Familie spellen

Hotel

Samenvatting

Een spel voor 2 – 4 players
Speelduur is ongeveer 60 minuten
Uitgever is Asmodee

Introductie

Hotel is een klassiek bordspel dat draait om strategie, investeringen, en geluk, vergelijkbaar met spellen zoals Monopoly. In Hotel nemen spelers de rol aan van vastgoedontwikkelaars die proberen een lucratief hotelimperium op te bouwen. Het doel van het spel is om de rijkste speler te worden door hotels te kopen, te bouwen, en huur te innen van andere spelers die op je eigendommen terechtkomen. Uiteindelijk win je het spel door de andere spelers failliet te laten gaan.

Voorbereiding:

De hotels, bouwvergunningen, en het geld worden binnen handbereik van de spelers geplaatst.
, hiervoor is 1 speler verantwoordelijk

Het bord wordt in het midden van de tafel gelegd, en alle spelers krijgen een startkapitaal van 16.000 dollar.

Tijdens je beurt gooi je met een dobbelsteen en verplaatsen je jouw pion met het aantal ogen dat je zojuist gegooid hebben. Kom je op een vakje met een koopsymbool en een van de gebieden is/ zijn nog geen eigendom van iemand is, dan mag je het gebied kopen door het bedrag te betalen dat op de bouwvergunning staat. Indien het gebied al door iemand gekocht is en er nog geen hotel staat, dan mag je ervoor kiezen om deze over te kopen (je betaalt dan het overname bedrag). Zodra je een gebied gekocht hebt, mag je gaan bouwen zodra je op een bouwveld terecht komt. Hiervoor moet je eerst gaan dobbelen met de betreffende dobbelsteen. Heb je groen gedobbeld, dan mag je bouwen. Dat geldt ook voor als je het cijfer 2 dobbelt maarde kosten zijn dan vermenigvuldigd met 2 voor het bouwen van het betreffende gebouw. Dobbel je rood, dan houdt het op en mag je het later nog een keer proberen.

Je hotels mag je in fasen bouwen, maar als je een goed gedobbeld hebt, dan mag je bouwen zolang je dit kunt en wilt betalen.De kosten voor de verschillende hotels staan op de bouwvergunning vermeld.

Zodra jij of een speler komt op een vakje met een entree, dan moet jij een kamer huren bij dit hotel. Om te bepalen hoeveel nachtjes je blijft logeren, dobbel je opnieuw met de dobbelsteen. Het resultaat staat voor het aantal nachtjes en daar moet je de kosten voor betalen aan de betreffende speler. De hoogte van de huur is afhankelijk van de grootte en het aantal faciliteiten van het hotel, heeft een speler nog niet alles gebouwd, dan zal het iets goedkoper zijn om te overnachten.



Er is zijn ook vakjes op het speelbord waarbij je gratis 1 hotel mag bouwen.

Heb je alles bij je hotels gebouwd, dan gaat het om het plaatsen van zoveel mogelijk entree’s om inkomsten te generen.

Kom je op een vakje waar een entree is afgebeeld, dan mag je een gratis entree plaatsen bij een van je hotels.

Speciale vakjes:

Op het speelbord zijn er 2 plekken waarbij je langs een gebouw komt, namelijk het gemeentehuis en de bank, bij de bank ontvang je elke keer 2000 dollar zodra je daar langskomt en bij het gemeentehuis mag je bij elk hotel 1 entree bouwen. Om een entree te bouwen moet je wel de kosten daarvoor betalen die vermeld staan op de bouwvergunning. Per vakje mag er wel maar 1 entree zijn!

Faillissement:



Als een speler niet genoeg geld heeft om de huur of andere betalingen te voldoen, moeten zij hun eigendommen verkopen om de schuld te dekken. Als een speler niet in staat is om te betalen, is hij of zij failliet en uit het spel.

Het spel eindigt wanneer er nog maar één speler overblijft die niet failliet is. Deze speler wordt uitgeroepen tot winnaar.

Conclusie & eindscore

Moeilijkheid: 1.40/ 5
Her-speelbaarheid: 8
Onze score: 7 van de 10 dobbelstenen

Hotel combineert geluksfactoren met strategisch denken, aangezien spelers moeten beslissen wanneer ze investeren in hotels en wanneer ze hun geld sparen. Het bord en de fysieke hotels zorgen voor een visueel aantrekkelijke en interactieve spelervaring. Hotel bestaat al zo’n 50 jaar en is onlangs opnieuw uitgebracht door Asmodee, Hotel is bij bijna iedereen wel bekend als je het hebt over bordspellen. Het spel wordt ook wel vergeleken met Monopoly maar door de duur en de makkelijkere regels is Hotel vaak een interessantere en leuke variant.



Hotel is geschikt vanaf 8 jaar, samen met de duidelijke spelregels maakt dit van Hotel het perfecte familiespel. De 3d gebouwen zorgen ervoor dat het spel echt tot leven komt, het zal soms wat lastiger te zien zijn op welk veld je terecht bent gekomen maar gezamenlijk komen jullie daar vast wel uit. Hotel kan je na het 1x in elkaar zetten van de gebouwen snel op tafel neerzetten en gaan beginnen met spelen. Bij sommige hotels wil je eigenlijk zelf wel gaan overnachten, zo leuk ziet het er uit!

Verzamel je familie of vrienden voor een spannende avond vol strategie, rivaliteit en natuurlijk, de luxe van je eigen hotelimperium. Laat zien wie de ware hotelmagnaat is!💼

Dank aan Asmodee voor dit review exemplaar en de mogelijkheid om erover te schrijven.

Dit vind je misschien ook leuk...