Familie spellen

Nunatak – de IJstempel

Samenvatting

Een spel voor 1 – 4 players
Speelduur is 30 tot 45 minuten
Uitgever is 999 Games

Introductie

Het landschap van Antarctica wordt geteisterd door wind en sneeuw. In deze schitterende sneeuwlandschappen steken pieken, de Nunataks, boven het oppervlakte uit. Ze worden voor begraven bergtoppen aangezien maar in werkelijkheid zijn die reusachtige ijstempels. Deze ijstempels zijn lang geleden door een vergeten volk gebouwd.

Als lid van deze beschaving moest je de ruige omstandigheden trotseren om mee te werken aan de bouw van de grootste tempel in de geschiedenis van de mensheid. Slijp je gereedschap, tuig je lastdieren op en breng je ijsblokken naar de bouwlocatie.

In Nunatak scoor je punten tijdens het plaatsen van ijsblokken maar de meeste punten krijg je echter bij de eindtelling voor de kaarten die je tijdens het spel verzameld heeft. Lukt het jou om de meeste punten te verzamelen?

In Nunatak gaan jullie met elkaar bouwen aan de tempel maar onthoud dit is geen cooperatief spel! Uiteraard is het doel om de tempel af te krijgen maar je wilt tijdens de bouw juist zoveel mogelijk punten verzamelen.

Zodra het spel is opgezet gaan we beginnen met spelen. Tijdens je beurt heb doorloop je de volgende fasen;

Stap 1; Neem een bouwkaart uit het aanbod en deze leg je voor je neer in je persoonlijk gebied. Heb je al meerdere kaarten, dan sorteer je deze per type kaart. Totaal zijn er 6 verschillende type kaarten. Er zijn 2 soorten kaarten met een speciale vaardigheid.
– Arbeider; met deze kaart mag je een lege bodemtegel met een andere lege bodemtegel omwisselen voordat je jouw ijsblok plaatst.
– Nestor; zodra je deze kaart kiest, ontvang je ook één van de twee open zegenkaarten. Sommige zegenkaarten moet je direct uitvoeren, 1x tijdens jouw beurt of levert aan het eind van het spel extra punten op.

Stap 2; Plaats 1 ijsblok, je mag nu een ijsblok plaatsen op het speelbord maar alleen op de bodemtegel die overeenkomt met het symbool en kleur van de kaart die je zojuist gepakt hebt.

Stap 3; Zijn er ondersteuningsijsblokken? Dan ontvang je 1 punt voor elk ijsblok die onder de bodemtegel staat die je zojuist geplaatst hebt.

Stap 4; Heb je een rij afgesloten? Controleer nu of je een rij of meerdere rijen hebt afgesloten. Een rij is afgesloten zodra er in een horizontale of verticale rij alle plekken met een ijsblok bezet zijn. Per rij die je hebt afgesloten mag je jouw markeersteen 1 plek vooruit zetten op het bouwmeesterspoor. Sta je al op veld 10 dan kan je niet verder.

Stap 5; Heb je met het plaatsen van je ijsblok een vierkant voltooid van 2 bij 2, dan worden er punten verdeeld.
– De speler met de meeste ijsblokken ontvangt 5 punten
– De speler met de op één na meeste ijsblokken ontvangt 2 punten.
Is er een gelijke stand, dan wint de actieve speler en die krijgt het hoogste aantal punten. Bij een gelijke stand om plek 2 krijgt elke speler 1 punt. Alleen in een spel met 4 spelers waarbij elke speler 1 ijsblok heeft, dan krijgt alleen de actieve speler 5 punten en de andere spelers 0 punten.

Zodra een speler alle fases heeft doorlopen, wordt er een nieuwe bouwkaart neergelegd zodat er weer 4 kaarten in het aanbod open liggen.

Zodra het mogelijk is om op een hoger niveau te bouwen dan mag dit direct, hiermee kan je meer punten scoren (indien je punten krijgt voor ondersteuningsijsblokken).

In het spel zitten kaarten en bodemtegels met 2 kleuren/ afbeeldingen. De bodemtegel mag je gebruiken worden door één van deze 2 kleuren/ symbolen op een bouwkaart. Heb je een bouwkaart met 2 symbolen, dan kies je waar je op wilt bouwen en die kant leg je dan aan de bovenkant op de stapel met het betreffende symbool.

Nunatak is voorbij zodra het 4e ijsblok op de bodemtegel van de bovenste laag van de tempel (2 bij 2) is geplaatst. Alle bouwkaarten zijn genomen en alle ijsblokken zijn gezet. Hierna volgt de eindtelling.

Voordat de eindtelling start, mag je nu de zegenkaarten met het “rode play symbool” activeren.
Tel nu alle ijsblokken aan de buitenkant van de tegels, behalve de bovenste 2 bij 2 en de speler met de meeste ijsblokken mag de tempelkoepel plaatsen en ontvangt nog 7 punten.

Nu gaan we de bouwkaarten tellen:

Ga alle kaartsoorten 1 voor 1 langs en tel de punten bij elkaar op.
Arbeider; de speler met de meeste arbeiders ontvangt 20 punten, bij een gelijke stand is dit 12 punten. De overige spelers krijgen 2 punten per kaart.
IJssnijder; voor het aantal kaarten van een ijssnijder ontvang je een x aantal punten
Ambachtsman; er zijn 3 verschillende soorten, je ontvangt punten voor hetzelfde gereedschap en heb je een complete set van 3 verschillende dan ontvang je nog een keer 10 punten extra.
Lastdier; Tel het aantal kaarten en vermenigvuldig dit met het aantal lastdiersymbolen.
Bouwmeester; vermenigvuldig het aantal kaarten met het getal op je bouwmeesterspoor, staat deze niet op een getal, schuif dan de steen terug tot een veld met een getal.
Nestor; Elke Nestor kaart toont een symbool van 2 kaartensoorten, je ontvangt 1 punt voor elke kaart waarop dit symbool staat.

Heb je een volledige set van 6 kaarten, dan ontvang je 10 punten. Heb je meerdere sets, dan ontvang je uiteraard meer punten.

Per ongebruikte zegenkaart ontvang je nog eens 2 punten.

Conclusie & eindscore

Moeilijkheid: 1.89/ 5
Her-speelbaarheid: 8
Onze score: 8 van de 10 dobbelstenen

Onlangs waren wij op een VIP-dag bij 999 Games, daar hebben we kennis gemaakt met Nunatak. We waren gelijk al erg enthousiast want wat ziet dit er toch gaaf uit! De tempel ziet er heel tof uit als deze in elkaar staat maar het is ook erg leuk om mee te bouwen aan deze immense ijstempel.

Het spel speelt erg goed, de acties zijn redelijk vlot weg en je kunt altijd wel ergens een ijsblok plaatsen. Je zult tijdens het spel wel erg goed moeten letten op want je krijgt op verschillende plekken punten maar ook tijdens de beurt van andere spelers. Naast de punten wil je ook goed kijken naar je kaarten die je verzameld want die leveren je ook punten op aan het eind van het spel. Je kunt je tijdens het spelen van Nunatak niet richten op een specifiek onderdeel want dan ga je niet voldoende punten scoren.

Het opzetten van Nunatak is niet veel werk, je plaats alles binnen het vierkant en vanuit daar wordt de tempel opgebouwd.

We hebben Nunatak met verschillende aantallen gespeeld, solo, 2 en met 4 spelers en het blijft erg leuk. Met 2 spelers is er een aanpassing waarbij beide spelers ook ijsblokken van een 3e speler moeten plaatsen en met 4 spelers wordt er ook een slotkaart neergelegd voor aan het eind van het spel.

Nunatak is een leuk familiespel welke nu beschikbaar is.

Dank aan 999 Games voor dit review exemplaar.

Dit vind je misschien ook leuk...