Familie spellen Kaartspellen

Coney

Samenvatting

Een spel voor 2 – 4 players
Speelduur is 30 tot 60 minuten
Uitgever is Happy Meeple Games

Introductie

In Coney ga je als konijnenhouder je eigen konijnenboerderij bouwen.

Je boerderij moet bestaan uit een raster van 3×3 en moet gebouw worden volgens de plaatsingsregels. Op de konijnenkaarten staan de plaatsingsregels vermeld, welke konijnen mogen naast elkaar, welk geslacht enz..

Op kaarten staan punten die de konijnen aan het eind van het spel punten opleveren, maar je ontvangt extra punten voor einde spel bonussen, winkellogo’s en resterende grondstoffen. Pas op voor minpunten!

De winnaar met de meeste punten heeft gewonnen.

Coney wordt gespeeld over een serie ronden, tot één speler een negende kaart in het raster geplaatst heeft. De ronde wordt hierna uitgespeeld en de eindtelling wordt gestart.

Tijdens je speelbeurt kies je 1 van de 3 beschikbare acties;

  1. Aanvullen
  2. Kaarten uitspelen
  3. Groeifase

Hieronder nog een extra uitleg van de verschillende acties

1. Aanvullen
Leg ongewenste kaarten af en vul je hand aan tot 4 kaarten. Als je wilt mag je tot 2 kaarten reserveren, deze leg je open voor je neer. Vul hierna weer je hand aan tot 4 kaarten en kies 2 grondstoffen naar keuze.

2. Kaarten uitspelen
Verkoop konijnen uit je boerderij (niet verplicht) en plaats tot 2 konijnen in je boerderij, betaal de kosten van het konijn of plaats 1 konijnenhok. Leg eventueel extra kaarten af tot je weer 4 kaarten op hand hebt.

3. Groeifase
Activeer groeifase coupons (dit staat op de coupon aangegeven). Leg grondstoffen op kaarten waar je dat mag en kan doen (1 grondstof per kaart). Leg eventueel extra kaarten af tot je weer 4 kaarten op hand hebt.

Puntentelling:
Elke gereserveerde kaarten kost je 2 minpunten
Je ontvangt OP voor je konijnenkaarten
Je ontvangt OP voor coupons die aan het einde van het spel een bonus opleveren
Je ontvangt OP voor winkellogo’s (2/4/6 OP voor 3/4/5 logo’s)
Je ontvangt 1 OP voor elke 3 grondstoffen

Conclusie & eindscore

Moeilijkheid: 2.82/ 5
Her-speelbaarheid: 8
Onze score: 7 van de 10 dobbelstenen

Wat een super leuke artwork heeft Coney. De konijntjes zien erg schattig uit. Coney is de opvolger van Hens en je kunt beide spellen een klein beetje met elkaar vergelijken maar de verschillen zijn best groot en dat maakt het wel echt een heel ander spel. Coney vinden we qua regels toch net iets moeilijker dan Hens en dat maakt dat we even moeten wennen aan deze regels.

Doel is om zo’n goed mogelijke konijnenboerderij te bouwen met 9 kaarten, dit klinkt makkelijk maar dat is het niet. Je wilt uiteraard zoveel mogelijk punten verzamelen maar daar zit vooral de uitdaging. Sommige konijnen willen niet een bepaalde kleur naast zich of bijv. geen mannetjes konijn terwijl sommige kaarten juist 1 mannetjes konijn willen hebben of een bepaalde kleur konijn. Dit geldt dan voor alle konijnen die boven, onder of links en rechts van de betreffende kaart neergelegd worden.

Naast het artwork is het ook erg fijn om te zien dat de grondstoffen, voedsel, van hout is. Dat speelt toch altijd iets leuker.

Ben je opzoek naar een nieuw kaartspel, welke ook solo gespeeld kan worden, dan is Coney misschien wel het spel voor jou!

Dank aan Happy Meeple Games voor dit review exemplaar.

Dit vind je misschien ook leuk...