marvel editie en een 2 spelerseditie, Splendor Duel, ook is er een Pokémon versie beschikbaar maar die is alleen in Azië officeel uitgekomen.

Dank aan Asmodee voor dit review exemplaar.

Dit vind je misschien ook leuk...