Strategiespellen

El Grande

Samenvatting

Een spel voor 2 – 5 spelers
Speelduur is ongeveer 90 minuten
Uitgever is 999 Games

Introductie

El Grande is een strategisch bordspel waarin gaan spelers strijden om controle over de verschillende provincies in Spanje te verkrijgen. Het spel draait om area controle, waarin de spelers hun Caballeros (ridders) slim moeten inzetten om punten te scoren.

El Grande wordt gespeeld over 9 rondes, aan het einde van de 3e, 6e en 9e ronde vindt er een puntentelling plaatsvindt.

Elke ronde bevat de volgende fases;

Actiekaarten omdraaien
Draai van elke stapel actiekaarten, de bovenste kaart om.

Machtkaarten spelen
Elke speler kiest een Machtskaart uit zijn hand. Deze kaart bepaalt zowel de speler volgorde als het aantal Caballeros dat die speler vanuit de voorraad naar zijn hof kan verplaatsen.

De speler die de Machtskaart met het hoogste getal speelt, mag als eerste een actiekaart kiezen en uitvoeren. Elke volgende speler (in volgorde van hun Machtskaart) kiest daarna een overgebleven actiekaart.

Actiekaarten
Deze kaarten bieden speciale acties, zoals het verplaatsen van Caballeros, het toevoegen van Caballeros aan het Castillo, of het beïnvloeden van de puntentelling in bepaalde provincies. Nadat de actie van de kaart is uitgevoerd, mag de speler ook Caballeros vanuit zijn hof naar provincies op het bord of naar het Castillo verplaatsen.

Caballeros Plaatsen
Jullie plaatsen je Caballeros in verschillende provincies of in het Castillo, waarbij je gaat proberen meerderheden te creëren om punten te scoren. De speler met de meeste Caballeros in een provincie tijdens een scoringsfase krijgt de meeste punten, gevolgd door de tweede en derde plaats.

Einde van een ronde

Nadat alle spelers aan de beurt zijn geweest eindigt de ronde.

Alle open actiekaarten worden op de aflegstapel geplaatst, behalve de koningskaart wordt niet afgelegd maar is elke ronde beschikbaar.

De speler met de laagste machtkaart krijgt de startspelerpion. Zet de rondeteller 1 veld vooruit, komt deze op het veld met een lelie dan vindt er een algemene puntentelling plaats.

Puntentelling

Aan het einde van elke derde ronde vindt er een scoringsfase plaats. De meerderheid van Caballeros in elke provincie wordt geteld, en de spelers scoren punten op basis van hun positie in die provincie.

Het Castillo wordt apart gescoord. Geef in het geheim op je kiesschijf aan naar welke regio jij je Caballeros wilt verplaatsen. Hierna leg je de kiesschijf gedekt neer. Open het Castillo en alle spelers onthullen hoeveel Caballeros ze in het Castillo hebben geplaatst. Nu onthullen alle spelers naar welke regio zij de Caballeros willen verplaatsen en scoor daarna de punten.

Einde van het Spel

Het spel eindigt na de scoringsfase aan het einde van de 9e ronde. De speler met de meeste punten wordt uitgeroepen tot winnaar en is de machtigste Grande van Spanje.

Conclusie & eindscore

Moeilijkheid: 2.97/ 5
Her-speelbaarheid: 8
Onze score: 8 van de 10 dobbelstenen

El Grande is opnieuw uitgebracht, het spel zelf is al een aantal jaren oud (in 1995 uitgekomen) gelukkig hebben ze alleen de vormgeving vernieuwd en het spel zelf is hetzelfde gebleven. Deze vernieuwde editie bevat ook nog 2 mini uitbreidingen en extra actiekaarten, nog meer speelplezier met El Grande. El Grande heeft in 1996 al de Spiel des Jahren gewonnen en blijft een populair spel en begrijpen we ook zeker waarom ervoor gekozen is om deze opnieuw, dan wel met vernieuwde artwork, uit te brengen. In deze vernieuwde uitgave zitten ook 2 mini expansions en extra actiekaarten, dus veel speelplezier!

El Grande biedt veel ruimte voor strategie, zult rekening moeten houden met de acties van je tegenstanders, je invloed in verschillende provincies zorgvuldig plannen, en slimme keuzes maken met betrekking tot wanneer je welke acties uitvoert. Het Castillo voegt een extra laag aan strategie toe, omdat het mogelijk is om je tegenstanders te verrassen tijdens de scoringsfase. 


De acties die je steeds moet uitvoeren zijn erg leuk en je probeert daarin steeds te voorspellen welke actie je tegenstander zal gaan uitvoeren. Per ronde worden de keuzes voor welke kaart je gaat spelen minder, je zult hier steeds een tactische keuze in moeten maken. Bij een spel met 2 spelers, doet er een derde kleur mee inclusief de machtkaarten, wij vonden dit geen vervelende toevoeging voor een 2 spelersspel. Het zorgt voor wat extra uitdaging want je wilt het liefst soms wel een actie uitvoeren voordat de “3e” speler aan de beurt is. Wij denken dat El Grande met een 4 of met 5 nog leuker kan zijn omdat je dan nog meer bezig bent met de gebieden, met 2 of 3 spelers merk je dat er toch wat gebieden zijn waarin je iets makkelijker kunt scoren. De koningsregio kan soms een veilige en handige plek zijn maar doordat je er niets kunt uitvoeren kan dit je soms tegen gaan werken, kies en plaats de koning verstandig.

Het opzetten is erg weinig werk, je hebt een doosje met alle losse onderdelen en verschillende doosjes met de spelersmaterialen, het bord en het Castillo. Hierdoor kan je behoorlijk snel het spel opzetten en gaan beginnen met spelen, de regels zijn duidelijk en overzichtelijk maar vooral de acties die jij en je tegenstander kunt doen zorgen ervoor dat het een erg strategisch spel is.

Dank aan 999 Games voor dit review exemplaar.

Dit vind je misschien ook leuk...