Familie spellen

Potion Explosion

Samenvatting

Een spel voor 2 – 4 players
Speelduur is 30 tot 45 minuten
Uitgever is 999 Games

Introductie

In Potion Explosion zitten jullie in je laatste jaar op de toveracademie voor slimme heksen en tovenaars. Het is tijd voor jullie eindexamens van de cursus toverdranken brouwen. De spelregels zijn simpel; neem ingrediënten uit de mixer en stel je toverdranken samen. Ontploffingen kunnen nuttig zijn en maak gebruik van je voltooide toverdranken! Gebruik ze verstandig en toon aan dat jij een waardige heks of tovenaar bent.

Het eindexamen is afgelopen zodra er voldoende prestigefiches zijn uitgereikt. Win je de titel “Student van het jaar” door de moeilijkste en waardevolste toverdranken te brouwen?

Veel succes!

In Potion Explosion gaan jullie toverdranken brouwen maar hiervoor heb je ingrediënten nodig. De ingrediënten die je voor de verschillende toverdranken nodig hebt zijn Eenhoorntranen, Drakenrook, Ogersnot en Feeënroos.

Deze ingrediënten pak je uit de mixer, probeer zoveel mogelijk ingrediënten te pakken door de knikkers van dezelfde kleur met elkaar te laten botsen. Hoe groter de explosie, hoe meer knikkers je ontvangt en je sneller je toverdranken kan brouwen. Plaats de knikkers hierna in je toverdrank door ze in de uitsparing te plaatsen, in de betreffende kleur.

Elke toverdrank heeft 4 tot 7 ingrediënten nodig maar deze leveren aan het eind van het spel ook punten op. Dus naast de ingrediënten wil je ook zoveel mogelijk punten verzamelen.

Heb je 3 toverdranken van 1 kleur verzameld, dan ontvang je 1 prestatiefiche, lukt dit vaker dan ontvang je wederom een prestatiefiche. Lukt het je om 5 verschillende te brouwen, dan ontvang je er ook eentje. Elke prestatiefiche is 4 punten waard maar het spel eindigt zodra alle prestatiefiches die aan het begin van het spel zijn neergelegd, verdeeld zijn over de spelers. Zijn er spelers die nog wel voldoen aan de eisen van een prestatiefiche, dan worden deze uit de algemene voorraad gepakt.

Een explosie veroorzaken
Een explosie wordt veroorzaakt zodra er na het pakken van een ingrediënt er knikkers van dezelfde kleur tegen elkaar botsen. Al deze knikkers zijn nu gebotst en mag je pakken. Volgt er hierna wederom een explosie, dan mag je ook deze knikkers pakken.

Ingrediënten gebruiken
Na het pakken van de ingrediënten plaats je deze in de uitsparing van je toverdrank. Je kunt maximaal 3 ingrediënten overhouden, heb je er meerdere die je niet kunt plaatsen dan gaan deze terug in de mixer.

Hulp van de professor
Op elk moment tijdens je beurt mag je om hulp van de professor vragen. Pak 1 hulpfiche en 1 knikker naar keuze uit de mixer. Er wordt geen explosie veroorzaakt en deze actie mag je maar 1x per beurt uitvoeren. Let op; deze actie kost je wel 2 minpunten!

Toverdrank voltooid
Heb je alle uitsparingen in een toverdrank gevuld, dan is de toverdrank klaar. Plaats alle knikkers terug in de mixer en plaats de toverdrank naar de voltooide kant.

Toverdrank gebruiken
Op elk moment tijdens je beurt mag je 1 of meerdere voltooide toverdranken gebruiken om het effect te kunnen uitvoeren. Draai de toverdrank naar beneden en voer de betreffende actie uit. Een toverdrank zal nooit een explosie veroorzaken. Je behoudt de toverdrank en de bijbehorende punten.

Aan het eind van je beurt moet je alle knikkers die niet meer passen in je voorraad terug doen in de mixer. Je mag hierna, zodra je minder dan 2 toverdranken hebt op je brouwlocatie, deze naar keuze aanvullen. Pak de bovenste toverdrank van een stapel naar keuze en plaats deze in je brouwlocatie. Eventuele knikkers in je voorraad mag je niet gebruiken om deze direct neer te leggen.

Heb je eventuele prestatiefiches behaald, dan mag je deze direct pakken.

Zodra de laatste prestatiefiche uitgereikt is aan een speler, wordt de ronde afgespeeld tot alle spelers een gelijk aantal beurten gehad heeft. Het spel kan ook eindigen zodra er aan het begin van een eburt geen toverdranktegels meer beschikbaar zijn.

Hierna worden de punten geteld.
Tel alle punten van de voltooide toverdranken bij elkaar op en tel daar de prestatiefiches bij op, eventuele minpunten van hulpfiches worden er vanaf getrokken en de speler met de meeste punten is de winnaar

Conclusie & eindscore

Moeilijkheid: 1.77/ 5
Her-speelbaarheid: 9
Onze score: 8 van de 10 dobbelstenen

Potion Explosion is misschien al een wat ouder spel, maar vanwege de enorme populariteit heeft 999 Games het opnieuw uitgebracht. Hoewel het spel al sinds 2015 bestaat, hadden wij het nog nooit eerder gespeeld (ja, we moeten ons een beetje schamen 😉).

Het spel ziet er niet alleen fantastisch uit, het speelt ook heerlijk soepel. De beurten volgen elkaar snel op en de acties zijn eenvoudig: je pakt een knikker, hopelijk veroorzaakt dat een explosie, en vervolgens plaats je de ingrediënten op je toverdranken. Je kunt je gebrouwen toverdrank inzetten wanneer je dat wilt, wat voor extra strategie zorgt.

Wat dit spel extra leuk maakt, is dat er verschillende soorten toverdranken zijn, maar in elk spel worden er slechts zes gebruikt. Hierdoor voelt elk potje net even anders. De opvallende knikkers en de vrolijke plastic mixer zorgen voor een visueel feestje, en de verschillende acties die de toverdranken bieden, maken het spel dynamisch en spannend.

Potion Explosion is een absolute aanrader en perfect om met het hele gezin te spelen!

Dank aan 999 Games voor dit review exemplaar.

Dit vind je misschien ook leuk...