Familie spellen

De Zoektocht naar El Dorado: De Gouden Tempels

Samenvatting

Een spel voor 2 – 4 players
Speelduur is ongeveer 60 minuten
Uitgever is 999 Games

Introductie

Jullie hebben El Dorado, de stad van goud, bereikt. Jullie staan aan het begin van een groot avontuur, welke expeditielid vindt als eerste de 3 edelstenen en lukt het om deze terug te brengen naar naar de schatkamer?

In dit spel wordt er gespeeld met de 4 terreintegels en de 3 tempeltegels.

Net als in het eerste spel, uitleg El Dorado, starten de spelers vanaf de startvelden. Elke speler heeft een eigen startveld, speel je met 2 spelers dan begint 1 speler op startvelden 1 & 3 en de andere speler op 2 & 4. Vanaf de startvelden begint de reis naar tempels opzoek naar de 3 edelstenen.

Elke speler heeft een begin deck van 8 kaarten die bestaat uit 1 verkenner, 2 reizigers, 2 fotografen, 2 studenten en 1 schipper. Elke beurt pak je 4 kaarten uit je deck waarmee je je acties gaat uitvoeren.

Je hebt 3 fasen waarin je gaat spelen;

Fase 1; kaarten spelen

Actie A: verplaats je avonturier over de verschillende velden door het spelen van kaarten. Het symbool op de velden moet overeenkomen met die op jouw kaarten. De kracht van een kaart moet gelijk of hoger zijn dan de kracht op een veld maar nooit minder. Eventuele resterende mag je gebruiken om verder te lopen, maar hiervoor gelden dezelfde regels.

Om naar een basiskamp te verplaatsen zal je kaarten moeten afleggen, deze kaarten verdwijnen uit het spel en komen niet meer terug. Op de route kan je ook bergen tegenkomen, hier kan je niet overheen maar zal je omheen moeten verplaatsen.

De route zou natuurlijk veel te makkelijk zijn zonder hindernissen, dus ook die kan je tegenkomen. Er zijn hindernissen die bijv. fakkels vereisen, 1 Eldo of die andere spelers een beloning geven. Betaal de kosten om de hindernis op te heffen en plaats deze voor je neer, dit kan aan het einde een tiebreaker zijn.

Actie B: nieuwe kaarten kopen, tijdens je beurt mag je maximaal 1 kaart kopen. Deze kaart kan je kopen met de kaarten waarop munten staan afgebeeld, met Eldo’s en elke kaart is een halve munt.

Je kunt alleen kaarten kopen die in de markt beschikbaar zijn. De andere kaarten kunnen pas gekocht worden zodra er 1 set van kaarten verkocht is en je een nieuwe set van 3 kaarten in de markt kunt plaatsen. Na het kopen plaats je de kaart op je aflegstapel.

Fase 2; kaarten afleggen, de kaarten die je zojuist gespeeld hebt ga je nu afleggen op je aflegstapel. Mocht je nog kaarten in je hand hebben, dan kan je ervoor kiezen om deze ook af te leggen.

Fase 3; hand aanvullen, pak nu weer kaarten tot je er 4 op hand hebt.

Zodra een speler alle 3 de edelstenen gevonden heeft, moeten deze naar de schatkamer gebracht worden. De schatkamer ligt naast de startvelden. De speler die daar t eerste komt, is de winnaar van El Dorado Gouden Tempels.

Speel je met 2 spelers, dan moeten beide avonturiers de schatkamer bereikt hebben voordat een speler de winnaar is.

Conclusie & eindscore

Moeilijkheid: 1.97/ 5
Her-speelbaarheid: 8
Onze score: 8 van de 10 dobbelstenen

El Dorado Gouden Tempels is een standalone spel. Dat wil zeggen, je hebt niets anders nodig dan deze doos om te gaan spelen. Wel kan je de uitbreidingen van de zoektocht naar El Dorado toevoegen aan dit spel, meer hierover vind je in de spelregels.

El Dorado Gouden Tempels is een verfrissende uitgave, het is De Zoektocht naar El Dorado maar dan in een nieuw jasje. De basisregels zijn gelijk maar gelukkig zie je meer dan voldoende vernieuwing waardoor dit zeker een leuke uitdaging en toevoeging wordt om deze aan te schaffen naast De Zoektocht naar El Dorado.
Wil je meer lezen over De Zoektocht naar El Dorada, klik dan hier. In dit spel zitten nieuwe marktkaarten, welke echt heel anders zijn dan de kaarten in het eerste spel. Wat we ook leuk vinden is dat je nog steeds een race-element hebt maar toch minder dan voorheen. Je moet nu namelijk in 3 uithoeken van de kaart opzoek naar de 3 edelstenen i.p.v. direct door te reizen naar de finish (El Dorado) met wat hindernissen. In het spel kan je ook Eldo’s verzamelen, je mag er max 3 in je bezit hebben maar dit maakt het soms wel makkelijk om kaarten te kopen of te verplaatsen naar een muntenveld.

De nieuwe kaarten en het verzamelen van de edelstenen maken het een nieuw spel, de rest van de spelregels maken het herkenbaar als je het eerste spel gespeeld hebt.

De spelregels zijn weer erg duidelijk, alles wordt goed uitgelegd, ook als je nog niet bekend bent met De zoektocht naar El Dorado. Herspeelbaarheid is meer dan prima. Je kunt afwisselen met de achterkant van de speelborden en extra tegels die je plaatst op de bestaande tegels. Wij hebben ervaren dat geen spel hetzelfde is. Je kunt ook de uitbreidingen van het eerste spel toevoegen aan deze collectie, hier vind je de uitleg van 2 uitbreidingen; De Zoektocht naar El Dorado: Draken, Schatten & Mysteries & De Zoektocht naar El Dorado: Gevaren en Muisca .

Wij waren al erg enthousiast over De zoektocht naar El Dorado maar de opvolger heeft ons weer erg enthousiast gemaakt. We hebben nu een opvolger die we de komende tijd vaker zullen blijven spelen.

Dank aan 999 Games voor dit review exemplaar.

Dit vind je misschien ook leuk...