Strategiespellen

De Rode Kathedraal

Samenvatting

Een spel voor 1 – 4 players
Speelduur is ongeveer 80 minuten
Uitgever is 999 Games

Introduction

Het is midden 16e eeuw, en om zijn militaire overwinningen te vereeuwigen, heeft Tsaar Ivan de Verschrikkelijke de opdracht gegeven om een schitterende tempel te laten bouwen: de Kathedraal van de Heilige Basil. Het oorspronkelijke ontwerp nam tientallen jaren in beslag en vele teams werkten mee aan de bouw van dit meesterwerk.

In De Rode Kathedraal kruip je in de huid van een team van architecten, belast met de bouw van deze iconische kathedraal. Elke speler bouwt verschillende delen van het monument, maar alleen door je invloed slim te gebruiken, kun je meer gunst van de Tsaar verdienen dan je rivalen. Ben jij degene die aan het einde van het spel de meeste prestige punten heeft verzameld en de Tsaar’s ultieme bewondering weet te winnen?

Let’s get it on the table

Dit spel wordt over een aantal rondes gespeeld totdat een speler de bouw van zijn zesde kathedraaldeel heeft voltooid. Deze speler krijgt 3 prestigepunten als beloning en het eindspel wordt geactiveerd, elke speler krijgt dan nog een laatste beurt voordat het spel eindigt.

Tijdens het spel kunnen spelers Herkenningspunten (met een beige achtergrond) of Prestige-punten krijgen.

Tijdens je beurt doe je een van de 3 basisacties:
A; Een deel van de kathedraal claimen
B; Bouw secties van de kathedraal
C; Grondstoffen van de markt kopen

Als je aan de beurt bent voer je één van deze acties uit en daarna is de andere speler aan de beurt.

Het enige verschil met het aantal spelers is hoe je de bouwkaarten opstelt. Om te zien hoe je deze moet opstellen, pak je een kaart en volg je de instructies.

Als je een deel van de kathedraal gaat claimen neem je een banier uit je persoonlijke werkplaats en legt deze op een kaart van de kathedraal. Je kunt het alleen plaatsen op de onderste kaart of wanneer een kaart onder die kaart een banier heeft of wanneer deze is voltooid. Plaats het fiche direct op je werkplaatsbord.

Om de kathedraal te bouwen of te versieren heb je grondstoffen nodig, als je een aantal of alle benodigde grondstoffen op je werkplaatsbordje hebt liggen moet je ze naar de kathedraal brengen. Per actie kun je maximaal 3 grondstoffen op de bouwplaats plaatsen en op de kaart met je Vaandel erop leggen. Wanneer je de laatste grondstoffen op een sectie plaatst, ontvang je de Erkenningspunten en Roebels die op de kaart staan afgebeeld en draai je deze kaart om zodat je een deel van de Kathedraal ziet. Als er onder deze kaart een sectie ligt die nog niet af is, verliest die speler Erkenningspunten gelijk aan het aantal voltooide secties boven zijn kaart.

De laatste, maar belangrijkste actie is het verkrijgen van grondstoffen van de markt. Kondig de marktdobbelsteen aan die je gaat gebruiken en verplaats de dobbelsteen over de markt met het aantal vakjes dat de waarde van de dobbelsteen aangeeft. Na het verplaatsen van de dobbelsteen voer je nu de marktactie uit, verkrijg je grondstoffen (grondstoffen vermenigvuldigd met het aantal dobbelstenen op dat veld), gebruik je invloed (kijk naar de kaart in het gebied) en/of activeer je een werkplaatstegel (ontvang je het voordeel dat op de tegel staat afgebeeld). Als je alles hebt gedaan, gooi je nu alle dobbelstenen op dit veld en legt ze terug.

Als een speler zijn zesde domkaart heeft voltooid, krijgt 3 herkenningspunten voor het uitspelen van het spel. De andere speler(s) krijgen nu een laatste beurt en de eindtelling begint.

Conclusion & final score

Difficulty: 2.82/ 5
Re-playability: 8
My score: 8 out of 10 dice

De Rode Kathedraal heeft een tof thema, werken aan een kathedraal. Tijdens het spelen hebt je echt het gevoel dat je aan het bouwen bent tijdens het spel doordat je de kathedraal steeds meer ziet verschijnen. Je verzamelt grondstoffen die je op je werkplaatsbord legt en verplaatst ze naar de plekken waar je wilt werken. Dit klinkt allemaal heel makkelijk, maar dat is het niet! Het punt is dat je maar een x aantal grondstoffen op je spelersbord kunt plaatsen, hiervoor zul je ook genoeg gebieden moeten gaan claimen om extra ruimte te krijgen, maar je zult ook je grondstoffen goed moeten gaan verplaatsen door te kijken welke je nodig hebt voor de Kathedraal.

Het verkrijgen van grondstoffen is ook niet altijd even makkelijk, want je zult net zien dat je die ene grondstof nodig hebt en er gewoon niet aan kunt komen met de dobbelstenen die er zijn en dus zul je een beurt moeten wachten en dan een andere actie moeten uitvoeren zodat je er de volgende keer wel aan kunt komen. Je zult dus moeten anticiperen op de beschikbare plekken op de kathedraal waar je wilt bouwen, maar ook moeten kijken naar de benodigde grondstoffen. Maar verlies je tegenstander niet uit het oog, want voor je het weet is hij klaar met bouwen en verlies jij prestigepunten omdat je nog niet klaar was.

De Rode Kathedraal heeft mooi artwork dat echt bij het thema past, waardoor het spel wat ouder kan lijken. Het spel heeft duidelijke regels waarin alle acties goed en duidelijk beschreven staan.

Het leuke is dat er veel spelersinteractie in dit spel zit maar ook niet alleen, ondanks de 3 acties die je kunt uitvoeren heeft het spel veel diepgang en behoort het daarom tot een instap expert spel. Dit spel is het eerste in een serie spellen, Het Witte Kasteel is de “opvolger” maar vergelijk ze niet want ze spelen allebei totaal anders.

Ben je na Het Witte Kasteel opzoek naar een nieuw instap expertspel, dan is De Rode Kathedraal zeker een aanrader!

Dank aan 999 Games voor dit review exemplaar

Dit vind je misschien ook leuk...