Familie spellen Kaartspellen

Isle of Trains all aboard

Samenvatting

Een spel voor 1 – 4 players
Speelduur is 45 tot 60 minuten
Uitgever is Happy Meeple Games

Introductie

In Isle of Trains gaan jullie als spoorwegmaatschappijen met elkaar wedijveren om de beste locomotieven te bouwen en deze in te zetten om goederen en personen zo snel mogelijk te kunnen afleveren.

In Isle of Trains ga je punten verzamelen door het bouwen van een trein waarmee je goederen en passagiers kunt verbouwen en kunt concurreren met de andere spelers.

Word jij uitgeroepen tot de grootste treinmaatschappij ooit?

Tijdens je beurt mag je 2 acties uitvoeren, dit mogen ook dezelfde acties zijn.

  • Een kaart (openliggende of gesloten) of passagier pakken uit de zak;
  • Bouwen; bouw een kaart uit je hand en leg de op tafel;
  • Laden; leg een handkaart of een passagier neer op jouw trein of die van een andere speler;
  • Leveren; lever goederen af om een contract te voltooien en vervoer passagiers naar een bestemming

Hieronder gaan we iets dieper in op de acties;

Nemen

Je mag uit een van de 3 openliggende kaarten 1 kaart pakken of van de trekstapel. Zodra de trekstapel leeg is, wordt de aflegstapel geschud.

Je mag er ook voor kiezen om een passagier uit de zak te nemen en deze naast je trein neer te leggen. Zijn de passagiers op, dan ontvang je 1 punt

Bouwen (actie B)

Je kunt 2 verschillende kaarten bouwen, een treinkaart (wagon of locomotief) of een gebouw.

We gaan eerst het bouwen van een treinkaart uitleggen:

Stap 1. Breid je je trein uit met een wagon, door deze achteraan je trein te plaatsen of ga je een wagon/ locomotief upgraden? Een wagon upgraden mag alleen als het een van dezelfde categorie is.

Stap 2. Controleer je capaciteit. Je locomotief kan niet meer vervoeren als je totale gewicht. Op de locomotief kaart staat aangegeven hoeveel capaciteit deze mag trekken. Zodra dit gewicht niet overschreden wordt mag je de kaart plaatsen. Je mag als extra optie een wagon afleggen om te voldoen aan het totale gewicht.

Stap 3. De kostprijs controleren. Controleer of je de prijs kunt betalen van de nieuwe kaart.

Wil je een wagon of locomotief upgraden dan betaal je het verschil tussen de 2 kaarten. Bijv. Je wilt een wagon upgrade van waarde 2 naar waarde 5, dan hoef je maar 3 kaarten te betalen.

Stap 4. Passagiers ontvangen, sommige kaarten hebben rechtsboven op de kaart passagiers staan. Zodra je deze kaart gebouwd hebt, ontvang je het aantal afgebeelde passagiers uit de zak. Plaats deze naast je locomotief.

Dan het bouwen van een gebouw, daar betaal je alleen de kostprijs voor zoals afgebeeld op de kaart. Je mag maar één gebouw bouwen, wil je een ander gebouw bouwen dan moet je het eerste gebouw afleggen en het totaalbedrag betalen in kaarten voor het nieuwe gebouw. Alleen met remwagen 4 mag je nog een extra gebouw bouwen.

Laden (actie L)

Als je wilt gaan laden, dan kies je of een kaart uit je hand of een passagier naast je locomotief die je op de trein wil plaatsen.

Stap één; Kies een plaats op jouw trein of op die van een andere speler waar je de betreffende kaart wilt spelen op een kaart Staat een goed afgebeeld en dat ga je laden. Zolang de capaciteit van de wagon dit toelaat.

Stap twee; Leg de betreffende kaarten onder de wagon in kwestie en draait de kaart zodat er zichtbaar is wat er geladen is. ga je je passagiers geladen dan kies je een willekeurige passagier en plaats je deze op een van de wagons waar dit mogelijk is.

Stap drie; ga je bij een andere speler goederen of een passagier laden, mag je de bonus uitvoeren welke op de kaart afgebeeld staat. Let op dit is alleen wanneer bij een andere speler gaat laden.

Kan je een bonus actie niet meteen uitvoeren dan gaat deze verloren, alle bonus acties waarmee je iets mag laden geldt alleen voor je eigen trein!

Leveren (actie D)

Om een contract te gaan vervullen zou je goederen moeten gaan leveren of passagiers moeten gaan voeren naar een bestemming. Op elke bestemming kan je vier verschillende leveringen uitvoeren:

– Primair contract

– Secundair contract

– Tickettegel

– Speciale levering

Met een leveractie kun je op een gekozen bestemming een of meerdere leveringen uitvoeren zolang je dit kunt leveren.

Op een eiland staan een primair contract en een secundair contract.

Goederen leveren aan een primair contract:

Lever de goederen die op de kaart zijn afgebeeld, je moet aan alle vereisten voldoen om te kunnen leveren. Hierna de eiland kaart naast je locomotief en zet de trein op het progressiespoor een stap vooruit.

Let op; je mag alleen aan een primair contract leveren als er nog geen eiland kaart naast je motief ligt. Ligt deze er wel dan moet je eerst deze kaart voltooien voordat je een nieuwe kaart pakt

Goederen leveren voor een secundair contract

Lever de goederen aan een van de twee secundaire contracten die op de eilandkaart staan afgebeeld, ook hier moet je alle vereisten goederen hebben om te kunnen leveren. Maar je hoeft maar een van de twee contracten te voltooien.

Nu heb je Dit contract volledig vervuld en draai de kaart om en leg deze onder je locomotief zodat je kunt zien welk secundair contract hebt uitgevoerd. De punten zijn op elkaar opgeteld dus dat maakt het makkelijk voor straks voor de eindtelling.

Passagiers vervoeren naar een ticket tegel

Lever een passagier die dezelfde kleur heeft als de bestemming tegel, plaats deze op het meest linkse vrije veld van de tickettegel een ontvang de afgebeelde beloning. Is de tegel vol, zet dan de trein op het progressies spoor een veld verder.

Een speciale levering uitvoeren:

Lever een aantal goederen of passagiers naar keuze af en leg deze even aan de kant neem twee kaarten voor elke geleverd goed of passagier. Leg de goederen in de aflegstapel en de passagiers terug in de zak.

Nu zijn we bijna aan het eind van je beurt, je hebt als het goed is twee acties uitgevoerd. Controleer nu of je meer dan vijf kaarten op hand hebt, is dit het geval dan leg je een aantal kaarten af, je mag zelf kiezen welke, tot je er weer vijf op hand hebt. Controleer of er drie treinkaarten openliggen, zoniet dan leg je nieuwe kaarten open. Hierna is de volgende speler.

Is de eindfase van het spel getriggerd?

De trein heeft het laatste veld van het progressies spoor bereikt, dit is afhankelijk van het spelers aantal of de stapel en de afleg stapel zijn volledig leeg. Zodra de eindfase van het spel getriggerd is, dan mogen alle spelers nog een beurt uitvoeren.

Eindtelling

We gaan nu de volgende punten bij elkaar optellen:

  • Puntfiches die je tijdens het spel verzameld hebt
  • Tel de punten van je gebouwde treinwagons
  • Tel de punten van alle contracten die je voltooid hebt
  • Je ontvangt een punt voor elke goederenkaart of passagier(s) op je trein
  • 1 punt voor de progressie marker, deze is voor de speler die het einde van het spel heeft getriggerd
  • En ontvang punten voor het gebouw of gebouwen

De speler met de meest punten is de winnaar van Isle of Trains.

Conclusie & eindscore

Moeilijkheid: 2.21/ 5
Her-speelbaarheid: 8
Onze score: 8 van de 10 dobbelstenen

Als je het hebt over een groot spel in een klein doosje, dan is dit er zeker eentje. Isle of Trains is echt een goed spel, ja Mark houdt van spellen met treintjes en dan is t al snel goed 😉. Nee, zonder gekheid je hebt hier gewoon te maken met een erg leuk spel. In eerste instantie zou je denken dat het spel qua speelbare niet heel erg hoog is omdat je maar een eiland hebt en steeds dezelfde goederen die geleverd moeten worden. Dat maakt eigenlijk helemaal niet uit, het zit vooral in het zo goed mogelijk verzamelen van goederen, de juiste locomotief en wagons weten te koppelen. Maar ook het kunnen laden van de juiste goederen om de contracten te vervullen, dan wel het laden van passagiers en die naar de juiste bestemming te vervoeren.

De actie van het plaatsen van goederen of passagiers bij een andere speler en het ontvangen van de bijbehorende bonus is een erg leuke toevoeging. In eerste instantie denk je soms dat is helemaal niet wat ik wil, want daarmee help ik een andere speler maar in sommige gevallen wil je deze juist wel uitvoeren. Met sommige bonussen krijg je extra kaarten of puntfiches of een combinatie en met die extra kaarten kan je dan weer een duurdere kaart bouwen.

Tijdens het spel ben je wel afhankelijk van de kaarten die je trekt en daarmee kan het voor sommige spelers misschien niet helemaal het juiste spel zijn omdat je niet erg goed kunt plannen. Maar daar kan je wel redelijk omheen werken want je kunt op vele plekken extra kaarten krijgen en op die manier toch proberen de juiste kaarten bij elkaar te verzamelen.

Isle of Trains is een leuk spel, ziet er met het artwork erg leuk uit en bevat duidelijk en makkelijke acties. Het is geen spel voor tussendoor, je bent toch al snel zo’n 45 à 60 minuten aan het spelen. Maar het is erg leuk om te zien hoe je trein Groter wordt en voorzien wordt van goederen en passagiers.

Isle of Trains is onlangs uitgekomen bij Happy Meeple Games en zal tijdens diverse beurzen verkrijgbaar en te spelen zijn. Ga daar zeker even kijken!

Dank aan Happy Meeple Games voor dit review exemplaar.

Dit vind je misschien ook leuk...