Strategiespellen

Pirates of Maracaibo

Samenvatting

Een spel voor 1 – 4 spelers
Speelduur is 40 tot 100 minuten
Uitgever is Geronimo Games

Introductie

In drie avontuurlijke rondes vaar je door de Cariben, huur je bemanning in, sluit je allianties met andere schepen, verken je de kust, en verzamel je schatten om uiteindelijk (hopelijk) als de meest legendarische piraat van de geschiedenis met pensioen te gaan op een afgelegen eiland. Zet de zeilen, zeebonken en vrijbuiters, het avontuur roept!

Laten we gaan spelen

In Pirates of Maracaibo worden er 3 rondes gespeeld waarin de spelers gaan varen naar Maracaibo.

Tijdens je beurt mag je met je schip 1 tot 3 stapjes varen, zodra je je beurt eindigt dan voer je de actie uit die op de kaart staat.

Er zijn aantal verschillende kaarten;

Upgrade kaarten
Een kaart die je kunt kopen, waarbij de kosten in de linkerbovenhoek staan vermeld. In de rechterbovenhoek staan, indien aanwezig, punten voor het einde van het spel.

In het midden van de kaart staat een effect dat je kunt uitvoeren. Sommige effecten zijn eenmalig, terwijl andere continu zijn (zoals korting bij het kopen van een kaart of het zetten van extra stappen).

Aan het begin van ronde 2 en 3 kun je inkomen verzamelen door wat linksonder op de kaart staat.

Locatiekaarten
Wanneer je eindigt op een locatiekaart, moet je de volgende stappen in volgorde uitvoeren:

  1. Verhoog Schatwaarde: Als er een Schatwaarde-tegel op deze locatie ligt, plaats je één overeenkomstige kubus van de voorraad op het afgebeelde Schateiland. Markeringen worden van onder naar boven geplaatst, en de grote bovenste ruimtes kunnen onbeperkte markeringen bevatten.
  2. Activeer Zwarte Markt: Als een van jouw Zwarte Markt-tegels op deze locatie ligt, mag je deze activeren. Negeer de Zwarte Markt-tegels van tegenstanders. De effecten van de Zwarte Markt staan uitgelegd op pagina 15.
  3. Upgrade Schip: Je mag je schip upgraden zoals beschreven in de sectie over Scheepsupgrades (pagina 9).
  4. Locatie Acties: Elke locatie toont een of meer acties die in willekeurige volgorde kunnen worden uitgevoerd. Als er een “/” staat (bijv. ‘of’), mag je alleen de acties van één kant van de streep uitvoeren.
    • Plunderen:
      1. Gooi alle 3 plunderdobbelstenen. Je mag ze desgewenst één keer opnieuw gooien.
      2. Kies een dobbelsteen; ontvang 1 plunderkracht per oog op de gekozen dobbelsteen. De kleur van de dobbelsteen bepaalt welke kleur schat je kunt verzamelen: Geel (goud), Groen (smaragden), Wit (parels).
      3. Verhoog je plunderkracht door permanente effecten van je Verbeterkaarten, Scheepsupgrades, en Boegbeeld-tegel.
      4. Besteed plunderkracht om plunderacties uit te voeren. Elke afzonderlijke plunderactie kan maar één keer per beurt worden uitgevoerd. Voorbeelden zijn:
        • Besteed 1 plunderkracht om 1 punt te verdienen.
        • Besteed 2 plunderkracht voor 3 dubbeloonen.
        • Besteed 5 plunderkracht voor 1 schat die overeenkomt met de kleur van je gekozen dobbelsteen.

Niet-gebruikte plunderkracht vervalt aan het einde van de beurt.

Residentiekaarten
Wanneer je eindigt op een residentiekaart, moet je een van de volgende opties kiezen:

A) Negeer de kaart en ontvang 5 dubbeloonen uit de voorraad.

B) Bouw de residentie door dubbeloonen te betalen gelijk aan de kosten in de linkerbovenhoek van de kaart (verminderd met eventuele kortingen). Nadat je hebt betaald, plaats je één van je spelersfiches, met de symboolzijde naar boven, op de meest linkse lege plek op de kaart. Dit wordt nu beschouwd als een residentiefiche.

Elke speler mag niet meer dan één residentiefiche per residentiekaart plaatsen, en geplaatste fiches kunnen niet meer worden verplaatst. De eerste speler die elke residentie bouwt, scoort direct 2 overwinningspunten (door de 2VP-bonusplek te bedekken). Elke speler met een fiche op een residentie scoort de voorwaardelijke punten aan het einde van het spel die op de kaart worden getoond.

Met sommige acties mag je met je verkenner verplaatsen over het eiland Maracaibo. Tijdens de verplaatsing moet je steeds minimaal 1 stap zetten en maximaal het aantal stappen van de actie, eventueel aangevuld met extra stappen vanuit je kaarten. Zodra je op het veld eindigt, ontvang je de bonus of mag je die actie direct uitvoeren.

Zodra een speler de baai bereikt dan mag deze speler een scheepsupgrade uitvoeren en een van de volgende acties uitvoeren:

  • De actie Roven en de beschikking over 2 extra zwaarden
  • De actie Verkennen en Max 4 stappen verplaatsen met de verkenner
  • Bouwen van een Residentie waar je nog geen residentiemarker hebt

In de volgende beurt vaart de speler naar Maracaibo. De ronde nodigt dan direct, de betreffende speler ontvangt nog wel een scheepsupgrade en 6 punten.

Hierna begint iedereen weer van het begin met varen.

Zodra Maracaibo voor de derde keer is bereikt eindigt het spel en gaan de punten geteld worden.

Het spel eindigt

Zodra Maracaibo voor de derde keer is bereikt eindigt het spel en gaan de punten geteld worden.

Je ontvangt extra punten voor
– Elke rivier die je Verkenner is overgestoken, 4 punten voor elke rivier;
– Voor elke 5 dubloenen ontvang je 1 overwinningspunt;
– Voor elke upgradekaart waar rechtsboven punten vermeld staan ontvang je de betreffende punten;
– Voor elke upgradekaart waar in het grijs een pijltje naar rechts staat, je ontvangt het aantal punten afhankelijk van de voorwaarde;
– Voor elke Residentiekaart met daarop jouw marker, ook hier ontvang je punten afhankelijk van de voorwaarde;
– Voor de schatten op je delfbord, het aantal punten afhankelijk van het aantal markers op het betreffende schateiland;
– Voor elke begraven schat, 2 extra punten;
– Voor de missiekaarten, het aantal punten voor de missie die het meeste oplevert. Meerdere missiekaarten kunnen dezelfde voorwaarde hebben en daarmee punten opleveren.
– 10 punten als je minstens 6 missiekaarten voltooid hebt

Conclusie & eindscore

Moeilijkheid: 2.82/ 5
Her-speelbaarheid: 8

Pirates of Maracaibo is een standalone spel, welke zich afspeelt in de wereld van Maracaibo. Wij waren zelf niet heel enthousiast over Maracaibo, het ziet er goed uit hoor en erg veel acties maar het voelde voor ons als teveel in 1 spel. Ook het opzetten ervan vonden we echt veel te lang.

Maar dan Pirates of Maracaibo, wat een heerlijk spel is dit! Het bord ziet er in het begin wat onwennig uit met de kaartjes en het bord met de baai en Maracaibo maar daarin zit juist het leukste onderdeel. Het speelbord met de kaartjes veranderd het hele spel door. De upgrade kaarten die worden direct vervangen zodra deze gekocht zijn door een speler waardoor het bord dus continue veranderd. Het spel duurt 3 ronden en doordat er met de nieuwe kaarten ook weer nieuwe acties komen is elke ronde weer anders. Heb je de basissopstelling een aantal keren gespeeld, dan kan je ook afwisselen met de opzet, hiervoor staan in het boekje een paar voorbeelden.

De regels zijn erg duidelijk en na 1 potje hadden we de spelregels als bijna niet meer nodig. De uitleg op je spelersbordjes helpt hier ook goed bij.

Een aantal kaarten blijft wel liggen, dat zijn de residentiemarkers en de locatiekaarten. Op de locatiekaarten kan je met bepaalde acties of met een scheepsupgrade een zwarte markttegel neerleggen op een vrije locatiekaart. De residentiekaarten zijn juist weer kaarten waarmee je punten kunt scoren voor het eind van het spel.

De solo spelers kunnen ook hier hun hart ophalen, Pirates of Maracaibo is een erg leuk spel om ook solo te spelen. Je speelt tegen een fictieve tegenstander genaamd Jordan, deze speelt m.b.v. een stapel solokaarten waarin je kunt afwisselen qua moelijkheid. Mark vond deze erg leuk en heeft Pirates of Maracaibo al een aantal keren solo gespeeld.

De kwaliteit van de spelonderdelen zijn goed en van prima kwaliteit. Pirates of Maracaibo heeft meer dan voldoende herspeelbaarheid. Het spel heeft alleen al erg veel uitdaging maar ook de diversiteit aan kaarten en scheepsupgrades zullen zorgen voor vele avondjes spelplezier.

Wij vinden Pirates of Maracaibo een blijvertje voor de collectie en zal dan ook nog regelmatig op tafel komen.

Dank aan de Geronimo Games en de mogelijkheid om Pirates of Maracaibo te reviewen en hier een stukje over te schrijven

Dit vind je misschien ook leuk...