Dobbelspellen

Railroad ink – Natuurgroene versie

Game summary

Aantal spelers 1 – 4
Speeltijd 15 – 30 minutes
Designer: Hjalmar Hach, Lorenzo Silva

Artist: Marta Tranquilli
Publisher: White Goblin Games 

Wat zit er in de doos?

In deze doos zitten de volgende spelonderdelen;

Spelregels
4 speelborden
4 viltstiften

6 basis opdrachtkaarten
4 route dobbelstenen
3 Bos en 3 wandelpad opdrachtkaarten
2 Bosdobbelstenen
2 Wandelpaddobbelstenen

Korte introductie

Railroad Ink wordt gespeeld over 7 ronden, probeer zoveel mogelijk uitgangen met elkaar te verbinden door routes te tekenen. Hoe meer uitgangen je met elkaar verbindt in hetzelfde netwerk, hoe meer punten je verdient. Je krijgt ook nog eens bonuspunten voor de langste spoorweg, de langste snelweg, je geactiveerde dorpen, de getekende centrale velden en voltooide opdrachten.

Laten we beginnen met spelen!

Aan het begin van elke ronde gooit één speler alle routedobbelstenen. Zorg ervoor dat de dobbelstenen en het resultaat voor iedereen goed zichtbaar is. Het resultaat van deze worp bepaalt welke routes alle spelers moeten tekenen gedurende deze ronde. Zodra er geworpen is en de dobbelstenen voor iedereen zichtbaar zijn, gaat iedereen te gelijk tekenen. Schrijf per ronde in het witte vakje welke ronde de betreffende route is getekend, hierdoor kan je snel zien hoeveel rondes er nog volgen.

Er zijn een paar spelregels waar je bij het tekenen aan moet voldoen;
1. Elke route die je tekent moet tenminste met 1 uitgang of met een reeds bestaand netwerk verbonden zijn.
2. Je moet, indien mogelijk, elke ronde alle 4 de getoonde routes op de dobbelstenen tekenen.
3. Je mag geen routes tekenen waardoor spoorwegen verbonden zijn met snelwegen of andersom, dit kan alleen via een station!

Speciale routes
Tijdens het spel kan je ook speciale routes tekenen, per spel kan je er 3 van 6 op je speelbord tekenen. Je mag deze eenmaal per ronde een speciale route tekenen maar maximaal 3 per spel!

Gebouwen
Op het veld zie je ook verschillende gebouwen staan, zodra je in deze velden gaat tekenen en je doet dat met een bepaalde route, activeer je het effect van het betreffende gebouw.

Er zijn 3 verschillende gebouwen, namelijk;
Een fabriek; zodra je op dit veld een route tekent met een snelweg en/of een spoorweg mag je 1 gegooide dobbelsteen van de huidige ronde nog een keer op je speelbord tekenen.

Een dorp; zodra je op dit veld een route tekent met een station mag je op het scoregebied bij het dorp doorstrepen. Aan het eind van het spel levert dit extra punten op, maar je kunt maximaal 8 punten verdienen.

Een universiteit; zodra je op dit veld een route tekent met 1 snelweg en/of 1 spoorweg mag je op het scoregebied bij de universiteit 1 veld doorstrepen. Zodra je ze alle 3 doorgestreept hebt, mag je 1 gratis route tekenen. Streep daarna deze route door, alle speciale routes mogen maximaal 1 keer gebruikt worden. Deze speciale route telt niet mee voor de maximaal 3 speciale routes per spel.

Opdrachten controleren en voltooien
Zodra elke speler klaar is met tekenen, gaat iedereen controleren of ze één of meerdere opdrachten hebben voltooid. Spelers ontvangen tijdens het spel alleen punten voor voltooide opdrachten.

Hoe heb je een opdracht voltooid? Op de opdrachtkaarten, 3 per spel, controleer je of jij of een van de andere spelers voldoet aan de opdracht die op de kaart staat. Bijvoorbeeld maak een route die begint en eindigt op hetzelfde punt, of tegen op elke centraal veld (9 velden). Zodra jij of een andere speler deze opdracht voltooid hebt, wordt het hoogste punten aantal doorgestreept op de opdrachtkaart en deze schrijf jij of de andere speler bij op het eigen speelbord. Zijn er in een ronde meerdere spelers die deze opdracht voltooid hebben, dan ontvangt iedereen hetzelfde aantal punten. Lukt het een andere speler om in een volgende ronde ook dezelfde opdracht te voltooien, dan ontvangt deze het volgende getal qua punten.

Hier zie je een voorbeeld van een ronde waarin er gespeeld is met alleen de standaard dobbelstenen

Einde van het spel

Het spel eindigt na 7 ronden, daarna gaan we de punten tellen. Iedere speler telt zijn punten voor – de met elkaar verbonden uitgangen;
– de langste spoorweg;
– de langste snelweg;

– geactiveerde dorpen;

– de getekende centrale velden en voltooide opdrachten.

Daarna controleer je of er onvoltooide routes zijn, elke uiteinde die niet verbonden is met een andere route kost je 1 strafpunt.

Hierna tel je alle punten die je verdiend hebt voor geactiveerde dorpen en voltooide opdrachten.

De punten noteer je op je spelersbord, de speler met de meeste punten wint dit spel van Railroad Ink.

De standaardopdrachtkaarten, boven in het midden staat de letter die hoort bij de kaart en die noteer je op je spelersbord. Onderop staan de punten die verdiend kunnen worden zodra je de opdracht voltooid hebt.

Hier zie je een voorbeeld van een ronde waarin er gespeeld is met zowel de standaard dobbelstenen en de bosdobbelstenen

Conclusie & eindscore

Moeilijkheid: 2.02/ 5
Mijn score: 🎲 🎲 🎲 🎲 🎲 🎲 🎲 🎲

Kwaliteit en speluitleg
Railroad Ink ziet er gewoon heel goed en degelijk uit. Het is een stevig en klein doosje en dat is voor Roll and Write spelletjes altijd erg fijn want hierdoor kan je het spel ook snel meenemen op vakantie of naar vrienden. Waar ik heel blij van wordt is dat alles herbruikbaar is, je hebt een stift en daarmee kan je op de kaarten tekenen en op de speelborden maar daardoor ook weer snel schoonmaken. Ik vind het nadeel van dit soort spelletjes altijd dat je pen en papier nodig hebt en na afloop alles weg moet gooien, gelukkig hebben ze hier goed over nagedacht.

De spelregels worden goed uitgelegd, de groene variant was voor mij het eerste Railroad Ink spel en ik kon het spel na het doornemen van de uitleg snel op tafel neerleggen en gaan spelen met andere spelers. Het basisspel heeft in mijn eigen echt al genoeg uitdaging en soms wat lichte frustratie als je net de verkeerde route tekent maar wil je meer uitdaging dan zitten er in het doosje ook nog extra dobbelstenen. In de groene variant gaan we het bos in en zitten er dus 2 uitbreidingen in, namelijk 2 bosdobbelstenen en 2 wandelpaddobbelstenen en bijbehorende opdrachtkaarten. Deze dobbelstenen voeg je toe aan de andere 4 standaard dobbelstenen, wel gelden er een aantal andere regels maar deze worden ook goed uitgelegd.

Algemene indruk van het spel
Railroad Ink is een spel waar ik benieuwd naar was en ik nu heel blij ben dat ik deze mag toevoegen aan mijn collectie. Het is een spelletje die je snel even op tafel neerlegt om te spelen met vrienden of familie, de uitleg is kort en je kunt daardoor snel starten. Naast het doosje heb je verder niets anders nodig.

Soms kan het wel frustrerend zijn wanneer je opzoek bent naar een bepaalde dobbelsteen, je hebt soms wel geluk nodig met een bepaalde dobbelsteen. Maar gelukkig mag je ook 3x een speciale route tekenen tijdens het spel en dat kan je op sommige momenten zeker helpen, maak hier dus ook echt gebruik van! Naast het tekenen van de dobbelstenen is het ook echt aan te raden om te letten op de gebouwen en daar de juiste routes te tekenen zodat je ook extra punten kunt ontvangen aan het eind van het spel. Maar laat je hierdoor niet teveel afleiden, want ondanks dat het fijn is om voor wat extra punten te gaan is het allerbelangrijkste dat je de routes goed aan elkaar kunt verbinden en kunt afsluiten want anders krijg je teveel strafpunten. Railroad Ink is een leuk en snel Roll & Write spel

Mijn dank gaat uit naar White Goblin Games voor de mogelijkheid om Railroad Ink te mogen reviewen. Mijn mening is hierdoor niet beïnvloedt.

Dit vind je misschien ook leuk...